Tjeders whisky

Bara whisky

Jura Tastival 2014

Vi kastar oss in i noterna, som jag skrev helt blint och återger oredigerade, och resonerar om buteljeringen i efterhand.

Doft: nääääää. En sådan där hybridpanne- eller kolonnpannedestillerad malt nu igen. Roslagswhisky Eko? Österrikiskt, tyskt? Doftar rakt av som whisky från Norrtelje brenneri, alltför neutral sprit har lagts på sherryfat. Rumsvarmt osaltat smör, matolja. En del sherryfrukter, typ kanske mosade russin. Här finns inget som sticker ut: ingen syra, ingen tyngd: som en nollställd equalizer där ljudet blir som att du lagt en handduk över högtalarna. Kanske lite mynta, och möjligen något muller av torv någonstans där i botten. Sådan här doft på whisky gör mig lite moraliskt upprörd.

Smak: lätt munkänsla, lite bättre än nosen med lite syra med i matchen (kanske som skvätt citronjuice?). Här finns annars en del Trocadero, allmän mörk fruktighet och lite julkryddor. Klart bättre än nosen.

Eftersmak: här kommer lite torv, smygande rök, och rumsvarmt smör. Definitivt bättre på smak och eftersmak än på nosen. En del sköna kryddor här också. Det ordnar upp sig.

Med vatten: ungt, väldigt ungt, men avsevärt bättre än ovattnat. Här kommer en ton av dyr båtfernissa och nejlika. Den där lite allmänmatoljiga tonen är som bortblåst, tack för det. Smaken är även den bättre, med tydliga tanniner från lite väl aktiva fat och torkade fikon. Här finns dock lite av den där tråkiga matoljan. I eftersmaken är det cola-nappar, spearmint, rökpuff.

Nej tack.

Sammanfattning: doften lovade något i stil med 61 poäng ovattnad, men det ordnade upp sig big time. Har verkligen inga gissningar alls här. Eller, det känns inte som Skottland, utan Europa. Ingen höjdare, minst sagt, men intressant. Säg en 75 poäng?

Ja, detta var då alltså Jura Tastival 2014. Jag stötte på denna whisky genom en blindprovning i Svenska whiskyakademien, där den var ganska uppskattad under den gemensamma provningen som jag missade. (Anki Ulvmåne gillade den, till exempel: se mot slutet av den här videon.) Jag var som synes ovan inte alls charmad av denna whisky.

Upplagan är liten, 3000 flaskor, och den är buteljerad på 44%. Whiskyn började sitt liv i bourbon barrels. En del (alla?) fat fördes sedan över till fat av fransk ek från sex olika områden (Jupilles, Les Bertranges, Limousin, Tronçais, Allier och Vosges, eftersom du frågade), innan det hela fick en finish på oloroso sherry butts. Det verkar alltså som att denna föga upphetsande galenskap motsvarar receptet något de sedan lanserat som en av sina standardbuteljeringar: Seven wood. Det är oklart om faten av fransk ek hade innehållit rödvin innan, eller om det handlade om fat av nyek. Sannolikt var det nyek, för det är fler som påstår det än motsatsen. Enligt vissa uppgifter ska whiskyn ha legat i hela 12 år på bourbon barrels. Den smakar ordentligt mycket yngre än så.

Detta är inte första gången jag provar en Jura och blir missnöjd. Jag har tidigare provat Jura Tastival 2017, även den blint. Den var inte heller bra. Jag provade alldeles nyligen en 26-årig Jura single cask i den prestigefyllda serien The Kinship från Hunter Laing, buteljerad 2018 för Feis ile för att fira deras nya destilleri Ardnahoe, utvald av självaste Jim McEwan. Den var också dålig. Tidigare, för några år sedan, har jag provat Jura Superstition. Den var direkt vidrig, verkligen en riktigt, riktigt usel whisky med tydliga toner av bäbiskräks. Inget annat skotskt destilleri har med sådan perfekt konsekvens buteljerat whisky som inte alls fallit mig på läppen som Jura. Det är nästan lite fascinerande hur konsekvent dåliga jag finner Juras whiskies, oavsett om jag provar dem blint eller öppet, om de är dyra eller billiga. En blir ju inte direkt supersugen på att prova mer, direkt… Jura Tastival 2014 är mångfalt bättre än Superstition, men vad gör väl det när det inte är bra?

En slutreflektion. Hur länge till kan Richard Paterson inneha den där strålglansen som en helt otroligt extra very special amazing master blender? En otroligt duktig provningsledare, visst – men Jura är dåligt och Dalmore på det stora hela rätt ordentligt trist och hysteriskt överprisad whisky. Ändå heter det att han är en så otroligt duktig master blender. I jobbeskrivningen för en sådan borde ingå att masterblenda ihop bra whiskies, kunde en tycka.

Hm.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén