Tjeders whisky

Bara whisky

Omstruktrering av den svenska whiskybranschen

Gårdagen kan mycket väl ha varit den märkligaste dagen i svensk whiskyhistoria. Det började med rykten om ytterligare ett synnerligen otippat namnbyte från High Coast (tidigare Box) och fortsatte med chockerande rykten om kartellbildning. Som grädde på moset hördes viskningar och rop om en retroaktivt gällande beslutad breddning av whiskybegreppet från EU:s sida, en breddning som varit på gång länge i det tysta men som nu offentliggjordes. Så många saker samtidigt, och sådan obstinat tystnad från svenska destillerichefer – jag måste ha ringt och messat en sju–åtta stycken igår och precis ingen ville kommentera – att det var alldeles uppenbart att här var något riktigt stort i görningen.

Detta är vad som hände igår, och mina slutsatser om vad som kommer framöver.

High Coast byter namn

Destilleriet i Bjärtrå vars whiskies tills nyss hette Box men som numera heter High Coast skulle, enligt envisa rykten igår, byta namn ytterligare en gång. Först var det Compass Box som hotade om stämning och varumärkesintrång. Box valde att ge med sig och blev High Coast. Denna gång var det Region Västernorrland som efter ett inledningsvis gott samarbete med Box dragit öronen åt sig vad gäller mycket vackra Höga kusten och menade att det var problematiskt att blanda in ett varumärke för sprit i ett resmål och en upplevelseindustri byggd på friluftsliv och vacker natur.

Roger Melander, destillerichef på High Coast, svarade först efter sex påringningar från mig igår. Till skillnad från den där blandningen av artighet, rolig ironi och tålmodigt förklarande kunskapsbank var det som en helt annan Roger som svarade i luren. ”Jaha, och vad fan vill du då?” istället för ett enkelt ”Hej” gjorde mig onekligen lite nervös. När jag lätt stammande frågade om ryktena om att High Coast skulle byta namn igen kunde stämma sa han bara ”Inga kommentarer” och lade på. Något stort var helt klart i görningen.

Svensk kartellbildning om whisky?

Knappt hade denna mystiska händelse fått igång mig på alla fyra cylindrar förrän Konkurrensverket gick ut med ett pressmeddelande om att de skulle utreda den svenska whiskybranschen för prisfusk och kartellbildning. På en söndag? Pressmeddelandet var kort och luddigt formulerat. Inte kunde jag ringa Roger igen, men inte heller någon annan svensk destillerichef tog emot mina samtal. Jag försökte med Tommy och Peter på Svenska Eldvatten, men inte ens de svarade. Efter trettio minuter hade Konkurrensverket tagit bort sitt pressmeddelande från hemsidan och skrev inte ens något om varför man tagit bort det.

EU-definitionen av whisky

En kunde tycka att EU borde ha fullt upp med Brexit dessa dagar, men tydligen inte: utredningen om definitioner av olika spritsorter var nu tydligen äntligen klar, och visade sig inte innehålla några större nyheter. Det förblir möjligt inom ramen för EU att använda fat av trä, inte specifikt ek, och single malt kan fortfarande göras i annat än traditionella kopparpannor (så kallade pot stills).

Det enda nya med definitionen rörde tillsättandet av andra råvaror än sädesslag, jäst och vatten vid inmäskning, där någon byråkrat misslyckats med en formulering i sista korret på den nya lagen och det nu finns ett maskhål i lagen som gör att det blir möjligt att lägga till andra saker vid inmäskning, så länge det tillsatta inte ökar utbytet (engelskans yield) i termer av skapande av alkohol. Det är alltså inte tillåtet att hälla socker i mäsktunnan, medan det däremot blir möjligt att som vid ölbryggning använda sig av humle och även andra tillsatser. Det är oklart hur detta kommer att påverka den europeiska och svenska whiskyproduktionen.

Let’s connect the dots

Såhär många olika saker kan bara inte inträffa på en och samma dag: rykten om ett namnbyte, ett borttaget pressmeddelande och nya definitioner av whisky från EU. Eftersom inga representanter för svensk whiskyindustri ville kommentera något av detta är det i nuläget mycket svårt att se vad allt detta kan innebära. Men jag tror att de flesta kan vara eniga om att följande slutsatser på ett stringent sätt följer ur ryktena:

Om det numera är tillåtet att tillsätta annat än sädesslag och malt i mäsktunnan finns det inget hinder för nya kreativa produkter. High Coast byter namn. Kartellbildning. Är det bara jag som ser mönstret? Givetvis ville ingen inom industrin bekräfta mina slutsatser, som jag mejlade ut till samtliga destillerichefer i Sverige klockan åtta i går kväll. Total. Tystnad. I mejlboxen. Uppenbarligen är detta i görningen:

High Coast tar bort Coast. Det bara måste vara så. Kartellen är uppenbart ”The Big Four”, i termer av produktionsmängder och/eller hype: High, Mackmyra, Smögen, Spirit of Hven. De har alla haft benkoll på den lagliga förändringen i EU. Sedan något år tillbaka har de rökt all malt med marijuana istället för torv, och igår kördes de första inmäskningarna med högkvalitativt afghanskt weed tillsammans med mältat korn. De enskilda varumärkena försvinner. De slutar med singelmalt och kommer enbart ge ut blended malt med cannabis sativa-inslag från alla fyra destillerier framöver.

Mack Spirit of High Röken. Bli dragen och hög på samma gång. Snart i en butik nära dig. Ni hörde det här först.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. Jani 1 april 2019

    Hahaha.. roligt att någon försöker, men lite dålig slutkläm..

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén