Gillar du whisky? Har du Facebook? Då är detta bloggposten för dig! Jag presenterar här de sidor på Facebook jag tycker är roligast, bäst, viktigast eller mest intressanta. Att hitta whiskysidor är ett ”arbete” som aldrig tar slut; jag hittar hela tiden nya sidor. En guide till gillardjungeln, helt enkelt.
Men först, en snabbkurs på temat ”hur gillar man en sida på Fejjan?” För att se till att du verkligen följer en sida bör du surfa på dator och inte mobil när du trycker på gillaknappen. Det räcker nämligen inte med att trycka på den knappen – sidan kommer ändå inte att dyka upp i ditt flöde om du inte också med jämna mellanrum lajkar sådant de skriver på sidan. Steg ett alltså: tryck på gillaknappen.
För därefter muspekaren till samma knapp, och en liten meny dyker upp. Klicka på ”ta emot aviseringar”.
Äntligen klart! Nu får du en avisering varje gång en uppdatering görs på sidan du gillar. Trycker du bara på ”gilla” är risken överhängande att du helt missar intressanta saker som sägs och skrivs på din sida. Ja, det riskerar du ändå, faktiskt: även om du klickat i ”ta emot aviseringar” får du inte alla aviseringar från de sidorna, är min erfarenhet. Facebooks logaritmer för vad som dyker upp och inte dyker upp i ditt flöde är ett stort mysterium.
Så, då var vi redo att dammsuga fejjan på whisky. Jag går först igenom några få grupper, sedan internationella bloggar, därefter bloggar på svenska, och avslutar med destillerier och oberoende buteljerare.
1. Grupper
Det finns hur många grupper som helst om whisky på Facebook. Alla har sina poänger, alla kan också vara problematiska.
Här är mitt whiskyskåp: den i särsklass största svenska gruppen med snart 7000 medlemmar. En kul gemenskap, men intressanta trådar tenderar att dränkas av bilder på vad folk har i glaset för stunden. En grupp med ett bredare fokus än bara whisky är Malt, smoke ’n yummie food.
Malt maniacs & friends: en trevlig gemenskap med en hel del bra och intressanta trådar. Ibland lite väl mycket folk som bara droppar länkar till sina egna bloggar eller en bild på en flaska, men ofta intressant.
The Whisky exchange and friends: lite som Malt maniacs, men med ännu mindre aktivitet från admin: lite väl mycket poster där folk delar sina egna bloggars poster.
Det finns jättemånga fler grupper. Om du letar efter ditt älsklingsdestilleri kan du säkert hitta någon grupp bara för folk som diskuterar just ditt destilleri.
2. Bloggar
Det finns hundratals whiskybloggar. Sedan jag själv började blogga och verkligen börjat studera dessa tycker jag att en hel del whiskybloggar tyvärr håller rätt låg kvalitet: några har mycket kunskaper och skriver bra, men det är också rätt gott om glada amatörer som skriver uselt, eller skribenter som skriver bra men har väldigt begränsade kunskaper om whisky. En hel del bloggar, även några mycket populära sådana om man ska räkna utifrån antal likes, kombinerar låg kunskapsnivå med uselt skrivna smaknoter på ett sätt som gör slutresultatet nästan förbluffande dåligt (ja, jag tar bladet från munnen och tittar på er på whiskykritikerna.se). Hur som: här kommer några bloggar jag tycker håller hög nivå.
2.1 Bloggar på engelska
Whiskyfun.com: ingen slår Serge Valentin på fingrarna när det gäller rappa och precisa smaknoter. Han har en speciell förkärlek för vissa särskilda sorters whisky, men är ärlig i sitt sätt att erkänna det; han säger inte ”den här whiskyn smakar illa” utan ”jag tycker den här whiskyn smakar illa”. Han kan sätta 84 poäng på en whisky och samtidigt skriva att någon annan kanske kommer tycka att den är fantastisk. Arkivet med provade whiskies på hemsidan är enormt. Karln laddar upp smaknoter på så många whiskies så snabbt att det är ett under att han ens kan stå upp. Och till skillnad från många andra Stora Namn i whiskyvärlden går han inte, vad jag har kunnat se, i branschens ledband, utan har lyckats förbli en oberoende tyckare.
Nonjatta: Stefan van Eycken håller benkoll på all things Japan. Omistlig blogg om japansk whisky. Det är initierat, välskrivet, återhållet. Det finns absolut ingenting att kritisera med denna blogg.
Whiskysponge: den i särklass roligaste rösten i whiskyvärlden. Denna sida har obegripligt få likes, bara 716 i skrivande stund. Det borde vara 15 000, minst. Du måste hänga med ganska väl i whiskyträsket för att förstå alla referenser, men även om du inte gör det är denna anonyma überarga raljerare mot NAS, Diageo, moderna påfund, höga priser, whiskybloggare och marknadsföringsbabbel om whisky helt omistlig. Whiskysponge, vem hen nu än är, är helt enkelt jätterolig och jätteelak.
De här tre bloggarna följer jag med stort intresse. Förutom dessa brukar jag försöka hålla någorlunda koll på de här bra bloggarna och sidorna: Whiskylassie, Whisky Saga, Whisky Gospel, Malt and oak, Words of whisky och Whisky rover.
2.2 Bloggar på svenska (och lite på norska)
Det finns många, många bloggar på svenska. Här kommer de i ungefärlig ordning utifrån vilka sidor jag använder mest.
Tjeders whisky: måste ju nämnas först, förstås: alla whiskybloggars moder, den skarpaste näsan, oslagbara analyser precis hela tiden: det går liksom inte att hitta något kritiskt att säga om denna blogg, som håller obeskrivligt hög nivå, precis hela tiden. Jag önskar verkligen jag kunde få träffa den där David Tjeder någon gång: vilken legend!
Änglarnas andel: Frida Birkehedes knivskarpa blogg med smaknoter, destilleribesök, reflektioner. Skriver skitbra, varje gång.
Taste events by Wolfmoon: kanonkunniga provningsledaren Anki Ulvmåne skriver sporadiskt blogg och är alltid utan undantag intressant att läsa. Sedan någon tid i våras laddar hon också upp en mindre film varje onsdag, under temat ”Lill-lördag med Mrs. Wolfmoon”. Det kan vara precis vilket tema som helst, men är ofta whiskyprovningar med smaknoter. Opretentiöst, kul, påläst, intressant.
Whiskyspot.com: en av Sveriges mesta whiskyfolk, Henrik Aflodal, får ofta folk att reagera antingen tjoho eller blä. Jag gillar hans blommiga språk och rappa stil och ofta djuplodande reportage, även om han höjt en del whisky som jag och många med mig funnit medioker till skyarna, vilket får i alla fall mig att ifrågasätta hur oberoende av branschen en del av bedömningarna av whisky är.
Tastenote: en gemenskap av whiskyfolk där du kan registrera en egen profil och ladda upp smaknoter. Här huserar några av landets skarpaste näsor och det finns ett mycket stort antal recenserade whiskies.
SamuelWhisky: det är lika bra att öppet erkänna min envägsbromance med Samuel Karlsson efter turen till Box whisky där han var en av flera bloggare: en genomsympatisk man som skriver genomsympatiska smaknoter. (Nu blir han generad, han vet inte om att jag är lite distanskär.) Dessutom skriver han i den där lite romanlånga stilen som jag själv tenderar att landa i: smaknoterna är beskrivningar av Samuels upplevelse av whiskyn han provar, mer än försök att objektivt beskriva precis vilka dofter och smaker det är i whiskyn. Jag gillar det, mycket. Puss på dig, Samuel.
Nu börjar jag få slut på ord och ska bli mer koncentrerad: WhiskyTower – Kent Thorn och hans kompanjon Beppe (Anders Bergström) är alltid läsvärda, och har en härlig ambitionsnivå med många intervjuer, det borde fler bloggare inklusive jag själv göra oftare; freddeboos.se – åtminstone bland Facebookfolk som jag själv ofta förbisedd men väldigt läsvärd blogg; Peat.se, där Martin Korinth huserar med sina kluriga och noggranna smaknoteringar – Whiskynörden, Johan Borgemos blogg där man också får bra koll på kommande släpp på Systembolaget; Veckans fredagswhisky, Fredrik Strömbergs kanonblogg; Whiskyarkivet – en ny bra blogg av en gammal räv, Fredrik Larsson; drikkelig.no och Whiskymoro – två bra whiskybloggar på norska; och så två sidor där själva bloggen är Facebooksidan, Mickes whisky och PN:s Whisky.
Så finns det två större sidor som inte är whiskybloggar i betydelsen att man där kan läsa smaknoter om olika whiskies, tidskriften Allt om whiskys FB-sida som ofta har länkar till olika nyheter och saker från tidskriften, och Håkan Peat Dahlbergs Vi som älskar whisky. Med sina runt 26000 likes är detta faktiskt inte bara Sveriges största, utan sannolikt världens mest lajkade whiskysida som inte hör till ett destilleri. Den innehåller nyheter om kommande släpp och en hel del mer lättsam whiskyunderhållning, men är inte (längre?) fokuserad på smaknoter av olika whiskies, vilket är synd.
2.3 Sidor med fokus på sprit- eller whiskybranschen
Det finns vidare en rad sidor för dig som är tillräckligt whiskyfanatisk för att studsa högt om du får veta att ett visst destilleri ska installera en tredje mash tun, att destillerichefen hos Burn Stewart rekryterats till Bladnoch eller att den skotska whiskyexporten under 2014 i jämförelse med 2013 inte utvecklats positivt i förhållande till den japanska och irländska whiskyns siffror. För fördjupade diskussioner om whiskybranschen är de här sidorna av intresse: The whiskey jug, Whiskycorner.co.uk, The spirits business, The drinks business magazine, Drinks international, Hot rum cow, och i synnerhet poddcasten/bloggen WhiskyCast, som har det mesta (utom ett lättöverskådligt innehåll): reportage, nyheter, smaknoter, diskussioner, intervjuer. Om du lajkar de här sidorna kommer du dränkas i mycket nyheter, och en absolut överväldigande majoritet av allt i flödet kommer att vara totalt ointressant – av typen ”de tio mest säljande rödvinerna i Europa 2014” och ”Whiskyn bluttenblä får en ny paketering”. Men en hel del guldkorn dyker också upp. Om du kan franska vill jag särskilt anbefalla Les fleurs du malt.
3. Destillerier och oberoende buteljerare
Destilleriers sidor kan du söka fram hur lätt som helst själv, det finns ingen anledning för mig att länka dem här. Jag tycker egentligen att nästan alla destilleriers Facebooksidor är ganska meningslösa. Väldigt ofta är det bara en bild på en vanlig standardbuteljering och så står det ungefär ”This great dram bla bla is crafted by blutten blö only the best casks bla bla hand picked jidder jidder our water source blöblö.” Det finns också en gräns för hur många gånger man kan orka med att betrakta hur en bild av en fylld mash tun eller en hand som håller i mältat korn glider förbi i sitt feed. Destilleriers sidor är alltså i princip ointressanta: de är till för att destilleriet ska synas medialt, och du klickar gilla på bilder för att stärka din känsla av att vara en whiskyintresserad människa (antar jag). En del nyheter kan man få den vägen, angående kommande buteljeringar, men det är ungefär allt.
Det finns dock ett undantag: Smögen whisky. Pär Caldenby är inte bara en av Sveriges kunnigaste whiskypersoner som kokar ruggigt bra sprit, han skriver också med någorlunda jämna mellanrum små blogginlägg där han förklarar hur whisky framställs, vad faten gör med smakerna, och annat intressant. Jag lär mig massor av den där bloggen.
Jag vill dock slå ett slag för de oberoende buteljerarnas Facebooksidor. Där kan man ibland snappa upp nyheter om släpp som kommer framöver. Duncan Taylor, Hunter Laing, Douglas Laing & Co., Gordon & MacPhail, Svenska Eldvatten, Sansibar whisky, med mera med mera – alla har de sina egna FB-sidor som är väl värda att följa, ofta bra mycket intressantare än destilleriernas egna sidor. De oberoende buteljerarna är ju annars ofta frustrerande i det att de sällan har en egen hemsida där du själv kan köpa whiskyn de släpper, men via FB får du i alla fall veta att en viss buteljering från ditt älsklingsdestilleri är på g. Den svenska importören Clydesdale bör också nämnas i detta sammanhang.
En hypersnabb titt på youtube
Det finns förstås relevanta grejer utanför Facebook – ja, det finns till och med de som påstår att det finns ett liv utanför Facebook, men det vågar jag inte lita på. På youtube finns det hur mycket intressant som helst, whiskydokumentärer inte minst. Och drösar med mer eller mindre kunniga bloggare, eller vloggare (video blog = vlog). Jag nämner bara en här, den oförliknelige Ralfy som kan följas på Facebook här, vars låååååååånga videor med smaknoter av olika whiskies alltid är sevärda. Annars kommer du ändå få träffar på youtube om du googlar en viss whisky, från kanaler som The good dram show eller whisky.com.
Läser du detta och tycker att något saknas, någon FB-sida som är bra eller någon grupp du vill rekommendera? Kommentera nedan eller skicka ett pm! Observera att denna lista inte är tänkt att vara fullständig på något sätt, utan det handlar om sidor jag själv uppskattar.