Tjeders whisky

Bara whisky

Mackmyra Moment Körsbärsrök

Jag har legat efter med provandet. Ett sample på Mackmyras Körsbärsrök i deras Moment-serie har nu funnits hemma i typ tre månader. Nu när smaklökarna är tillbaka har jag tagit mig tid att prova den.

Körsbärsrök är ihopblandad av ett enkelt recept, ”en kombination av rökigt destillat som lagrats på ex-Bourbonfat, samt elegant destillat som lagrats på fat som mättats med körsbärsvin”. Faten fylldes 2010 och 2011, så sannolikt är whiskyn nio år. Enligt pressmeddelandet verkar det som att den orökiga whisky som ingått i blandningen har slutlagrats på de där körsbärsvinsfaten. Upplagan är på bara 1500 flaskor. Alkoholhalten är något låg, bara 43%. Priset är 1200 kronor. Det kan verka dyrt och är väl det med tanke på alkoholhalten, men betänk att den iallafall är buteljerad på flaskor på 70 cl.

Doft: wow. Det är bara att säga det på en gång, detta är en bra Mackmyra. Rött äpple, faktiskt också äppelmos; en lite metallisk rök, med jordtoner i. Läder. De röda i Gott & Blandat och gröna winegum. Om jag skriver bränd vaniljsås låter det illa, så tänk istället som en touch av vaniljsås plus något svagt vidbränt men därmed härligt rökigt. Hö eller gräs. Detta är en liksom ”fulare” Mackmyra än vanligt; jag menar det på allra bästa sätt. Noll ungdomstoner och välintegrerat. Detta bådar gott.

Smak: rejält rökig: grillsås, brasa utomhus, björkved (!), salmiak. Sedan kommer en lite fetoljig ton ihop med kraftig sötma, kanske honung? Svagt av stall/ladugård/jord. Blint hade jag definitivt gissat på någonstans i Skottland, kanske på någon vällagrad Longrow. Gott!

Eftersmak: sötade päron. Mildare rökighet. Rågbröd? Rågkex? Den kvarhängande röken är riktigt härlig. Mycket gott.

Med vatten: hm, 43%, ett par droppar bara… Lite plattare i doften; jag denna var nog liksom färdigvattnad som den var. Smaken är fortsatt imponerande om man som jag gillar smuts. Lite mer mynta, en touch ingefära. Eftersmaken har fått en del spearmint. Mja, denna är att föredra på 43%.

Sammanfattning: sannolikt den bästa buteljeringen från Mackmyra jag har provat på ett par–tre år. Om man inte vattnar ligger den där någonstans på 86–87 poäng. Låt oss säga 87. För ett gäng år sedan skrev jag på denna blogg att jag var nyfiken på hur Mackmyra, med sitt mycket omfattande lager, skulle liksom svara på den ökande konkurrensen från andra nyare destillerier. En del av deras buteljeringar har i ljuset av den ökande konkurrensen varit svårbegripliga för mig, andra gånger imponerar de och har släppt riktigt bra whisky. Här med Körsbärsrök imponerar de. Jag gillar att de i informationen antyder vad som är en vettig ålder på whiskyn, och whiskyn har också ett djup i whiskyn som imponerar. Ett styrkebesked!

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén