Tjeders whisky

Bara whisky

En svingod Lagg, blint

Aktuella releaser blir sällan eller aldrig blindprovade av mig. Och blindprovning är egentligen alltid bäst. Men det kommer något som just ska släppas eller har släppts, och då är det svårt att få till det blint. Visst, jag kan be någon plocka ett sample bland fyrtio någorlunda aktuella whiskies, men det kommer bara sluta med att jag börjar gissa bland just dessa i huvudet.

Så bra då när någon annan utsätter en för just detta. När en får blindprova en whisky som fortfarande finns på Systembolaget. Jag skriver ned mina blinda noter nedan med detta förbehåll: andra som jag blindprovade med tyckte förvisso att denna whisky var bra, många tyckte den var riktigt bra – men ingen var lika lyrisk som jag. Uppskattar man smuts och fult och obalanserat kommer man sannolikt älska detta. Med detta sagt ger jag er mina blinda noter på Lagg Corriecravie Edition (mer om whiskyn och destilleriet efter noterna):

Doft: Wow, här drar vi på med rejält med kraft! Colanappar, cirka hundra stycken. Hasselnötskräm. Färsk vaniljstång. Mocka/läder. Bäriga toner också. Alltså, jag tycker det här är helt fantastiskt. Vad det nu än är för fat (sherry? rödvin?) så VRÅLAR faten, men på så härliga sätt. Gammal sadel, och som en liten touch tjärpastill. Jag känner egentligen inte rök, men det doftar som att det kommer vara asrökigt om man häller på vatten på detta.

Undvik vatten, i övrigt anbefalles njutfyllt smuttande på denna bomb.

Smak: frukttuggummi, kåda, lite fernissa också. Chilihetta en bit bak. Avgaser/diesel. Laktrits, både söt och salt. Otroligt gott.

Eftersmak: vrålrökig och underbart obalanserad: garage, havsvatten (som det doftar), saltlakrits, tång. Jag är totalt i himlen med denna whisky.

Sammanfattning och lite mer noter: Nu när jag smakat tycker jag doften är hur tydligt rökig som helst, tänk vad lustigt det där är. Blodigt lite bränt nötkött, tjärpastiller, en lite gyttrig bärighet. Och massor av stall. Smaken har lite ton av järn/rost nu. JAG MÅSTE HA EN FLASKA. Hade detta varit alkoholstarkare hade jag skrikit Smögen. Nu känns det som 43% Benromach, kanske deras 10 YO eller någon variant från dem med rödvinsfat. Lättigt 91 poäng. Existensen av sådan här whisky gör livet (mer) värt att leva.

[andra personer under provningen påpekar att whiskyn inte simmar bra, alltså att man ska vara försiktig med vatten. Jag hade redan precis precis vattnat då, inte särskilt mycket men ändå. Skrev detta efter vattning:]

Intryck efter vattning: ja, inte en förbättring med vatten. Doften blir sådär liksom utsmetad som ganska ung whisky blir när man vattnar (för mycket): svårare att hitta separata termer för vad som är i doften för allt gyttras ihop. En del tegel i doften nu, det är alltid välkommet. Smaken också den mindre liksom distinkt, surare och kryddorna är mycket ettrigare. Eftersmaken gillar jag dock massor, den är Ledaigful (men kan inte byta destilleri nu): dieselångor, spearmint, gammal fabrik och extremt ful rök. Jag landar på att gissa på någon ung Benromach på rödvinsfat. Fantastiskt bra ovattnad, ska icke vattnas. Ändå 91 poäng för mig. Sjuuuuuuuuuukt god whisky.

Reflektion vid facit: importörens information om whiskyn avslöjar att den är tre år gammal. Okej att den kändes ung, men tre år? Inconceivable!!! (Se filmen The princess’ bride om ni inte har gjort det.) Den döljer också sin alkoholstyrka (55%!) oerhört väl. Med tanke på åldern borde 55% vara spritigt. Före denna blindprovning har jag tänkt att det var synd att Lagg började släppa grejer redan vid tre års ålder och tyckt att de borde ha väntat – utan att ens ha provat någon whisky från dem. Det är bra med lite högmod och okunnig tvärsäkerhet, då kan man räkna med att få nyttig smisk av verkligheten då och då.

Lagg: definitivt ett destilleri att hålla koll på!

lite mer om whiskyn…

Lagg Corriecravie Edition är en NAS, men svenska importören Symposion ger mer information på sin hemsida. Faten fylldes i mars 2020 och whiskyn buteljerades i juli i år. Det handlar om en slutlagring på sherryfat på bara runt sex månader, med start i bourbon barrels. Det förklarar bland annat de kraftiga toner av vanilj jag kände. Och allra allra bäst: denna whisky finns fortfarande på Systembolaget. Den släpptes 22 september på Systembolaget och kostar 800 kronor (minus ett).

…och lite om lagg

Jag skrev nyligen lite om destillerierna Braeval och Caperdonich på denna blogg, eftersom jag tänkte att de är ovanliga destillerier och ni som läser kanske inte precis har benkoll på dem. Lagg som är så väldigt nytt är ju därmed heller inte särskilt känt. Därför, lite om Lagg. Det är ett destilleri på ön Arran som byggts av Isle of Arran Distillers. På Lagg görs enbart rökig whisky.

Planerna på att bygga ett destilleri offentliggjordes 2016 och bygget av destilleriet drog igång i februari året därpå. Destilleriet kom i produktion i februari 2019. Kapaciteten ligger på 750 000 liter ren sprit per åt, men man har byggt destilleriet så att det ska vara lätt att installera ytterligare ett pannpar och ytterligare fyra jäskar i framtiden. I nuläget har man en halvlautertunna, fyra jäskar av Oregon pine där man kör på halvlånga jäsningstider på 72 timmar, och ett pannpar.

Medan Lochranza distillery (det som länge hette Arran, och vars whiskies fortfarande heter Arran) numera fokuserar helt på orökig whisky gör Lagg enbart rökig whisky. ppm-halten är 50, som för utgåvorna av Arrans rökiga whisky Machrie Moor. Isle of Arran Distillers experimenterar bland annat med malt som rökts med torv från olika delar av Skottland och världen, i vilja att undersöka vad torvens ”terroir” gör med whisky. Jag har besökt destilleriet och skulle kunna skriva en roman om det hela, men jag stannar vid detta något torrare. Gott är det, som synes!

*

Tack för blindskottet AH! ❤️


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén