Tjeders whisky

Bara whisky

Highland Queen Majesty 16 YO

Highland Queen, en klassisk blended scotch whisky som just återlanserats på Systembolaget, finns faktiskt också som singelmalt. Märket heter då Highland Queen Majesty. Jag har provat sextonåringen, som kostar exakt 700 spänn på Systemet. Man avslöjar inte vilket destilleri det handlar om, bara att det är Highland single malt whisky (resonemang om vilket destilleri det kan vara följer längre ner).

Den här whiskyn är buteljerad på 40% och återlanserades på Systemet den 9 juni, helt nyss. I whiskybase hittar du den här.

Doft: stilren, rak bourbondominerad lagring: genereröst med (torkad) blommighet, försiktiga kryddor, fin vanilj. En hel del citrusfrukt också: besk apelsinmarmeland (Old English style), sockrad grapefrukt. Det finns också en ”skogig” ton i den här doften, tänk varm tall- och granskog. Jag föredrar denna doft tolv gånger om framför Hibiki 17, som jag nyss provade.

En najs virre!

Smak: mycket nedtonad, mycket balanserad. Här finns inget som sticker ut direkt, utan det handlar om en rak, ganska enkel whisky. Allting är nedtonat: blommorna, apelsinen (inte längre i form av apelsinmarmelad), vaniljen. Kanske krossade mörka vindruvor finns med här. En hint av choklad och kaffe.

Eftersmak: ”clean”, vaniljig, med sköna inslag av fet smörbulle; litet inslag av kolasås.

Med vatten händer en del, men inte mycket. Skogen försvann ur doften, vilket är lite synd; smaken djupnar dock något och blir samtidigt syrligare på ett härligt sätt, påminner lite om citronhalspastiller; eftersmaken får lite mer karaktär – citron, herbes de provence – men också en touch av spritighet den inte hade innan, precis i inledningen.

Sammanfattning: en rak, stilrent och okomplicerad whisky. Den är egentligen inte gjord för detaljanalys, tänker jag, utan för enklare avnjutning. Som sådan gör den jobbet helt okej; på doften gör den det jobbet riktigt bra. För min del föredrar jag utan tvekan denna framför den japanska blenden Hibiki 17 YO, som jag provade samma dag och som är betydligt dyrare.

Så kommer vi till den där frågan som vi whiskyentusiaster gärna tjatar om, även om jag ibland kan tycka att vi tjatar lite i onödan: men vad är det för destilleri, då?

Är Highland Queen Majesty 16 YO Tullibardine?

OK, så varumärket Highland Queen ägs sedan 2008 av Picard Vins & Spiritueux. Ska man vara petig ägs det av ett dotterbolag till Picard, nämligen Highland Queen Scotch whisky company. Picard, i whiskysammanhang ett mycket litet företag, äger bara ett enda destilleri: Tullibardine. De köpte det destilleriet 2011. Så då kunde man tänka sig att saken var mer eller mindre avgjord, eller hur? De äger bara ett destilleri, de ger ut en singelmalt, sannolikt är det det destilleriet som ligger bakom deras singelmalt. Men! Tullibardine låg i malpåse mellan 1994 och december 2003. (Detta är för övrigt något som sällan tas upp när folk gissar att många många många olika utgåvor av singelmalt där destillerinamnet inte är utsatt skulle vara Tullibardine.) Highland Queen Majesty är 16 YO. Vilket lämnar oss med tre möjligheter:

  1. Highland Queen Majesty 16 YO är inte Tullibardine.
  2. Den är Tullibardine, men lagd på fat under 1990-talets första hälft och är i själva verket mycket äldre än 16 YO.
  3. Även om Tullibardine låg i malpåse 1994–2003 kanske destilleriet producerade mindre mängder sprit under de åren, något som förekommer, så whiskyn vi pratar om kan vara både Tullibardine och 16 YO eller en skvätt uppåt.

Min gissning är att nej, den här sextonåringen är inte Tullibardine utan bygger på fat från något annat Highlanddestilleri som Picard äger en massa fat av, men att yngre utgåvor av Highland Queen Majesty sannolikt är Tullibardine. Men det är bara en gissning. Och, på riktigt: spelar det verkligen roll? Ta en whisky där destilleriets namn inte är utsatt, vilken som helst: den doftar som den doftar och den smakar som den smakar. Är det då viktigt vilket destilleri en whisky kommer från, egentligen?

Med detta sagt var dagens lilla detektivarbete och resonemang slut!

*

Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis från Clydesdale. Stort tack för det, Clydesdale!

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén