Tjeders whisky

Bara whisky

Compass Box, This is not a luxury whisky

This is not a luxury whisky: en omskriven buteljering som Compass Box gjorde 2015. 4992 flaskor buteljerades på en styrka av 53,1% och den går att få tag på för typ 2000 spänn – vilket är fascinerande, för det är ungefär vad den kostade när den släpptes. Jag hade nog trott att den skulle ha stuckit iväg i pris, så mycket publicitet som den rönte back in the day och så mycket hype som det finns runt Compass Box. Flera andra buteljeringar från Compass Box har blivit galet mycket dyrare än denna.

Varför den blev så omskriven tar vi efter noterna, tycker jag. Och, om det nu är viktigt för dig att veta, ja 53,1% är fatstyrka (det säger nämligen John Glaser på Compass Box här).

Doft: ja, oh ja. Perfekt balanserad sherrylagring: kraftiga toner av sherry, men ingen bomb. Ni vet, när det inte skriker torkad frukt, utan är mer möbelpolish och svagt av fernissa. Apelsin, gammalt läder. Man brukar tala om rökslingor när det finns ypperligt lite rök; här är det torvslingor istället. Svagt av kokos, också. Det här är en riktigt bra whisky.

Briljant publicity stunt?

Smak: syrligare inledning (apelsin, kanske kiwi, röda krusbär), innan en tydlig rökighet träder in. Mycket mindre sherrydominerat här, några russin i bakgrunden och den där möbelpolishen och inte minst fernissan finns med. Kryddor i bakgrunden: kanske kryddpeppar, definitivt torkad ingefära, svagt av lagerblad. Balansen är fantastisk.

Eftersmak: igen inte alls lika mycket sherry, mer torkade kryddor och svag oljighet. Kokos, om det är kokosmjölk kanske? Inte riktigt i samma klass som doft och smak.

Med vatten: ”ljusare”; rökslingor nu, svag kola, svag blommighet. Sherrymullret har backat. En underbar doft, väldigt olik före vattning (och då vattnade jag verkligen med bara några droppar). Smaken har mer av koppar, tydlig torv och svag salmiak än tidigare. Mjukt oljig och silkeslen på samma gång. Lite mer sherry nu, med en del farinsocker ihop med den ständiga fernissan – som har blivit lite mer åt träolja nu. Eftersmaken har en mycket tydlig rökpuff i starten, övergår i ekiga kryddor – pepparmuller, lagerbladet – och dör något snabbt.

Sammanfattning: en underbar blended whisky, som ligger perfekt där mellan maltwhiskys kraftiga dofter och smaker och de mjukare, mer sammetslena inslag som grainwhisky ger. Jag minns inte receptet på denna, men det kan inte vara många procent grain i denna, klart under en tredjedel. (Läs vidare så ser du receptet nedan…) Det som imponerar mest är den absoluta frånvaron av spretighet: allt ligger perfekt. Lite svag i eftersmaken och lite kraftig kryddighet, kanske, men det är randanmärkningar. 88 poäng. Jättegott.

Så något om all uppmärksamhet denna buteljering gav upphov till, då. This is not a luxury whisky är whiskyn som till sist fick Scotch whisky association att ta i med hårdhandskarna mot lilla Compass Box. De drev på den tiden en kampanj under baneret ”transparency” – genomskinlighet – och ville ge sina kunder maximalt med information om precis vad som ingick i deras whiskies. Grejen de gjorde med denna buteljering var att de satte ut åldrarna på de olika whiskysorterna som ingick. Det betyder att de angav ålder på whisky som var högre än den formella åldern, och det får man inte göra. Detta visste Compass Box förstås, men de gjorde det ändå. En värld av whiskyentusiaster applåderade – jag med – och när SWA kritiserade Compass Box buade samma värld – jag med.

Och det var väl bra, det där med genomskinlighet. Såhär några år efteråt kan man dock ställa sig den kritiska frågan: var alltihopa mest ett briljant publicitetstrick? Hur många artiklar har inte skrivits av hur många personer på temat ”Compass Box vill ha genomskinlighet, men Stora Stygga Vargen (SWA) stämmer dem”? Maximalt med exponering för det lilla företaget, nästan uteslutande enbart till kostnaden av att de drog tillbaka just informationen om de olika åldrarna på de olika komponenterna på denna whisky. Om man ska vara lite cynisk, och det ska man nog. De blandar till bra whiskies, Compass Box – men de är också genombriljanta på marknadsföring.

Jag har redan publicerat detta med åldrarna för denna whisky, för flera år sedan, men vi tar det igen. Här är komponenterna som ingår i whiskyn:

Bara 17% grain, alltså. Åldrarna på det som ingår, som Compass Box först hade som offentlig information men sedan drog tillbaka:

• Glen Ord är 19 YO.
• Strathclyde är 40 YO.
• Girvan är 40 YO.
• Caol ila är 30 YO.

Formellt, om de skulle ha satt ut en åldersbestämning på whiskyn, skulle den alltså heta 19 YO, och den är en 19 YO whisky, men utgiven som NAS.

När folk skriver om hur blends görs nämner man ofta att det inte behöver ingå mycket Islaywhisky/rökig whisky för att ge en blend en skvätt med rök. Det är bara 4% av blenden som är Caol ila, och den Caol ilan är gammal. Ändå finns en torvighet med i denna whisky – fascinerande. Detta var hur som helst riktigt gott. 2000 kronor gott? Tja, jo, kanske det.

*

Tack till Patrik B för att du samplade.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén