Tjeders whisky

Bara whisky

En modern sherrybomb blindprovad

En blindprovad whisky. Som vanligt gäller att noterna återges helt oredigerade. Här är de:

Doft: brutal och mycket svavlig sherrybomb. Sur disktrasa, otända tändstickor, väldigt mycket gummistövel. Här finns också kanske någon strimma rök och massor av kaotisk mörk sherryfruktighet. Synnerligen extrem doft. Detta är en stil som många gillar. Jag tycker för min del att detta är för…modernt. Ungt och liksom fatvråligt. Detta är faktiskt riktigt illa.

Smak: ganska mycket alkohol, ändå tror jag inte denna ligger på över 55%. Kakao en masse. Blod; smutsigt järn; vitpeppar och ingefära. Tång. Gummistövel. Svårt att bestämma frukterna. Detta är en whisky som inte borde ha buteljerats.

Eftersmak: svag oljighet, något slags rökrester (liksom mineral rök). Lera och gummi. Herregud.

Med vatten: dyig men också bättre fruktighet. Fortfarande otroligt mycket gummi. Smaken bättre än tidigare men det är ju fortfarande massor av gummi bland colanapparna. Whiskyn har legat på ett mycket aktivt och kraftigt fat med fullt med svavel. Eftersmaken vrålande mörkfruktig och med massor av kakao i inledningen, sedan ingefära och spearmint. Helt okej eftersmak vattnad, faktiskt.

Sammanfattning: en helt galen whisky. Rolig att prova, men det är ju inte gott på en enda fläck. Denna whisky kan användas som ett pedagogiskt exempel på allt som är fel med moderna sherrybomber. Ett riktigt rejält bottennapp. 60 poäng.

Vad var detta då? Detta:

Detta är alltså en 12 år gammal whisky som legat på fat nummer 047 på  600 liter som innehållit PX sherry. Jag var offside på alkoholhalten som tydligen låg på hela 60,0%. Alkoholhalten är dock intressant: inte mindre än tre olika 12 YO single casks från destilleriet som buteljerades 2020 landade nämligen på exakt 60,0%. Höftade de månne något med alkomätaren…?

Destilleriet är spanska Líber, det enda maltdestilleriet i landet som utgör konkurrent till whiskyn DYC som produceras av Destilerías y Crianza på deras destilleri Molino del Arco. Destilerías Líber buteljerade tidigare sin whisky som Embrujo de Granada men 2020 gjorde de en storsatsning på single casks i olika åldrar. Just denna togs in för Whiskyklubben Slaintes del av Magnus Fagerström till priset 1250 kronor. Jag såg den i flödet på sociala medier en hel del när den kom, om det var på senvåren 2020 kanske? För mig är beslutet att buteljera obegripligt.

Här lite info om whiskyn, där det också klargörs en del kring mängden flaskor som kom ur fatet. Det finns nämligen lite olika etiketteringar för just detta fat. För andras recensioner som visar att i alla fall ett par skribenter var mer uppskattande än jag, se här, här och här. Här en av etikettvarianterna i whiskybase.

*

Tack för blindskottet, PJ!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén