Tjeders whisky

Bara whisky

Smögen Barrique!

Den äldsta Smögen såhär långt släpptes den 1 mars på Systemet. Barrique! är 7 YO och en vatting (blandning) av fyra rödvinsfat fyllda 2010. Upplagan blev 1685 flaskor och den finns obegripligt nog fortfarande kvar att beställa på bolaget för 867 kronor. Alkoholhalten är som alltid med herr Caldenby på fatstyrka: 60,3% i detta fall. Namnet Barrique! kanske du undrar över. Vinfat på omkring 225 liter heter så. Just dessa hade haft Bourdeuaxvin i sig innan de fylldes på Smögen. Vad gäller utropstecknet tror jag allt kommer klarna bara du läser vidare.

Doft: holy crap. Det här är en inte en whisky för noviser. Sur björkvedsbrasa; björksav; blöt rost; björnbär; torv i betydelsen kompakta sammanpressade stycken av jord och skog; saltlakrits; havsluft och tång; sådana där sura hallonremmar med strösocker på. Extremt gyttrigt och schizofrent. Jag menar det på bästa sätt: detta är en helt galen doft, en whisky för de som inte räds när reglagen är vridna högt, högt upp. Det är märkligt att den kraftiga fatstyrkan inte gör det hela alkostickigt, alls.

Smögen Barrique! Bild hämtad från Smögens FB-sida.

Smak: ta den i ypperligt små sippar, vänner. Sot; saltlakrits; torv. Under den rejäla röken och torven, ett stall, läder, de där björnbären igen; svarta vinbär, också.

Eftersmak: inleds oväntat milt med mjuk rök och fin sötma; fortsätter med marmelad gjord på mörka frukter och bär. Kvar hänger en mycket fin rökighet ihop med charkuterier (torkat dyrt kött).

Med rejält med vatten: i doften vaknar en mullrande, tjockare rök, och stora stycken sprucket gammalt solvarmt läder. Fruktig kompott på mörka frukter; kanske också hallon. I gommen – skönt att kunna ta en mer rejäl sipp – har den lugnat ned sig något och presenterar en oljig, torvig och fruktig karaktär, där svarta vinbär samspelar med underliggande rök och bränd jord. Den är också…smutsig, på ett underbart sätt. Tången har flyttat fram, också. Eftersmaken är även den betydligt lugnare, lite beskare: inleds med rök ihop med svag peppar och mintgelé. Ljuvligt!

Sammanfattning: Jag fattar att Caldenby valde att sätta ett utropstecken på namnet för denna mycket intensiva whisky. Det handlar om en whisky som är en riktigt fet käftsmäll. Ändå har de mycket aktiva rödvinsfaten inte dribblat bort Smögens kraftigt rökiga destillat. Smögen tänjer på gränserna för vad rökig whisky kan vara, med detta och tidigare släpp som Wee Swede och trippeldestillerade Triple. Med Barrique! tas tydliga ytterligare kliv i den riktningen. Smögen gör inte whisky som är tänkt att stillsamt och lite tanklöst sippas. Barrique! är en attack på sinnena, men ack, vilken härlig attack det är. En whisky som är nästan omskakande.

Tack till Mathias som samplade denna best.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

2 Kommentarer

  1. Anders Sjögren 6 april 2018

    Smögen Barrique måste vara den bästa svenska whisky som har tagits fram. Även om alkoholhalten är hög är smaken så underbart god. Våga att dricka den som den är och få in eftersmaken länge. Jag hoppas få köpa en flaska till. 867 kronor är billigt för denna upplevelse.

    • David Tjeder 8 april 2018 — Postförfattare

      Jag tyckte den var lite väl mastig på fatstyrka i gommen, jag – eller, svårdrucken på fatstyrka. 🙂 Men ja, upplevelsen är enorm!

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén