Tjeders whisky

Bara whisky

Så. Jävla. Ointressant.

En unik oud med intarsia av mahogny som bara byggdes i ett exemplar på 1920-talet och som signerats av Anouar Brahem har just lagts upp på auktion.

Ouden förväntas slå rekord.

Förra året slogs rekord för världes dyraste oud. Det var då Habib Bourguibas över hundra år gamla oud som såldes. Den ouden införskaffades av en anonym samlare för 20000 dollar i mars 2018.

Förra gången Bourguibas oud var ute på auktion, 1992, kostade den 280 dollar.

Nu undrar alla om Brahems oud kommer slå rekordet.

Förra gången Brahams oud var ute på auktion, 2010, kostade den 1200 dollar.

Sedan dess har oudpriserna stigit i höjden.

När Brahem själv köpte den där ouden betalade han 150 dollar.

Brahems oud slog rekord.

Dyraste ouden någonsin.

Bourguibas rekord slaget.

Brahems oud klubbades för hela 48000 dollar.

Börjar du tycka att den här texten är tråkig? Vänta bara.

Nu väntar nämligen ett par veckor av delningar på alla plattformar i sociala medier. Hundra sinom hundra gånger kommer du få se länkar till hundra sinom hundra artiklar om den där jävla ouden.

Du vet att den nya ägaren inte kommer spela på sitt instrument.

Du vet att den enbart införskaffats som en ren investering.

Du vet att du själv aldrig kommer att ha råd med en sådan oud.

Brahem med den där ouden…

Och ändå: det är ju inte det att du inte gillar oudar. Du spelar oud, flera gånger i veckan faktiskt. Du är med i ett antal Facebookgrupper för oudentusiaster, många med flera tusen medlemmar. Ja, du börjar faktiskt få ihop en hel liten samling av oudar av olika typer, material och stilar. De flesta av dem spelar du på, men du gillar ju oudar så mycket att det liksom blir så att du köper fler oudar än du hinner spela på. Några av dina oudar älskar du mest att titta på. Några av dem njuter du av att veta att du en dag kommer att spela på. Och, handen på hjärtat, några av de där begränsade utgåvorna av oudar köpte du faktiskt för att du visste – eller trodde att du visste – att de skulle gå upp i pris. Dina dyraste oudar har kostat dig sådär en 200 dollar, någon kanske ännu mer.

Du är med i Oud maniacs & friends, Här är mitt oudskåp och Oudnörderi på hög nivå. Du går på oudfestivaler, du läser allt du kommer över från tunisianoud.com, du är med i en oudklubb som träffas en gång i månaden och spelar oud. Allt fler av dina friend requests på fejjan kommer från folk du känner igen från oudcommunityt.

Men det här med den där ouden för 48000 dollar, det liksom…irriterar. Tycker personen som köpte ouden för 48000 dollar om oudar? Och varför tycker du att det spelar någon roll om han (det är ALLTID en han) gör det eller inte? Men mest är det detta som skaver: i ditt community av oudentusiaster, varför tycker så otroligt många att det är så spännande att en oud sålts för 48000 dollar? Jag menar, precis ingen av de där vännerna har ju så mycket pengar att de skulle kunna köpa en oud för de summorna. (Jo, någon eller några kanske. Men de där allra mest extremt pengastinna nissarna är ju mest i gamet för att skryta om alla sina oudar och hur dyra de är. Ju mer extrema oudar de lägger upp bilder på att de införskaffat, desto mer sällan ser du någonsin någon av dem lägga upp en bild eller video där de spelar på en oud. Intresset för oudar är för den där lilla, lilla superrika klicken mest ett intresse för hur priserna utvecklas och ett hungrigt jagande efter likes med wow-ansiktet på. Du har blockat ett par av de värsta, vilket förbättrade kvaliteten på flödet på sociala medier så mycket att din läkare inte längre behöver skriva ut den där hjärtmedicinen. Du kan ändå inte låta bli att glädjas över att det inte var någon av dem som köpte den där ouden, för det hade gjort dig ont i själen att se det förnedrande kryperiet och rövslickandet från folk som mest hoppades kunna få någon liten smula från rikemansbordet.)

Brahems oud, inser du nu, är ju knappt ens en oud. Du vet att ens om du hade 48000 dollar över att lägga på en oud skulle du aldrig köpa Brahems oud. Hellre då köpa 48 oudar för 1000 dollar.

Eller förresten, du kan få en okej oud för 50 dollar, en bra oud för 100, en riktigt jävla bra oud för 150. Och lägger du 250 dollar, ja då jävlar blir det åka av: helvete vad bra de låter! Du har fått spela på oudar som kostat 500 dollar, ja, till och med 1000 dollar, men har insett att i princip ingen oud på planeten låter 1000 dollar bra. Så du gör ett överslag: 48000/250: du får 192 fullständigt magiska oudar för den där pengen som någon betalade för bara den där enda ouden.

När så den där bilden på den där ouden och de där rubrikerna om 48000 dollar för en oud delas igen och igen och igen börjar du alltmer känna två saker:

Varför bryr sig alla dessa oudentusiaster om vad Brahems oud gick för på auktion, när det som sålts i praktiken är en aktie och inte en oud?

Och: är det inte till syvende och sidst så att detta med Brahems oud är ungefär lika intressant som en lång utläggning av oudar skulle vara för till exempel en whiskyentusiast? Det vill säga:

Så. Jävla. Ointressant.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén