Tjeders whisky

Bara whisky

Kilkerran 12 YO

Kilkerran 12 YO. Denna whisky har jag provat tidigare, det som sannolikt var den allra första batchen som gavs ut 2016. Den batch jag provar idag heter 19/461 och buteljerades 21/11 2019. Säljstart på Systembolaget var 11 mars, priset var 619 kronor. Sist jag kollade var denna slutsåld, men nu finns den faktiskt att beställa igen; om det är exakt samma batch eller en annan vet jag inte. EDIT: importören Clydesdale har nu meddelat via sin Facebooksida att Corona har lett till en försening av leveransen av Kilkerran 12. Ordrar som lagts eller läggs i nuläget kommer att makuleras, och man får med denna whisky som med så många andra denna krångliga vår hålla koll på producenters och importörers hemsidor för när släpp egentligen sker.

(Om du äger en Kilkerran 12 YO, kolla på flaskans baksida, längst ned. Där kommer du finna dateringen och batchkoden laserprintade direkt på glaset, långt ned.) Jag provade denna Kilkerran 12 mest som referens, alltså som utgångspunkt, för två andra Kilkerran jag provade samma afton som snart släpps på Systembolaget, en klart imponerande 8 YO cask strength på sherryfat och den helt fantastiska Kilkerran Heavily peated batch 2. Det märks på noterna, som är lite mindre romanliknande än de brukar vara från min sida.

Kilkerran är namnet på whiskyn från Campbeltowndestilleriet Glengyle, som ägs och drivs av samma personer som driver Springbank. Glengyle som varumärke ägdes redan av annan ägargrupp, därav att destilleriet och whiskyn har olika namn. Glengyle är bara igång ett par månader om året, så mängderna som produceras är synnerligen begränsade. Men hujemig vad gott det är. OK, då kör vi!

Doft: jag har sagt det lite mellan skål och vägg då och då att Kilkerran 12 YO kan vara världens bästa entry-level whisky. Ja, det kan den verkligen vara. Jag håller mig kort, men malt, smutsig citrus, svagt av sjögräs eller kanske hellre tång, torrt gräs, järn, honungskaka. Skitbra.

Smak: sötare inledningsvis, sedan kommer massor av maltsötma, kraftig fernissa, apelsin, lite av det vita på en grapefrukt, kraftig oljighet, svagt av chili i bakgrunden efter lång tid i munnen. Små aningar av rökslingor. Svingott.

Eftersmak: här kommer rök. ”Vanlig” Kilkerran ska vara gjord på helt orökig malt om jag minns rätt, men här kommer helt klart tydlig rök; också vitmossa och mycket milt av vitpeppar; den där chilin, lite torkad mynta. Hur bra som helst. Jag borde ha huggit en flaska på det här släppet, för Kilkerran 12 är banne mig himmelriket alltså.

Med vatten: eftersom jag använde denna som referens och de andra var fatstarka vattnade jag inte. Men om någon därute i landet ångrar sitt köp av den Kilkerran 12 de köpte på bolaget och vill göra sig av med den: ring mig.

Sammanfattning: om tävlingen är ”officiella buteljeringar, 10–12 YO” tänker jag spontant att bara Benromach 10, Springbank 10 och Ardbeg TEN är egentliga utmanare till Kilkerran 12. Men de har alla mycket tydlig rök, så de spelar ju efter helt andra och liksom enklare förutsättningar. Denna whisky är helt fantastisk i sin genre. Säg 91 poäng. Jag minns den första batchen från 2016 som mer tydligt om än försiktigt rökig.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén