Tjeders whisky

Bara whisky

En sjuttonårig single cask Longrow på sherryfat

Longrow, Springbanks rökiga destillat, var en gång på tiden svårt att få tag på. Numera släpper Springbank lite mer Longrow. Idag provar jag en rätt så häftig buteljering, en 17 YO single cask särskilt utvald för den svenska marknaden av Springbanks importör Symposion; ”Specially selected and bottled for Symposion’s 25th Anniversary”, som det står på etikettens baksida. En first-fill sherry hogshead som lades på fat i oktober 2002 och buteljerades i oktober 2019. Fatet gav 293 flaskor. 292 av dem lanseras på Systembolaget den 30 januari. Priset är 1531 kronor och såhär tyckte jag om whiskyn:

Doft: sherry lovers, unite! Inte alls den där galet obalanserade fjortonåringen de släppte häromåret (Springbanks sherryfat har en tendens att ibland vara lite crazy, med rejält med saker som krut och ibland till och med blod och ägg). Detta är oväntat rent. Väldigt, väldigt snyggt: en sherrybomb. Koncentrerad russindoft; stearinljus; ananas; svagt av vitpeppar. Vid första anblick är den helt orökig, men dofta igen och igen och plötsligt är en härlig rökighet där. Marshmallows möter något jag vill kalla rökt saltlakrits.

Smak: först, underbara sherrytoner, med russin och fikon; följer så tång, ingefära, ett vrid vitpeppar och härligt lerig smuts. Om doften inte dominerades alls av rök och hade typ ingen torv är denna smak en torvfest. Röken ligger någonstans därunder och är mer som hårdstekt, riktigt fett griskött än egentlig rök. Underbart.

Eftersmak: rejält rökig inledning, röken dränkt i smält smör och salt; följer så mörk choklad. En bit bak ligger hallonremmar och den där underbara industriella smutsen.

Med vatten: massiv rökutveckling; extrasalt salami; hav och tång vid sandstrand. Mycket mindre sherry nu. Underbart. Smaken har mer av sherryfruktigheten kvar, men också mer smuts och järn (härligt!). Eftersmaken är brutal och underbar vattnad: tänk tjock rök och någon kvarglömd hink med svart gammal motorolja på ett varv; definitivt en klick tjära från någon träbåt på samma plats. Saltlakrits, kakao. Ovattnad är detta en stram sherrybomb, men med vatten blir den en rök- och smutsbomb: som jag älskar mina Longrow.

Sammanfattning: kombon sherry och rök är farlig. Det kan bli fantastiskt, men det kan också krocka rätt rejält. Här är det fantastiskt, särskilt som rökaren först ligger och lurar (utan vatten), och sedan kliver fram rejält med bara en liten skvätt. Ett bra fatval! 91 poäng, med häng på 92.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén