Tjeders whisky

Bara whisky

Broras återöppnande täckt i kaskadspyor

Det år 1983 nedlagda Brora har startat upp sin produktion igen, yay! Det var verkligen en stor dag igår, när första fatet fylldes. Pannorna har renoverats, de har jobbat stenhårt på att försöka få till sådan sprit som de gjorde när de stängde 1983, det är fantastiskt att de drar igång Brora igen. Det är ett legendariskt destilleri, det lilla jag har smakat av Brora har varit sketagott, allt är frid och fröjd.

MEN. Jag har några men. De är alla kopplade till pressreleasen om hur Brora nu har öppnat igen. Den kan ni om ni vill läsa här. Det är en pressrelease som i vissa stycken stinker av precis allt som är fel med whisky anno 2021. Såhär börjar det:

Over the decades this small distillery lay silent, set amidst the dramatic Highland landscape of its remote Highland home of Sutherland on the North East coast of Scotland. But during this time, Brora became renowned for the exceptional quality and character of whisky maturing in its shuttered warehouses. Viewed as one of the lost icons of the whisky world, the distillery and whisky gained legendary status during its closed years. Historic bottlings of Brora Single Malt Scotch Whisky found great acclaim amongst collectors with a bottle of Brora 1972 Limited Edition 40-Year-Old sold as part of Sotheby’s Ultimate Whisky Auction in 2019 for a distillery record of £54,450.

Ja, Brora är legendariskt. Det är också därför så många av oss tycker att det är härligt att destilleriet drar igång igen. Men snälla rara whiskybransch, i detta fall Diageo: varför smutsar ni nästan direkt ner ert pressmeddelande om att destilleriet har öppnat igen med siffran £54 450? Vad är det ni säger när ni nästan på en gång säger £54 450? Jo, ni säger: här finns pengar att investera. Här är whisky som är dyr. När ni gör på detta sätt, istället för att skriva mer om hur hyllade destilleriets många whiskies är, säger ni också till whiskyvärlden att lägga fokus någon annanstans än på whiskyn i glaset. Och ni säger genast: för alla därute som är intresserade av Brora, vet att ert intresse är ett intresse som först och främst handlar om pengar, inte om doft eller smak.

Broras kosmetiska kölna lyfts på plats, augusti 2019. Foto av Clynelish Farm Bed & Breakfast.

Det är smaklöst och vedervärdigt. Det kastar illaluktande sörja över min och andras entusiasm. Kopplingen ”Brora” och ”tjäna pengar” är redan stenhård i många whiskysamlares huvuden. Ni behöver liksom inte lägga mer ved på den brasan.

You gotta spend money to make money! Broras destillerichef Stewart Bowman med fat nummer 1/2021, fyllt 19 maj.

Det finns två saker till i pressreleasen som luktar illa. Den här meningens extrema hycklande får mig att vilja kaskadspy:

In 2017 it was announced that Diageo would restore Brora as a part of a £35 million investment to bring Brora and the equally iconic lost distillery of Port Ellen on Islay back to life, as a major commitment to Scotland and its communities.

Diageo är ett multinationellt spritkonglomerat som gör miljardvinster. De drar liksom inte igång Brora och Port Ellen för att de är engagerade i ”Scotland and its communities”. Påståendet blir extra svårt att svälja med tanke på hur lätt det är att googla fram tidigare omstruktureringar inom Diageo som lett till att hundratals människor fått sparken.

(Tycker jag att de inte borde ha fått sparken? Nä, klart folk ska få sparken när företag behöver strukturera om eller minska i omfattning. Stora företag är just det, företag, och de vill vinstmaximera. Det finns inget alls att kritisera i det, om man inte väljer att vinstmaximera på sådana sätt att kvaliteten på de produkter man säljer sjunker. Men att ge hundratals folk sparken samtidigt som man pratar om att man har ett så himla kraftigt engagemang i Skottland och dess ”communities” luktar fruktansvärt illa.)

En mindre viktig detalj i pressreleasen är att det här citatet från arkivarien Joanne McKershar är jättefejk:

As part of that first walkaround [inne på destilleriet] we found records which happened to be the original Charles Doig distillery plans from the 1890s. Until we found these plans we didn’t understand how the distillery had evolved over its 200 years of operation. It allowed us to map that out which allowed the full team of restorers to understand how the distillery would have run then, informing how it should run for years to come.

Låt mig ta på mig historikerkappan. Jag har arbetat som och disputerat inom ämnet historia så jag vet något om hur man forskar i det förflutna. Nej, ni gjorde inte en walkaround på Brora och råkade hitta Charles Doigs ritningar från 1890-talet. Brora har inte varit tokstängt tills ni öppnade grindarna sådär typ 2017 och promenerade omkring. Jag har vänner som har varit inne på destilleriet under åren det var stängt, och fotograferat fågelskiten på pannorna. Ville min pille – som jag skulle ha sagt när jag var typ tio år gammal – att Doigs ritningar från 1890-talet bara låg och skräpade någonstans inne i destilleriet helt löst och ni bara ”whoa, kolla vad som råkar ligga här!” Dessutom: hur hans planer för destilleriet på 1890-talet såg ut säger föga om hur det funkade långt senare i sin historia, som ju är den Brorastil som man jobbat så hårt på att återskapa. Det är en snygg story att destilleriet var totalt 100% stängt och ni öppnade dörrarna flera decennier senare. Det är bara det att det inte är sant.

Till sist, en återknytning till min första kritik om att Diageo väljer att yra om det högsta pris en Brora har sålt för på auktion. Hur har Diageo valt att göra i sitt välkomnande av folk att besöka Brora? Först och främst: underbart, covid-19-läget i Storbritannien ser bättre ut och saker och ting öppnar – och härligt, man kan besöka Brora! Det finns dock bara två sorters besök man kan göra. Håll i dig nu. Det billiga alternativet kostar trehundra pund. Det dyrare, sexhundra pund.

Här är vad som ingår i visningen för runt 3600 kronor: ”Light lunch of contemporary Scottish cuisine using local ingredients; tastings of limited-edition Brora expression, and a guided new make spirit nosing.” Här är den för 600 pund, alltså typ 7200 kronor: ”3 course lunch of contemporary Scottish cuisine using local ingredients; tastings of Brora Triptych and additional limited edition Brora expressions, and a guided new make spirit nosing.”

Visst, Brora är ju skitdyrt för det finns så lite av det. Men 300 och 600 pund, kom igen nu för fan Diageo. Himla tur att lunchen är gjord på lokala ingredienser i alla fall, och att vi snackar ”contemporary Scottish cuisine”, för folk lär ju verkligen besöka Brora för vilken slags föda man kastar ned i ansiktshålet under besöket. (Citaten är från pressreleasen länkad ovan, men infon finns också på Diageos bokningssida.)

För den som missat vad Brora Triptych är pratar vi om tre flaskor whisky för trettiotusen pund; läs gärna detta satiriska lustmord.

PENGAR!

Visst, gör för all del visningar av destilleriet och ha för all del möjligheten att få smaka pissdyr gammal Brora som en del av besöket. Självklart ska de möjligheterna finnas. Men att det är dessa två varianter som finns och inga andra stinker sådana enorma mängder bajs att det bara inte är sant.

Brora är legendariskt. Dess varumärke är galet starkt. Det är älskat av många inom whiskycommunityt. Det finns en enorm entusiasm bland folk över att det öppnar igen. Det vore gött om Diageo inte fullt så tydligt pissade på de 99% av den gemenskapen som gärna skulle ta sig en titt på detta legendariska destilleri utan att för den skull behöva bli panka.

Som det är nu har man med pressreleasen, besökspaketen och Brora Triptych tydligt visat var skåpet ska stå. Trots att det nya destilleriet kommer koka nästan en miljon liter ren sprit om året kommer det lira på den planhalva där flaskorna är specialdesignade och handblåsta och priserna aldrig ens i närheten av prisvärda.

Jag har 100% entusiasm inför att Diageo lagt ned allt detta arbete på att återöppna Brora. Jag har 100% entusiasm för hur de arbetat för att återskapa den gamla Brorastilen. Tyvärr har jag också 100% kaskadspyor att dela ut över hur Diageo i sitt sätt att sköta öppnandet av Brora och i pratandet om destilleriet de facto pissar på whiskyvärlden.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén