Tjeders whisky

Bara whisky

Burnside single cask 27 YO från Wm. Cadenhead

Burnside? Läs: Balvenie. Fast teaspoonad Balvenie. Vad teaspoonad betyder kan du läsa långt om här. I korthet: sannolikt är detta single malt, som ges ut som blended malt. Detta eftersom Balvenies ägare William Grant & Sons inte vill se oberoende buteljeringar av whiskies från sina destillerier. Därför antingen 1) blandar de ut Balveniesprit med världens minsta skvätt Glenfiddichsprit när dessa fat fylls och sedan kallar spriten för Burnside, eller så 2) skriver de bara Burnside på faten fast de inte har blandat i någon Glenfiddich.

Detta är alltså i princip en Balvenie, och en single cask dessutom. Den är som bild och rubrik visar utgiven av den skotska oberoende buteljeraren Wm. Cadenhead. Bourbonfatet gav 168 flaskor, varav 24 stycken kommer till Sverige den 30 januari till ett mycket rimligt pris av 1860 kronor.(Ingen ironi, det är billigt.) Den är buteljerad på 43,6%. Såhär tyckte jag:

Doft: En del tropisk frukt och vispad grädde. Väldigt mycket frukt: mango, torkad ananas, torrt päron. Smör.

Smak: härligt djup och massor av liksom mild fruktighet: syrliga äpplen, svagt av päron. Också faktiskt smörade popcorn och en del milt ekiga kryddor i bakgrunden.

Eftersmak: baguette, mild vanilj, svagt av päron. En viskande men mycket välbalanserad whisky, detta.

Sammanfattning: jag brukar vara en rejäl sucker för Balvenie, de få gånger jag provar dem, och alldeles särskilt när de kommer upp i åldrar från 15 år och uppåt. Den här är fin och balanserad och bra, men jag saknar lite det liksom ”tryck” jag brukar få i smakerna från just Balvenie. Jag finner den här bra och så, men lite…tråkig, faktiskt. 85 poäng.

*

Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén