Tjeders whisky

Bara whisky

Kilkerran 8 YO cask strength sherry (2019)

Igår var det Kilkerran 8 YO cask strength på bloggen, så då tar vi väl och kör Kilkerran 8 YO cask strength idag?

Medan tidigare utgåvor har varit bourbonlagrade är denna, som buteljerades i oktober förra året, lagrad helt på sherryfat. Den skulle ha släppts i Sverige nu såhär i början av maj, men släppet har nu förflyttats till den 19 maj. Priset är 727 kronor. Upplagan är enligt whiskybase på 15000 flaskor. Alkoholhalten landade på 57,1%. Jag provade denna med Kilkerran 12 YO som referens, vilket framgår av noterna nedan.

Doft: klassisk springbankskt typ av sherryfat, dvs rätt så wacko crazy bananas: disktrasa, lätt fermenterad koncentrerad plommonjuice, ett gäng otända tändstickor och – jag menar det – hallonsorbet. Blött lite rostigt järn. Väldigt mycket havsstrand, både med fuktig och torkad tång och just doften av hav. Dofta mycket, och de galnare tonerna backar och fram träder rågmjölsbröd gjord på surdeg och colanappar. Spontant var jag skeptisk, men ju mer jag doftar, desto härligare tycker jag detta är. Att gå tillbaka till 12 YO efter att ha nosat länge på denna blir som att dofta på någon mycket mild och försiktig whisky – vilket den inte är…!

Smak: de galnare tonerna inleder kort, särskilt de otända tändstickorna och plommonjuicen; apelsin möter den där aningen av rök som svaga svaveltoner ger; kryddnejlika, någon indisk krydda som jag inte fångar vilken den är, och bränt socker. Funkar oväntat bra på fatstyrka, alkoholen känns absolut men den stör inte alls.

Eftersmak: tydlig men försiktig rökighet; rökelsepinne; kakaostark chokladkaka. Kvar hänger mild rök dränkt i sherry och apelsiner med kryddnejlika i. En mäktig sherryvrålare som ändå inte blir en sherrybomb – den är alldeles för härligt smutsig för det.

Med vatten: sur försiktig rök, varm gummistövel och underbar liksom industriell smuts ihop med en mortlad sörja av färska russin. Ordentligt med choklad. Smaken är renare, mer på plommonmarmelad, rökt chili och…är kryddan kardemumma kanske? Jepp, det är det. Eftersmaken igen härligt milt rökig, rejält med spearmint och nötköttsgryta. Vidare vattning tar bort de mer crazy sherrytonerna och gör whiskyn mer ”havig”, mer lik den där underbara destillerikaraktären som känns så tydlig i Kilkerran 12.

Sammanfattning: första intrycket var inte så kul – jag har ofta lite svårt för sådana här lite galnare sherrylagringar. Men alltså, tjenare. Liksom med Springbank får man enormt mycket karaktär i glaset, och en typ av whisky som liksom inte görs någon annanstans. Det är massivt, kraftigt och häftigt. Jag är såld. 89 poäng.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén