Tjeders whisky

Bara whisky

Thorslund kommenterar Mackmyras ”Svensk ek”

Jag har tidigare skrivit om de många trassliga turerna kring Mackmyras utgåva ”Svensk ek”, och kontroversen mellan Mackmyra och deras leverantör av mindre fat, tunnbindaremästaren Johan Thorslund. För den som inte hängt med rekommenderas mitt tidigare blogginlägg. En überkort sammanfattning råder såhär: ”Svensk ek” innehåller bara 5,4% whisky lagrad på svensk ek. Det har gjort att Johan Thorslund inte vill leverera fat till Mackmyra, eftersom det skulle innebära att han skulle vara med och bidra till ett rent lurendrejeri. Mackmyra har istället svarat Thorslund med att misstänkliggöra hans motiv och vägra backa på namnet på sin utgåva (som dessutom sägs ha fått sin speciella smak av ek just från Visingsö). I ett telefonsamtal med mig för ett tag sedan förklarade Thorslund att han inte kunde förmå sig att leverera fat till Mackmyra efter den dåliga behandling de utsatt honom för. Det råder inget tvivel om att Mackmyra har skött hela denna affär på ett maximalt klantigt och buffligt sätt. Vet ens styrelsen och aktieägarna om att man är med och lurar kunder genom det ypperligt missvisande namnet Svensk ek på en whisky som knappt alls är lagrad på svensk ek?

Varför skriver jag om detta nu, då, såhär ett par månader efter att frågan varit uppe sist? För att igår lade Johan Thorslund upp en kommentar i denna infekterade fråga på sin härligt minimalistiska hemsida. Jag försöker mig inte på ett referat, då jag tycker att hans ord är så klara och tydliga i sig själva:

 

Efter vårens strid om huruvida en whisky kan heta ”Svensk ek” när den endast är lagrad till 5,4 % på trätunnor tillverkade i Svensk ek, så har nu vår relation till Mackmyra försämrats ytterligare. Mackmyra använder nu jurister för att tvinga oss leverera de trätunnor som vi känner är så fel att leverera till dem, eftersom de används i en produkt som vilseleder konsumenter.

Nu har sommaren gått med en välbehövlig semester men tråkigt nog har jag kunnat konstatera att Mackmyra nu i flera månader sålt sin omdöpta ”Den Första Utgåvan” som ”Svensk ek”, som de även själva medger är, som de uttrycker sig, otydlig. De har inte heller tagit bort sin mot mig genomgående nedlåtande skrivelse om sin produkt ”Svensk ek”. Inte ens det till synes enklaste att ta bort bilden på den genom bildredigering svartmålade Thorslundkaggen som används i marknadsföringen av PX sherryfat har de klarat av.

Detta fick mig att känna att jag kan bara inte, som jag sa i våras med sorg i hjärtat, binda de trätunnor i Svensk ek vi har kontrakt på. Att inte följa skrivna kontrakt känns fel men att utan mesta möjliga motstånd understödja det jag finner är kundbedrägeri och ett övergrepp på den Svenska eken känns ännu mera fel.

Jag meddelade därför Mackmyra att vi under rådande omständigheter inte förmår att binda några trätunnor alls till dem. Redan i våras förklarade jag att några ombundna bourbonfat inte längre skulle tillverkas av oss till dem. Jag utgår ifrån att de ombundna bourbonfat Mackmyra nu erbjuder inte längre kommer vara Thorslundkaggar.

Mackmyra svarade med att anlita en jurist som i förtäckta ordalag beskrev hur dyrt mitt agerande angående trätunnor av Svensk ek kunde bli. Nu när Mackmyra har lyckats med att få mig som leverantör så ledsen att jag trots avtal inte längre vill leverera några trätunnor till dem så är Mackmyras uppenbara strategi att pressa mig hårt för att få de trätunnor de behöver.

Thorslundkagge är ett litet företag. Vi är så små att vår årsomsättning inte avsevärt överstiger Mackmyras kvartalsförluster. Vi viker oss i fråga om att leverera de kvarvarande trätunnorna enligt kontraktet, men jag är till freds med mig själv att jag angående att leverera till Mackmyra gjort allt vad jag förmår för att undvika.

Jag tycker Mackmyras agerande är häpnadsväckande och att deras agerande i grundfrågan buteljen ”Svensk ek” är riktigt pinsamt. Här har man tryckt dit en liten rund ynklighetsmedalj som förklarar 5,4 % Svensk ek. Men det är de stora feta bokstäverna Svensk ek som måste bort och undertexten måste vara korrekt för att produkten inte ska kunna vilseleda kunder.

Att vi inte märker trätunnorna som levereras till Mackmyra med Thorslundkagges logotype beror inte på denna konflikt utan för att Mackmyra för några år sedan förbjöd oss märka våra trätunnor.

Jag ser fram emot den dag då Mackmyra bett om ursäkt.

Johan Thorslund
Tunnbindarmästare
Thorslundkagge AB

Det är svårt att inte hålla med, och att se fram mot den dag då Mackmyra 1) ber sin huvudleverantör av små fat om ursäkt och 2) byter namn på sin utgåva Svensk ek till något som inte alls nämner svensk ek.

 

 

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. Per Åberg 17 september 2015

    Ja, varför inte bara behållit den ”Första utgåvan” och skapat en ny utgåva som även Thorslund är stolt över.. Ska det vara så svårt?.. 😉 🙂

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén