Tjeders whisky

Bara whisky

Ett gott blindprov

Maj var en usel månad på den här bloggen, vad gäller provandet av whisky. Skärpning utlovas! Nu har en hel drös med blandade samples blandats friskt i ett par skokartonger. Jag blundar, tar fram en flaska på måfå, häller upp. Vad är det i glaset? Inte en susning, men nu ska här provas whisky!

Vad är det i glaset? Jag har ingen aning.

Vad är det i glaset? Jag har ingen aning.

Doft: detta är definitivt en sherrylagring. En tung matta av sherry och ett litet alkostick i näsan. Långt bak, en aning av krut och gummi, längre fram ligger stendamm (!), vagt medicinala toner, och plåster. Något omogna frukter (aprikos? Banan/mosad banan; något som påminner om apelsin, men liksom ”mörkare”; blodapelsin, kanske?) Kryddnejlika också, försiktigt i bakgrunden. Det är nästan som att någon tagit Benromach 10 men plockat bort röken; eller, tagit Springbank men tämjt den lite, gjort den lite snällare, bara något lite mer kommersiellt brett gångbar. Alkoholettrigheten är lite störande, annars är det här en härlig, komplex sherrylagring. Runt tio–tolv bast, kanske? Eller lite äldre? Vatten tar fram lite skitigare sidor, till en början, flyktiga svaga noter av svavel och krut; sedan har whiskyn piggnat till och blivit lite rundare, lite mer citrusdriven, med apelsin och även faktiskt päron.

 

Smak: anländer mjukt och ganska sött och väldigt sherrytungt, nästan som att man använt både PX- och olorosofat, men jag gissar ändå oloroso. Kryddor, mörka frukter (en hel del torkad mörk frukt, men det är banne mig omöjligt att fånga vilka), muscovadosocker; lent men också härligt tjockt och liksom lite oljigt. En lite metallisk smak, eller järnrik, som rejält utspätt blod. Väldigt dominerad av faten i gommen. Kanske detta är en något snäll Springbank i unga tonår? Men Springbank brukar vara brutalare innan de blivit runt femton–tjugo år, och så gammal tror jag inte denna är. Med vatten: som med doften, piggare, fruktigare (apelsin och päron, absolut). Inte nödvändigtvis bättre med vatten, vad gäller smak.

Eftersmak: här är de minerala tonerna tillbaka, inledningvis; massor med kryddor springer fram ur sina gömställen; vindruvsskal. Plåster, igen. En tjock och härlig oljighet gör att det känns som att någon klistrat fast whisky på kindernas innerväggar. Tack vare denna oljighet hänger eftersmaken kvar ganska länge. Vatten för fram något som både är Marabou mjölkchoklad och något vagt ”romrussinigt”, samt en ny pepprighet, åt rödpepparhållet. Intressant utveckling!

Sammanfattning: najs! En sherrydriven whisky, utan att bli en brötig, något enkelspårig sherrybomb.

Är jag golvad? Nej. Men detta är helt klart njutbart, och det är riktigt bra – en sådan där whisky som de som sätter poäng på whisky lägger någonstans definitivt över 84 men ändå under 90. Det vill säga: denna dricker jag mer än gärna igen. Denna kan jag starkt rekommendera. Detta är en karaktärsfull, krävande whisky. Destillatet kan omöjligen vara diskret och försiktigt (tänk Glengoyne, Strathmill) utan drar snarare åt det kraftiga hållet (igen, Benromach men utan röken; eller någon annan snällare släkting till Springbank).

 

 

……………………så, då ska vi titta på lilla sampleflaskan, då:

 

Men vad i…? Det ÄR ju Springbank! Dessvärre för er läsare en ovanlig dram, ett privatfat: Springbank bottled for Swedish whisky enthusiasts, lagd på fat i mars 2000 och buteljerad i april 2015. 51,8%, jag hade gissat på svagare än så och hade sannolikt provat att vattna bra mycket mer om jag hade vetat. En oloroso sherry hogshead, ett fat som gav 320 flaskor (säger whiskybase, jag känner mannen som ägde detta fat och råkar veta att fatet gav 331 flaskor). Länk till whiskybase hittar du här.

Igen – men vad i…? Exakt en sådan här flaska öppnade jag ju och samplade upp helt nyss – och visste inte ens att jag hade ett sample på den från innan! Kalla mig Kolle!

De fem privatfat från Springbank jag nyss ryckte folien på och samplade upp. Längst till höger står den ju, kvällens whisky!

De fem privatfat från Springbank jag nyss ryckte folien på och samplade upp. Längst till höger står den ju, kvällens whisky!

Ett stort tack till Håkan S, som tydligen också gav mig ett sample på denna whisky när han sålde mig en flaska över en trevlig lunch. I skåpet här hemma finns nu istället för en oöppnad flaska en sampleflaska med tio centiliter till av denna whisky. De centilitrarna kommer att avnjutas nogsamt och med stor vördnad.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

2 Kommentarer

  1. P-J 2 juni 2016

    Dags att prova samplet alltså

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén