Tjeders whisky

Bara whisky

Benromach 15

Idag 7 september släpps Benromach 15 YO. Sist jag skrev om den (2016) kostade en flaska runt 600 kronor, ett pris som idag känns helt osannolikt. Numera kostar den 900 minus en krona. Sverige får 660 flaskor. Såhär tyckte jag om den.

Doft: ah, härligt. Tydligt rökig, en ”havig” rök som har saker som musslor och tång i sig. Faktiskt doftar denna whisky som rökig seafood. Metallisk på bästa vis – som att slicka ett rostigt gammalt rör. Därunder, en hel del choklad. Fudge i mängder, undrar om de ändrat fatreceptet på denna? Batchen jag provade 2016 var en sherrybomb, detta kan omöjligen ha lika mycket sherryfat i sig. Härlig doft!

Smak: mer torv än rök, mer stall här också; smutsigare än doften. Diesel, gammal motor, suröl, äppelskrott. Även efter lång tid i munnen så tjock att whiskyn liksom kletar sig fast på kindväggarna. Chokladen jag anade på doften finns här, men de metalliska underbart fula järntonerna är mycket kraftigare. Underbart.

Eftersmak: tjärpastiller, chilihetta, chokladmousse och en enormt tjock, oljig rökighet.

Med vatten: rökig whisky brukar bli rökigare och elakare med vatten, men här är det som att vattnet släpper fram både åldern och sherryfaten mer. De där mörka frukterna man så ofta pratar om och som är så svåra att identifiera; röken är en döende grill; hårt bränt nötkött i smör. Smaken är också den mindre liksom extrem nu: plommon, lite grillolja, röken mullrar på i bakgrunden. Eftersmaken är fortfarande lika härligt elak som innan. Det där chilikaoset med den fula rökigheten som nästan påminner om bilar som står på tomgång är to die for.

Sammanfattning: Benromach är Speysides icke tillräckligt besjungna okrönta icke-Speysidiga rökmästare. Jag har i en sju–åtta år nu fått påminna folk om detta destilleri i otaliga trådar där rökig whisky efterfrågas. Benromach är litet, oberoende ägt av Gordon & MacPhail, gör svinbra whisky, är tydligt rökigt. Svenskarna borde eftertrakta dessa whiskies med samma hetta som vi eftertraktar Islay. Skitgott. 87 poäng, och hänget är uppåt snarare än nedåt. Dä bar å köp.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén