Tjeders whisky

Bara whisky

Ett singelfat från Cotswolds

Det engelska destilleriet Cotswolds är en framgångssaga av rang. Inte nog med att deras whiskies brukar få positiva recensioner och att de släpper bra whisky. De har också varit synnerligen skickliga att bygga sitt varumärke och på crowdfunding. 2017 crowdfundade man ihop mer än 1,5 miljoner pund för att expandera produktionen. 2018 fick man ihop tre miljoner pund bland annat för att bygga ett besökscenter. December 2019–januari 2020 crowfundade man ihop mer än en miljon pund i syfte att expandera produktionen. Daniel Szor som grundade destilleriet som kom i produktion år 2014 har  varit exceptionellt framgångsrik med destilleriet, dess varumärke och dess whiskies.

Idag i glaset, en femårig single cask. Denna oloroso sherry hogshead nummer 2192 fylldes 4 april 2018 för att buteljeras drygt fem år senare, den 28 augusti i år. Whiskyn finns inte i whiskybase än men här har du den hos importören Clydesdale och här har du den på Systembolaget. Säljstart är den 1 december och priset är 1579 kronor.  

Doft: ett litet svid från alkoholen – inte oväntat – kolasås och Colanappar, och en svårbestämbar citruston, kanske grapefrukt. Alkoholen har inte hunnit integreras med doft och smak än utan river näsan något. Jag känner också kaffe, nästan som snabbkaffe (själva ”kristallerna” man gör det av, inte kaffet i sig) och långt bak marshmallows. Tydligt ung.

Smak: mer mogen än doften, särskilt efter en tid i munnen efter naturlig nedvattning då det är en fest av kokos, kakao/mjölkchoklad och rostade hasselnötter, eller till och med hasselnötskräm.

Eftersmak: godiset Zoo, något kexigt som inte riktigt är Digestives utan kanske något kex dragerat med mörk choklad. Ganska kort.

Med vatten: bättre. Rejält mörk choklad, chokladkaka med engelsk apelsinmarmelad i (bakar folk ens dem längre, och var det bara min mormor som gjorde sådant?), glöggkryddor men helt utan sötman. Jag tror nötigheten har blivit paranötter. Om doften gick framåt rejält har smaken backat i min bok. Jag känner toner av espresso och någon mörk frukt, mörk choklad, men det är fortfarande först efter lång tid i munnen som whiskyn hittar hem. Detta tarvar nog ännu mer vatten. Eftersmaken oförändrad.

Med rejält med vatten då: här kanske den är då till sist, whiskyn. Massor av valnötter. Ljus choklad. Kanske simplare men samtidigt saknas nu ungdomstonerna. Smaken är också den bättre – denna whisky är en simmare, som det heter – med hallongodis och även päron. Lite liksom ”mindre sherrylagrat” med såhär mycket vatten. Eftersmaken är kort, men så är det med unga whiskies.

Sammanfattning: ung orökig fatstark sherrylagring på first-fillfat: det här är inte en skola brukar funka för mig. Som så ofta tycker jag också denna gång att det är ofärdigt på sherry vid den här åldern. Det finns inslag av denna whisky som är skitbra, särskilt smaken om du håller kvar whiskyn i munnen länge. På det stora hela är det dock inte riktigt klart än. Men gillar du unga sherrylagringar ska du helt strunta i mig för då är dina preferenser andra än mina. Säg en 78 poäng. Det kan vara värt att påpeka att Whiskynörden satte 86 poäng och WhiskyWeekly var mycket positiva, Iain satte 90 poäng och Daniel Speijer 89.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag har erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén