Long time no Springbank. Så kan vi ju inte ha det! Som Sveriges Långsammaste Bloggare™ har jag nu grävt lite i den nu osedvanligt omfattande backloggen (förlåt importörer och producenter!) och fått fram följande trio:
Hazelburn 13 YO 2021 release
Hazelburn är Springbanks förment orökiga trippeldestillerade whisky. Deras trettonåringar är av tradition sherrybomber. I sann Springbankanda är därför 2021 års version av denna serie lagrad 75% på bourbonfat och 25% på sherryfat. Typiskt Springbank: givetvis behåller de inte framgångsreceptet år efter år. Här är det aldrig meningen att man ska göra samma whisky gång på gång. Just när folk vant sig vid något blir vi dragna vid näsan. 2021 års släpp ligger på 48,6%, är 6300 flaskor stort, lades på fat i juni 2007 och buteljerades 12 april 2021. Med tretton år på fat kan man nog lugnt räkna med att 48,6% inte är fatstyrka, om man nu är en sådan som bryr sig om sådant.
Den här kostade 874 kronor när den släpptes för någon månad sedan, och sålde som alltid med Springbank slut på ett kick. Här har du den i whiskybase.
Doft: viskande, milt, försiktigt. Kalk, ”vitt vin”, jättemild vanilj. Fin touch av citronzest. Försiktig ljus fruktighet: kanske päron. Jag brukar hitta rök i den förmodat orökiga Hazelburn, men denna gång gör jag det faktiskt inte. Finstämd och mild. Det här är en doft en kan njuta av länge, när en väl tänkt bort att det är en totalt annan stil än tidigare trettonåringar med detta destillat, där man bara använt sherryfat.
Smak: och där kom röken, den lilla touchen. Kakan drömmar; päronjuice och lite grapefrukt. Mycket mycket fin och försiktig. Faktiskt helt underbar. Perfekt balans mellan komplex citrus och aningarna av rök och vanilj.
Eftersmak: kol, svagt av lakrits. Mynta.
Med vatten: fläder har tillkommit till doften, som faktiskt viskar ännu mer nu. Grönt jasminte, också. Smaken smörigare, helt orökig, och lite blommigare. Eftersmaken drar dock iväg åt ett annat, kryddigare håll, lite synd.
Sammanfattning: en mycket finstämd whisky med en hel del drag i där under den fina ytan. Riktigt bra. 87 poäng, hade kunnat vara snäppet över det till och med. Verkligen rejält njutbar.
Springbank 17 YO Madeira
Den här släpptes i våras (i mars) för 1449 kronor och går redan för ungefär det dubbla på auktioner. Whiskyhypen är tröttsam men mest tröttsam är ändock att hypen till sist även nått mitt älskade Springbank. Well well. 9200 flaskor, 47,8%, en blandning av bourbon- och romfat som gonats ihop i tre år på first-fill madeirafat mot slutet. Mycket nära 18 YO tydligen, faten fylldes i november 2002 och buteljerades i oktober 2020.
Doft: ah: en kall dieselmotor av gjutjärn. Mycket nedtonad men ful rökighet, om det är begripligt: vid första anblick verkar den inte rökig alls, men den lilla rök som finns är rejält smutsig. Blåmusslor, svagt av tång. Hallonsnören. Springbank kan allt från viska till vråla och denna är definitivt i den försiktigare skolan.
Smak: oljig inledning; som en liten antydan till tjärpapp; härligt metallisk, som rost eller järn. Apelsin kommer sedan in, och en smak som doften av välanvänd cykelkedja. Noterna låter dubbelt så intensiva som smakerna är, detta viskar verkligen.
Eftersmak: oj, här drog det till! Rökt apelsin, om sådant finnes, och choklad; ettrig beska. Tobak hänger kvar.
Med vatten: faktiskt ännu mildare, annars brukar vatten lösgöra rök från whisky. ”New car smell” pratar man om ibland på engelska, lite av sådant finns det här nu. Smaken har fått lite mer kakao/choklad. Eftersmaken fortsatt mer uppskruvad än de andra sidorna av denna whisky: mer torv, en touch av dadlar eller fikon, och farinsocker.
Sammanfattning: en stabil ”Springer”, men det finns definitivt många andra som har mer av destilleriets DNA än denna. Den har mycket av det jag älskar med det egensinniga destilleriet men denna hamnar i ett varken–eller mellan vrålande brötighet (en skola där Springbank ofta excellerar) och subtil nyansrikedom (där Springbank ofta är riktigt bra), och det blir lite varken hackat eller malet. Gott, visst, absolut, men inte mer än så. 84 poäng, häng på 85.
Springbank 12 YO cask strength batch 22, 55,4%
Den återkommande tolvåringen i Springbanks core range har tydligen nått sin tjugoandra batch. Denna har lagrats på 50% sherryfat och 50% bourbonfat (ofta men långt ifrån alltid dominerar sherryfaten i receptet; igen, den där batchvariationen…). Denna släpptes samtidigt som Hazelburn 13 ovan, kostade 800 kronor minus en och alla flaskorna sålde slut lika fort som du kan säga Springbank. Här är den i whiskybase.
Doft: mer sherry och definitivt mindre bröt och rök än jag hade väntat mig. Mycket tydliga sherryinfluenser. Valnötter, en saft som är motsvarigheten till Drottningsylt, finns det? Vi snackar alltså söt blandsaft. Rökighet definitivt närvarande men liksom bakom den söta fruktigheten. Najs!
Smak: sot, någon honungssötma, smuts, fernissa med världens minsta stänk terpentin med i mixen (jag menar det inte som kritik). Väldigt oljigt, väldigt ”fet” smak, som oljigheten hos rökt fisk. Märkligt orökig mitt i smutsen. Hallongodis.
Eftersmak: mer sot och rök här, som hos en döende grill. Saltlakrits. Som alla whiskies idag smutsigare och härligt liksom ful i eftersmaken.
Med vatten: mer metallisk (tjoho!), det vill säga järnig, lite rostig. Kanske också att doften av relativt mild väggfärg har tillkommit. Saften i princip försvunnen. Härligt. Smaken har mycket mer av bourbonfaten nu, och röken är fortsatt kraftigt nedtonad. Eftersmaken mildare (allt är relativt), med gröna winegum och en mild bärighet (”röda bär”, som man brukar skriva utan närmare precision).
Sammanfattning: igen, gott, men i afton sparkar Hazelburn mammadestillatets rumpa. Jag tror jag föredrar de tolvåriga fatstarka utgåvorna när de är mer sherrystint vråliga än som denna lite mer tillbakadragna. 84 poäng. (Minns, 84 är fortfarande rejält gott i min gom!)
*
Denna sena bloggpost bygger på samples jag erhållit gratis.
Normalt skulle tre whiskies ta mig en 80 minuter kanske. Speed tasting Tjeder style är att jag körde dessa på lite drygt 50 minuter. Och då försökte jag raska på. Nej, det här med linor och bråttom är inte min melodi asså…
Tore Henry Vikeby 1 oktober 2021
Hallo der.
Det tok 11 sekunder før Springbank 12 cask strength batch 22 ble utsolgt på Bolagets Weblansering. Det er som du sier litt trist at Springbank er blitt så hypet nå, og snart er umulig å få kjøpt. Tilbake i 2015-2016 kunne jeg faktisk velge å vrake på Vinmonopolets nettbutikk blant de tre variantene fra Springbank.
Forresten så hører jeg på En Trea Whisky hver uke. Dere er morsomme å høre på. Sånn passe uhøytydelige. Keep up the good work.
Whisky shop 27 december 2021
I used to love springbank bottlinges. Sadly the price increases are way too high for my piggy bank 🙁