Tjeders whisky

Bara whisky

Smögen Buteljörer & Mässketörer #1

Idag provar jag en sådan där Smögen som det inte går att få tag på med mindre än att det kommer svida i plånboken på det där sättet som det gör om man vaxar en hårig rygg. (Ja, jag vet hur det känns.) Buteljörer & Mässketörer #1 är en buteljering Pär Caldenby gjort speciellt för de som gjort särskilda insatser för Smögen, till exempel vid mässor. ”Bottled for those that help in shaping our dream”, som det står på flaskan.

När jag var på Smögens åttaårsjubileum i somras var jag där med Tone Skavhaug (The ladies’ share), som arbetade på destilleriet under dagen. Hon hade en flaska av denna speciella buteljering, och öppnade den på kvällen efter jubileet. Jag tyckte den var helt amazing vid tillfället. Men det fanns väl en och annan centiliter innanför västen då, och var verkligen inte läge att sätta sig ned och skriva smaknoter. Däremot bjöd Tone generöst även på ett sample, som jag nu hällt upp för utprovning. Mer information om buteljeringen efter noterna:

Doft: sotigt men ganska milt rökig, liksom inlindat i vad som bäst kan beskrivas som en fantastiskt mjukt söt gräddighet med kraftiga inslag av…je ne sais quoi. Jag vet verkligen inte: det är inte blommigt, det har helt klart fruktighet, det är på något sätt parfymigt utan att all dofta som parfym. Underbar doft. Och hittar…fläderblom, definitivt. Äppelblom. Där har vi det, det är inte egentligen blommigt, det är som fruktträd när de blommar ihop med fläderblom. Citronkola, eller om det kanske är rabarberkola. Normalt, när man doftar på rökig whisky, är det först rök och sedan letar man vad som finns därunder. Här är det tvärtom: under det gräddigt fräsha försommarblommandet ligger helt klart rök och torv, men det är mer som en liten, liten krydda. Kanske att jag hittar ett litet inslag av rost, också. Detta är en unik whiskydoft, och med Smögens mycket säregna stil måste jag erkänna att jag aldrig, aldrig hade gissat att detta var Smögen blint. Den snällaste Smögen jag nosat, men också en av de allra bästa. 

Sketagött.

Smak: inleds gräddigt, sedan kommer en lite väl aggressiv alkohol. Okej, ungdomstecken. Men vad mer? Det är kärvare än den söta nosen, med en lite kaotisk, nästan ettrig kryddighet och gröna winegum. Torvigt, mer än rökigt. Gott, inte sanslöst gott, men visst var detta ett bra fat alla gånger.

Eftersmak: päron(blom?) omslingrar torv, vitmossa och sötrök. Sedan kommer tydlig oljighet, kolabönor, fläder. En liten släng av den där gräddigheten från nosen kommer till sist och lägger sig på det hela.

Med vatten: avsevärt tydligare rökighet nu, med kaffetoner och kakao och läder i. De blommande träden finns alla kvar, men backar lite. Läckert. Bättre upp: detta är en fantastisk doft. I gommen är det väldigt mycket bättre nu, med tydlig torv, kryddorna är kraftiga men har lugnat ner sig, vi står i ett lite ingrott rum med varmkörda maskiner av järn. Långt bak ljusare fruktighet, säg kiwi, men det finns mera. Eftersmaken inleds med den där läckra torv/bränd jord-med-spearmint som jag älskar. Mindre milt och fint nu, men härligt. Efter en tid kommer någon härlig lite syntetisk godiston som från fruktigt tuggummi in i mixen också.

Sammanfattning: han är otroligt duktig på att dra fram olika sidor ur sitt destillat, Pär. Att detta kommer från samma destilleri som, säg, Barrique! är svårt att ana. Ett riktigt bra fat, med en kanondoft. I gommen finns det helt klart ungdom kvar, så också i eftersmaken, men detta är en mycket bra whisky. Jag har denna afton provat en hel del annan rökig whisky, så kanske är denna rökigare än mina smaknoter. Men femårig Smögen på litet fat vinner faktiskt mot cirka dubbelt så gammal, alltså ung, skotsk rökwhisky ikväll. Jag vet inte vad detta är för ett fat (läs: visste inte när jag gjorde provningen, information kommer nedan), men tjenare hej hallå: bra skit. Gommen och särskilt kryddigheten där som jag inte kommer överens med drar ned betyget lite, men vi snackar 87, 88. Det är bra, det.

Buteljörer & Mässketörer #1 är en Smögen som det bara finns 92 flaskor av. Det är en single cask som inte är utgiven som single cask, en second-fill Sauternesoktav. Fast det visste jag alltså inte när jag provade den, som synes ovan. Alltså, ett femtiolitersfat som tidigare innehållit Sauternes och som sedan använts för lagring av whisky en gång. Den är fem år gammal, och alkoholstyrkan ligger på stabila 56%. Den är väl nästan en kuriosawhisky i det att chansen för dig att köpa eller prova en är minimal, och chansen att de som har en verkligen ryckt folien på sina flaskor känns inte sådär jättehög. Jättegott.

*

Tack Tone för att du bjöd på denna.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén