Just som en trodde att allt redan var gjort kommer den här intressanta twisten från High Coast. En whisky som påbörjat sitt liv på bourbonfat och sedan vid varierande ålder hamnat på sherryfat.
Låter inte det som en vanlig himla DoubleWood? Nä, nä. Denna lagrades på fat som hade innehållit fem olika sorters sherry. I whiskyvärlden brukar ”sherry” betyda oloroso och någon gång ibland PX. High Coast öste därutöver på med fat som innehållit Amontillado, Palo cortado och Fino. Nog för att det har gjorts en del experiment med fat av skottarna, men att mixa en whisky lagrad på fem sorters sherryfat? Det torde faktiskt vara helt unikt.
10 av 11 ingående fat var av spansk ek och hogsheads (250-litersfat), ett fat var av amerikansk ek. Whiskyn har med highcoastsk überprecision en ålder av 6,76–8,68 år och ett genomsnitt på 8,48 år. (Utan det där fatet av amerikansk ek hade det även formellt varit en åttaåring.) Det där hade de inte fått säga om de var i Skottland, men lyckligtvis ligger Bjärtrå i Svedala, så nu vet vi.
Inte kan man prata om en slutlagring, heller: whiskyn låg nästan sex år på de där sherryfaten, alltså bra mycket längre än den låg på bourbon. Kolla in fatlistan här för komplett transparens. Så, en whisky främst men inte uteslutande lagrad på fem olika sorters sherryfat är det vi har i glaset.
Cinco är buteljerad på 50,5% och utgåvan är på totalt 5193 flaskor, men om vi ska lita till vad High Coast skrev för några veckor sedan på sin Facebookvägg är antalet som kommer till Systembolaget avsevärt färre, 1400 stycken. All ingående whisky är helt orökig. Priset för en flarra på 50 cl är 879 kronor.
Med allt covid-19-kaos som just nu råder är det inte bestämt när Cinco egentligen släpps, men under april–maj någon gång blir det. Håll utkik för tro mig, det här är ett släpp ni inte vill missa. Såhär tyckte jag:
Doft: well, slap me on the ass and call me Judy! Det här är grejer! Första intrycket är: bra sherrylagring, riktigt bra. Sedan väcks analytikern och börjar leta noter. Och då är sötman och de liksom mjuka kryddorna det häftigaste. Som smält och brynt smör möter farinsocker ihop med kanel och andra glöggkryddor. Här finns också en massa frukt, särskilt färsk mango och konserverad persika. Och Hubba Bubba, många sorter (säg fem då som en referens till whiskyn). Russin. Alltså vad fan, det här är ju en nos som är hur stor och maffig och underbar som helst.
Smak: lättare inledningsvis, med mer markerad syra och kraftigare kryddighet. Både citron och citronmeliss, ljus mjölkchoklad och ett muller av köttgrytskryddor i botten. Mörk choklad. Den är värd att hålla länge i munnen, då väcks en liksom smörfet oljighet till liv. Yngre än i doften, men i doften var den å andra sidan grymt mycket äldre än sin ålder…!
Eftersmak: fetare här igen; smörigare. Frukterna har mörknat och blivit torkade. Farinsockret är lite bränt, härligt. Kvar hänger en så snygg och ren blandning av honung, mango och mörk choklad att jag blir alldeles lycklig. En hel del härliga kryddor hänger kvar.
Med vatten: den redan tidigare markerade vaniljen kliver fram starkare, och en ”finträigt” parfymig ton kommer fram. Oud? Det var för länge sedan jag fick dofta på oud, minns inte. Doften på denna whisky både före och efter vattning är i världsklass. Smaken har klivit fram många steg med vatten, massor av mjölkchoklad och något jag vagt vill kalla blommigt kommer fram. Med lång tid i munnen, nötter av något slag. Och så krämigt. Skitgott. Eftersmaken har blivit ytterligare lite kryddigare, och hänger kvar länge.
Sammanfattning: jag trodde inget kunde rubba Älv än på ett par år, men det här är i min bok utan tvekan den bästa whisky High Coast har buteljerat. Som en ren avnjutning är det nästan perfektion; för den som provar och skriver noter och därmed också liksom letar brister är smaken ovattnad kanske liiiiite tunn. Men det är en randanmärkning. Riktigt, riktigt bra whisky. 89 poäng.
*
Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis.
Örjan Edström 29 juni 2020
Håller med ”Världsklass” !!
Har snart gjort slut på min andra flaska !!