Tjeders whisky

Bara whisky

SMWS 29.237, ”Sailing ship in stormy seas”

Full fart mot de blinda och oredigerade noterna!

Doft: tjock rök och bourbonfat. Sot, tuggummi, seg kola. Svagt medicinala toner i röken. Väldigt mycket hav och havsstrand, marina inslag: tång, blåmusslor. Underbart, en rak och välgjord rökare, 12–15 år, sannolikt 46%.

Smak: inleds mycket torvigt; följer så industriell smuts, sotflagor. Gyttrigt, rökigt, tydligt ungt och alkoholstarkare än 46%, någonstans runt 52–55 kanske. ”Underbart ensidigt”, men det jag älskar mest är de fortsatt marina inslagen: stekt salt sill, sjögräs. Väldigt oljig och elak. Limejuice, liquid smoke. Det här är mycket välgjord whisky, jag tycker det är riktigt, riktigt bra.

Eftersmak: oj, vilken rök och torv. Asfalt, enormt medicinalt, bränd jord, spillolja. Lite brynt smör i allt det feta. Det här är bra rökig whisky som jag tror är ung, men som ändå lyckas vara något helt annat än en dussinwhisky. Den där peated Kilkerran, men den är väl nästan bara 3 YO? Så ungt kan detta omöjligen vara. Ung Lagavulin, säg 8–10 YO? Laffe är nog mer sannolikt. Jag tror detta är runt tio år. Jag älskar denna whisky.

Med vatten: mer grapefrukt, mer gröna winegum. Svaga mentholtoner också, och lera. Härligt. Smaken är både sötare och syrligare, tänk godiset sockerbitar möter något slags citrongodis. Skitgott. Eftersmaken är ettrig mot gommen nu, en del spritiga toner, men denna bolmande smutsiga rök är ju underbar. Jag minns Laga 12 i sina olika skepnader som jättemycket sötare än såhär…hm…

Sammanfattning: jag skrev underbart ensidig, men den har mer än bara rök och torv och käftsmäll. En riktigt härlig rökare. Vi snackar sådär en 87–88 poäng, kanske till och med häng på 89 när jag tänker efter. En vrålare. Jag landar i att detta är Laphroaig, utan att riktigt tro på det. Typ en 10 år gammal.

Ja, nog var det Laphroaig alltid, men den var som ni sett på bilden 18 år gammal och jättemycket alkoholstarkare än 52–55: hela 60.9%. En av alla dessa många många single casks från Scotch malt whisky society, SMWS. Fatet var en refill ex-bourbon hogshead. Länk till whiskybase här. Single cask whisky när den är som bäst: ta ett fat som redan har använts för whisky någon gång tidigare, fyll det med bra destillat, vänta 15–25 år, buteljera. Inga konstigheter, inga slutlagringar, inget som ska ruscha mognadsprocessen. Whisky au naturel.

*

Tack Anders B för samplet!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén