Tjeders whisky

Bara whisky

SMWS 53.296, ”Ash on a sponge cake” (Caol ila 12 YO)

SMWS är synnerligen aktiva i Sverige nu för tiden. Här ett sample jag fick för rätt länge sedan nu, och som jag äntligen provat. Det handlar om en tolvårig single cask från Caol ila som buteljerades för den svenska marknaden. Den har lagrats på en refill boubon hoghead (halleluja!). Fatet gav 189 flaskor på en alkoholstyrka av 57,4%. Här har du den i whiskybase och här på SMWS egen webb. Tydligen kostade en flaska £71 och är slutsåld. Såhär tyckte jag:

Doft: oj. Var är röken? Eller, var är rökkäftsmällen? Jag hittar faktiskt mer av ”allt annat” i denna: den härligt nedtonade vaniljen; lätt ruttnande tång; gips, gasbinda; sötlakrits och gröna winegum; gräs. Dieselångor, också. Röken finns där, och torven, men de ligger liksom ”under” allt det andra – en får anta att det kommer braka på med vatten, men vi är inte där än. Detta är najs, absolut, men lovar inte riktigt storverk. Let’s see…

Smak: torven har anlänt big time, och en härligt smutsig oljighet som känns mer som Lagavulin. Saltlakrits, riktigt knastertorrt gräs. Citron eller kanske lime. Gott.

Eftersmak: åh, inledningen ger så äntligen en rejält fet rökmatta med skitigt farinsocker. Följs av asfalt (ja, som den doftar då), svarta oliver, torrt gräs.

Med vatten: röken har anlänt, men fortfarande nedtonad; kakan drömmar möter splitternya bildäck (underbart!) och oleum basileum (sådana där mintiga sticks man trycker upp i näsan). Nylagd asfalt och färskt, varmt sommargräs. Smaken är mer på svarta oliver, svag blommighet, sötlakrits, någon liksom mild pepprighet, som väl inkokt rosépeppar. Eftersmaken är rökfestival med ännu mer asfalt och tjockt oljig munkänsla.

Sammanfattning: Caol ila, alltså. De må vara en gigantisk spritfabrik, men grejen är att de kokar grymt bra sprit. Framför allt verkar det som att de kan buteljeras vid ungefär vilken ålder som helst och ändå vara härliga. De brukar imponera mer än såhär på mig, men de är banne mig aldrig dåliga. 85 poäng: ett bra betyg. Det finns gott om single casks Caol ila som imponerat mer på mig, men denna är fortfarande klart najs.

*

Denna bloggpost bygger alltså på ett sample jag erhållit gratis – för bra längesedan, nu. Eftersom sample skickades ut till andra bloggare är detta ett sådant tillfälle där du kan jämföra mot vad många andra har skrivit; här för Sinnen och Nyanser, här för Whiskynörden, här för WhiskyTower och här för freddeboos.se.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén