Tjeders whisky

Bara whisky

Släpp hörnflaggan och kom in i matchen!

En blindprovad whisky, igen. Oredigerade noter. Jag lägger upp dem här eftersom jag inte ALLS tyckte om whiskyn, och det är en whisky som många brukar gilla. Det var mitt första möte med den.

Doft: Första intrycket: alkostark grädde med sherryfat. Sherry screamer, någon? Inte bomb som GlenDronach, men väldigt mäktigt. Det finns något svårfångat ”murrigt” i den här doften. Blöt skog, typ. [efter lite tid:] Först var jag impad, nu tycker jag det är lite instängt: nästan malkulor tycker jag jag känner?!?! Den känns mycket alkostark och inte särskilt maltig. Jag tror, på bara doften, detta ligger på runt 60% och är en bourbon, eller någon annan med grain i.

Smak: oljigt, sött, brända mandlar (hårt brända mandlar), och inbillar jag mig popcornen? För lite kryddor för rye, tänker jag [annan person i provningen hade gissat på rye]. Hänger ihop bra, känns inte ung (om än inte min hemmagård, det här). Icke single malt. Man måste ta denna i oerhört små sippar för att beskan inte ska bli besvärande. Det är en bourbon, tror jag. Den vrålar, men det finns inte så mycket bakom vrålet; har man kvar den i gommen länge blir liksom inget kvar utom lite allmänt sötma. Mysko. Den känns ung, tycker jag: spritigheten och smakerna har inte riktigt hunnit börja samsas ordentligt.

Eftersmak: börjar enormt fet, som ren matolja. Sedan dör det ganska fort. Kanske en knivsudd kaffe i eftersmaken?

Med 6 ml vatten i typ 2 cl:

Doft: råare, smutsigare, lite maskinrum, en härligt rå sur ton (sourmash?) samt blommighet. Mycket oväntad utveckling, mot new make-toner samt majsolja. Måste vara bourbon, detta. Alltså, med vatten kan man man antingen säga att doften ramlar sönder helt *eller* att den blir lite mer som Craigellachie. Jag gillar utvecklingen, men jag tror inte riktigt det är ”meningen” att den ska falla ihop såhär och bli sur och besk på samma gång.

Smak: ung, rå, smutsig, med enorma mängder mörk choklad (70% kakao-stilen). Det här är verkligen eldvatten…!

Eftersmak: Otroligt kryddig i eftersmaken med vatten så kanske [en annan person nämns] tidigare tankar om rye är rätt. Detta är klart ungt i min gom, 55–60%, från USA. Med vatten känns det inte som bourbon längre. Hm…

[lite senare]

Nu känns det som att den lugnat ner sig efter vattningen: som att effekten av den först nu börjar kicka in. Och då är med ens mycket mer städat: mjölkchoklad, vanilj, espresso… Men redan det att den studsat tunt på tusen olika sätt sedan jag vattnade den säger något om att den är ung. Om Aultmore skulle koka en blandning av mältat korn och andra sädesslag skulle de landa här.

Slutsats: För vråligt för mig, det här. Men kul att ha provat. Vad det är? Ingen aaaaaaning.

Ja, vad kan detta ha varit för något, då? Låt oss säga såhär: jag var nära på alkoholhalten och på rätt väg med mitt första intryck, men sedan befann jag mig långt, långt utanför spelplanen. Det vi provade den där aftonen var nämligen ingenting mindre än…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…ja, kära vänner, detta:

What the hey?


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén