Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 12 YO cask strength (batch 16)

Sedan 2010 släpper Springbank återkommande fatstarka versioner av sin 12 YO whisky. Det görs batchvis. Nu har de kommit till batch 16, som ligger på 56,3%. Denna har lagrats till 70% på sherryfat och 30% på bourbonfat. Den släpptes på Systembolaget den 12 april för 798 kronor, men är redan slutsåld. Här är mina noter.

Doft: sträv, stram sherry. Torv, havsvatten och stekt makrill. Små, små antydningar av tjära och sot; de där minerala tonerna som av stenar på en havsstrand. Sherryn är svår att liksom tränga igenom: du har mörka frukter en bit bak, farinsocker, kanske någon polish eller fernissa, men vilka frukter är det egentligen? I en del tidigare batcher har doften varit mer brutal, med järnrika toner som av blod och tydliga antydningar till svavel – detta är, för att vara Springbank 12 YO cask strength, något mindre vråligt och ”snällare” (well, allt är relativt).

Springbank 12 YO cask strength, batch 16, buteljerad i januari 2018.

Smak: inleds torvigt och underbart smutsigt; följer så toner av vitmossa, ett stänk kakao och vitpeppar. Sedan kommer farinsockret från nosen, och blött järn. Halleluja.

Eftersmak: inleds härligt: torv, mjuk sötrök, någon smutsig olja, spunnet socker. På djupet ligger en försiktig chilihetta och sotig, hårt stekt fisk.

Med vatten blir doften renare, med russin, kanske dadlar, mild rök som möter vaniljkräm och de där sötsockriga tonerna. Smaken fortsätter vara skönt krävande, med smutsigare lager som av maskinrum, kanske finns här också något av de där tända tändstickorna som ibland följer av sherryfat (andra hatar det, jag tycker det kan vara hur härligt som helst). Eftersmaken är nu kraftigt mineral – den där stenstranden igen – och har en tjockare smutsigare rökighet, en mer oljig ”fiskighet”.

Sammanfattning: jag är personligen fånigt förtjust i Springbank och därför väl nästan inkapabel att recensera deras whiskies när det inte är blint. Med detta sagt: detta är så härligt old school och underbart att jag bara vill jubla. Med Springbank kan människor av idag ha råd att få prova hur whisky var ”förr”. Och som det smakar. Om ni hittar denna whisky på någon sajt utomlands – den är som sagt slutsåld på Systembolaget – är det bara att beställa en flaska. Du får galet mycket whisky för pengarna.

*

Denna recension bygger på ett sample jag erhållit gratis. När det gäller Springbank är det knappast det som gör att min recension behöver läsas kritiskt, utan det faktum att jag nästan alltid sätter allt som Springbank släpper någonstans mellan ”asgott” och ”fantastiskt”…! 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén