Tjeders whisky

Bara whisky

Två imponerande Smögen

Idag, två nya whiskies från Smögen. 100 Proof batch 2 är här. Om någon månad kommer 8 YO batch 2.

Smögen 100 Proof 6 yO batch 2 (2020), 57,1%

Den andra batchen av Smögens första core range-buteljering, 100 Proof. Priset, 795 kronor för 50 cl, och faktiskt länken till Systembolaget är exakt densamma som för batch 1. Vad jag tyckte om batch 1 kan du läsa här. Nu har batch 2 levererats till Systembolaget, så beställer du en Smögen 100 Proof idag är det batch 2 du får.

Batch 1 som buteljerades i augusti hade legat på first-fill oloroso sherry quarters av amerikansk ek och de drygt 2400 flaskorna sålde slut inom mindre än två månader. Batch 2 som nu finns på bolaget buteljerades i november. Denna batch lär vara något mindre eftersom den bygger på åtta sherry quarters. Sex av dem var first-fill amerikansk ek, två av dem second-fill av europeisk ek. (Quarter casks som dessa batcher ligger på är en fjärdedel av en butt, fat på omkring 125 liter och som normalt brukar vara bourbonfat.)

En bild av batch 1 om man ska vara riktigt petig…

Doft: ah, rejäl och vacker, ganska tung sherry. Visst finns här russin och lite honung, men än mer faktiskt tonen av bränd lera / keramik, och en touch av mynta. Den där liksom brända lertonen är fantastisk. Efter en tid, en tung och rejäl torvighet. Kanel. En stor doft. Detta kan omöjligen vara bara sex år gammalt. Otroligt välbalanserat.

Smak: oj vad med smör och farinsocker; ändå rejäla och tunga kryddor därunder, typ lakritspulver och kanel. En liksom smutsig oljig bränd ton som närmast kan liknas vid tjära. Någon nästan tungt rödvinsvinös ton också, säg svartvin bärsblad. Jösses vad med smaker.

Eftersmak: här kommer en tjock, otroligt fet rök. Som charkuterier och fett som bränns ihop med döende rejäl brasa och chokladmousse. Enormt kraftig!

Med vatten, rejäl skvätt: ännu mer av en sherrybomb nu, mer som dadlar med kokos och rök. Smaken lite mer liksom utsmetad dock, men den nu liksom industriella dieselrökigheten är underbart smutsig. Eftersmaken kryddigare, annars på liknande toner som innan.

Sammanfattning: utan att ha den första batchen som jämförelse upplever jag den här batchen som ett par snäpp bättre. Det finns en hel del mer av liksom smutsig kraft i denna upplaga. Jag landar chockerande högt för en sexåring: 89 poäng.

Smögen 8 YO batch 2 (2020)

Jag bara älskar att Pär Caldenby kallar denna whisky för 8 YO. Varför då? Jo, för att den första Smögen 8 YO buteljerades för över ett år sedan och var helt lagrad på first-fill sauternesfat, och denna nya åttaåring har ett helt annat fatrecept. 8 YO batch 2 har istället lagrats på sex first-fill och en refill bourbon barrel samt en oloroso sherry hogshead. Här snackar vi alltså inte ”den är inte riktigt som batch 1”, utan en totalt annan whisky än den första 8 YO. Det är lite Springbank över tilltaget: deras Longrow 18 och Springbank 12 YO cask strength kan variera massivt i fatrecepetet. Andra producenter skulle kanske ge denna nya åttaåring ett annat namn just för att receptet är så totalt annorlunda.

Smögen 8 YO batch 2 släpps först om någon månad, den 15 december. Alkoholhalten ligger på 59,8%. I nuläget vet jag inte exakt antal flaskor på utgåvan eller vilket pris den kommer ha. Med den fatuppsättningen och åtta år av änglarnas andel torde vi ligga någonstans över 2500 och under 3000 flaskor. Att Smögens batcher börjar bli större och kan få lov att finnas på Systembolaget längre än de obligatoriska trettio sekunderna är verkligen något att glädjas åt.

Den nya Smögen 8 YO. Foto av Pär Caldenby.

Doft: kraftig härligt blötsur rök, krossad malt, asfalt. Torvig/jordig/”bräntbrödig” som få. Fantastisk doft, här sjunger verkligen destillatet ut ordentligt. Inte gräs utan…vass? En liksom sjöig gräsighet som inte är sjögräs, så jag drar till med vass. Det finns någon försiktig frukt här också, kanske kiwi. Härligt liksom ärligt ung. En helt enorm doft. Jag provade denna bredvid 100 Proof batch 2 och bara på doften är 8 YO batch 2 för mig totalt överlägsen i doft.

Smak: för mycket alkohol som kommer i vägen till en början för mig, även vid liten sipp. Men smakrikt: ingefära, mynta, sjögräs eller hö, mycket rök. En lite liksom plastig och kraftig pepprighet efter en tid i munnen som inte lirar för mig. Denna whisky skriker efter vatten. Ovattnat är den klart mindre färdig i smaken än på doften.

Eftersmak: sotflagor, torkad grapefrukt, mynta, oregano, asfalt, tjock rök, plåster, hö, tobak, läder, ”farmyard” / stall… Alltså jösses vad med smaker i eftersmaken!

Med vatten, rätt rejäl skvätt: torv, svaga toner av syrlig fruktyoghurt, fantastiska toner av stall. Rejält smutsig och ändå balanaserad. Smaken är nu enormt mycket bättre: total rökbomb, varmkörd dieselmotor, varma kossor (!), med tid i munnen dyr chokladmousse. Jösses alltså. Eftersmaken är fortsatt otroligt komplex och komplex.

Sammanfattning: detta är en mycket bra whisky, härligt liksom naket ärlig. Jag hade svårt med smaken på fatstyrka, men vattnad blommade den ut något enormt – och den kunde säkert ha klarat än mer vattning än jag utsatte den för, det var bara så gott att glaset tog slut. 88 poäng – om poäng ens är meningsfulla för denna typ av underbart naken vrålarwhisky. Hänget är helt klart uppåt snarare än nedåt.

Nu när Smögens whiskies börjar komma upp i åren blir det tydligt att whiskyn som produceras där inte håller Islayklass. Den håller avsevärt högre klass. Inget destilleri på Islay kommer ens i närheten av upp till de här nivåerna på whiskies i dessa åldrar. För både 100 Proof som finns nu och den kommande 8 YO gäller alltså: köpläge. Gillar du brutal rök kommer du definitivt inte bli besviken.

*

Denna bloggpost bygger på samples jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén