Tjeders whisky

Bara whisky

Glenmorangie 18 YO: en orgie i svarta vinbär

Härom veckan blindprovade jag Glenmorangies artonåring. En trevlig bekantskap! Den finns inte på Systembolaget, men kostar sådär mellan åttahundra och tusen kronor på olika sajter utomlands. Whiskyn är buteljerad på 43%.

Doft: Utspädd päronjuice. Jord. Långt bak, något lite ”bladigt”, typ svartvinbärsblad. Kolasås, också. Efter en tid i glaset, toner av lakrits, och långt där bak, kolasås. Vatten lockar fram toner jag vill kalla diskret simmigt medicinala, nästan som plåster. Bären som förut var färska blir till marmelad; svartvinbärsmarmelad, kanske? När glaset nästan är tomt har toner av bränd jord och lakrits kommit fram, i skön förening.

En whisky med oväntat rejäla brösttoner.

En whisky med oväntat rejäla brösttoner.

Smak: inleds underbart mjukt med vanilj och sockervadd, sedan brakar det loss med svarta vinbär. Vinbären möter jord och lakrits; oväntat brötigt, på ett bra sätt. Mycket skitigare än doften. Med vatten: inte någon enorm förändring; kanske lite mer örter och en liten ton av olja/petroleum.

Eftersmak: färska bär; färska mörka frukter. De svarta vinbären är där, igen. En aning av peppar, och äpplen finns någonstans i den där stora kompotten av bär. Med vatten: mycket mäktigare: sträv, lite besk, mer brutal, mindre liksom insmickrande.

Sammanfattning: jag gillar denna särpräglade och välgjorda whisky. Det är lite skirt och skitigt, kraftigt och återhållet på samma gång. Dessutom med bra balans mellan insmickrande och motvalls, mellan smeksamt och krävande. Normalt, när jag tänker Glenmorangie, tänker jag stram, ren whisky. Detta har mer av hejdundrande brösttoner.

Jag tror helt ärligt inte jag hade uppskattat denna lika mycket om jag hade vetat att det var en Glenmorangie jag drack. Mina personliga fördomar om destilleriet är att det är så rent att det blir tråkigt, för smeksamt och snällt. Det finns därför något att lära för mig och andra därute av denna provning: prova blint is da shit. Därför, ett nyårslöfte från mig: minst hälften av alla whiskies jag provar för denna blogg under 2016 ska vara blindprovade. Jag önskar jag kunde utlova 100%, men det är inte alltid det finns någon här hemma som kan hälla upp ett sample åt mig.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén