Tjeders whisky

Bara whisky

En härlig allroundrökare

Idag i glaset, en whisky från det nya destilleriet Torabhaig på ön Skye. Den heter Allt Gleann, är lagrad på first-fill och refill bourbonfat som fylldes 2017 och 2018, och buteljerades 2021. Det är den andra whiskyn Torabhaig släpper, och den är en härligt stor batch: runt trettio fat fick sätta livet till för att sätta ihop Allt Gleann. I maj i år kom 2500 flaskor till Systembolaget. Whiskyn är ännu inte slutsåld. (Det som jag smakat och det som finns på bolaget är batch 1, det finns också en andra batch av denna whisky.)

Här har du den i whiskybase; här på bolaget; och destilleriets osedvanligt informationsrika och intressanta hemsida har du här. (Att de trots en bra hemsida gjort sig skyldiga till den här blajande horrören till film som går all-in i klyschträsket med supermaskulin basröst som munbajsar plattityder från helvetet är tråkigt. Världen behöver verkligen inte mer MÄN som säger saker som ”distill its ancient spirit” till tonerna fläskig dussinmusik. Men men, de är långtifrån ensamma att tramsa loss när whisky ska bli till film.)

Då ska vi se hur den här härligt bleka whiskyn smakar då!

Doft: citronzest, kakan drömmar och en döende grill. Något havigt, mildare än ostron – kammusslor kanske? Vispgrädde. Och en väldigt balanserad och samtidigt markerad rökighet. Det är den som är grillen, också med svaga toner av lakrits i sig. Kanske att citronzesten också slår över i bitter engelsk apelsinmarmelad efter ett tag. Det doftar svagt av hav, är tydligt rökigt och ändå inte alls Islaymässigt – mer balanserat och fint i rökigheten. Kanske Talisker kunde vara en kusin till denna mycket härliga doft? Om man lägger till att detta är tre år gammal whisky lagrad på bara stora fat är det otroligt imponerande.

Smak: saltlakrits, chili och den där mullrande men balanserade röken. Torkat rökt och rejält salt viltkött. Mycket mycket oljig munkänsla. Det är inte jättekomplext precis och lite yngre här än i doften – men alla smaker sitter perfekt. En suverän allroundrökare.

Eftersmak: grillkolsrök, saltlakrits, fisk som svartstekts med skinnet på (ja det är gott om någon undrar). Mild försiktig vanilj. Den är nästan som allra rökigast här, särskilt vid större sippar. Kanske att en touch av grapefrukt är med också. Jättegott.

Med vatten: såhär ung whisky bör man vara väldigt försiktig med att vattna. Jag gör det mest experimentellt och konstaterar förvånat att den håller…någorlunda i alla fall. Den blir lite ettrigare i eftersmaken, mindre kraftig och distinkt i dofterna och i smaken. Det är väntat. Denna ska nog avnjutas utan vatten.

Sammanfattning: om man sätter betyg också efter ålder som en del del gör är detta minst 91 poäng. Jag har mycket svårt att se att något destilleri på Islay skulle kunna vara såhär bra vid tre års ålder. Det är vansinnigt mycket bättre än Ardbegs femåriga Wee Beastie, och mer moget och balanserat. Om man tänker sig att detta provas utan tanke på åldern, blint, skulle jag kanske ha gissat på Talisker, i sådär en åttaårsåldern kanske. Visst är 759 kronor rätt dyrt för en tre år gammal whisky men priserna går ju åt det håller numera. Och oj vad imponerande detta är. Detta är något att köpa och sedan chocka vännerna med, när du avslöjar hur ung whiskyn är. Eller, något att köpa för att följa detta intressanta destilleris resa. 86 poäng med häng på 87. Det utläses: verkligen en bra whisky som jag rekommenderar.

Torabhaig är onekligen ett destilleri att fortsätta hålla ögonen på.

En sista grej förresten. Kan vi alla tillsammans göra vågen över den här synnerligen ovanliga transparansen på flaskans baksidesetikett? Info om jäststrängar! ppm-nivåer både på malten och i flaskan! Fattyper! Tjoho och halleluja och hujedamig vad härligt!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén