Tjeders whisky

Bara whisky

Box whiskyakademi, den sista dagen – examination

Varje resa når sitt slut, så också Martin Ahlquists spännande reportage från Box whiskyakademi. Ett jättetack till Martin, som tog sig tid att skriva så ingående och intressant om sin intensiva vecka på Box! Denna blogg månar om att vara så oberoende som möjligt, varför serien har genomförts utan något samarbete eller samråd med Box destilleri. Från mig kommer ett kluckande tack med posten, Martin. Stort tack. Sa jag tack? Alla de tidigare delarna av Martins reportage når du via denna länk. /David.

Idag kände jag mig lugn och jag har känt mig lugn ända sedan kvällen för den svåra blindprovningen på onsdagskvällen. Vanligtvis brukar jag vara allt från lite till en hel del nervös när det kommer till att prestera och som många så ofta brukar säga är det bra att vara nervös, för då slackar man inte.

Provet visade sig därför förstås vara klart svårare än jag förväntat mig och det blev snabbt obehagligt uppenbart att jag hade behövt lägga lite mer tid på att plugga än att umgås med kurskamrater och prata whisky till sent på kvällarna. Men vad gör man när tiden är knapp och dessutom tycker om att vara social? Kompromissar…

Nu gick det bra ändå, men jag var en kort stund rejält besviken på mig själv över resultatet på morgonens teoretiska prov. Efter att ha fått ta emot det fina diplomet samtidigt som Roger sa ”Martin, med supernäsan” så kändes det dock mycket bättre och vinnarskallen kunde andas ut.

Det gick ju vägen!

Ja, det gick ju vägen!

Så ställde vi upp oss och tog bild tillsammans framför lågvinspannan precis som de drygt 100 kursdeltagarna innan oss. Målet var nått och precis som jag befarade i början av veckan hade dessa fem dagar bara passerat på vad som kändes som någon bråkdels sekund. Klart läskigt!

Mitt tåg hem gick inte förrän 16:37 så jag var kvar några timmar på destilleriet. Jag skrev på papper och ställde några frågor om det egna fat jag bestämt mig för att fylla. Det blev ett sherryankare med 21% rökigt recept som kommer få det fina namnet ”MartinsMalts #1”.

Den nyaste delen i besökscentrat har även en fin alkov med fåtöljer som jag redan i början av veckan tänkte att jag vid tillfälle skulle ta mig tid att sätta mig vid och bara ta det lugnt. Nu var den stunden kommen. Jag tog med mig min laptop och satte mig för att skriva.

Därefter gick jag ner en sista sväng till destilleriet och kom lagom i tid för att kunna hänga med Roger när volymen i sprittanken åter skulle mätas, loggen fyllas i och vatten ännu en gång pumpas in i sprittanken för spädning. Som alltid vid dagens slut pumpas sedan new maken över till en av de två stora tankarna i fatfyllningshuset.

Vad Martin inte sa till Roger Melander vid detta tillfälle: "When I came to Box on Monday, I was but an apprentice. Now I am the master!" Martin, mer Obi-Wan än Anakin Skylwaker, med Yoda.

Vad Martin inte sa till Roger Melander vid detta tillfälle: ”When I came to Box on Monday, I was but an apprentice. Now I am the master!” Martin, mer av en Obi-Wan än Anakin Skywaker, med Yoda.

Efter att ha samtalat en stund sa jag tack och hej till Roger och gick upp till besökscentrat där jag hade mina väskor. Tanken var att avsluta veckan med att avnjuta en Box Festival 2015, men till min stora glädje var det Festival 2014 som serverades! En fenomenal avslutning på en fenomenal vecka.

*

Jag skulle kunna skriva så mycket mer, men vågar säga att detta inte är en upplevelse att egentligen vare sig skriva eller läsa om. Detta är något att uppleva på plats. För visst, jag hade kunnat köpa en mycket fin whisky för de pengar kursen kostade, men det finns inget jag skulle byta mot dessa dagar.

En välförtjänt dram vid hemkomst.

En välförtjänt dram vid hemkomst.

Så avslutningsvis, innan jag sätter mig och avnjuter den Archipelago 2016 som jag öppnade vid hemkost och som nu står och luftar till sig i ett glas bredvid, vill jag säga såhär: har du tänkt tanken på att gå Box Whiskyakademi? Gör det! Du kommer garanterat lära dig något nytt och värdet på den whisky som väntar där hemma har i alla fall i mina ögon ökat ytterligare i värde tack vare alla nytillkomna kunskaper och perspektiv jag nu bär med mig. Ännu en gång ser jag på whisky och dess hantverk men än större beundran, respekt och passion. Och för det kan jag bara säga, tack Box whisky och tack Roger!

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

2 Kommentarer

 1. Thomas Johansson 29 mars 2016

  Oerhört kul och givande att läsa.
  Stort tack till er båda för detta.

 2. Ander Samuelsson 31 mars 2016

  Riktigt kul läsning efter vår akademi! Lovar å skaffa instagram med så ja kan följa dig ordentligt.?
  En liten sak bara håller med i nästan allt men… kunde jag inte fått va nått mer än bara svettig..?

  Stort tack för dina insikter och passion!

  Anders Samuelsson
  Stolt akademideltagare

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén