Tjeders whisky

Bara whisky

En sherrylagrad 18 YO Glenlivet från Signatory Vintage

En blindprovad virre igen. Som vanligt är mina noter från provandet helt oredigerade, med felgissningar och allt kvar.

Doft: ah, sherry… mörk sirap, syntetisk svartvinbärssmak (typ som i winegum). En antydan till fernissa, smält smör. Det finns en just härligt fet ton här som jag verkligen gillar. 46%, 15–18 år: ingen sherrybomb, det finns ett lugn i dofterna här. Pajskal; kanske en blandning av bourbon- och sherryfat? Underbar, välbalanserad doft. Kan det vara Old Pulteney 17 YO, månne? Fast nej, för mycket sherryfat för det.

Man måste älska dessa medvetet urtråkiga etiketter: maximalt med information, noll fluff.

Smak: kan till och med vara 40 eller 43%, detta. Inleds med smör och farinsocker, fortsätter syrligare än doften, och mer på äpple och en kraftig oljighet. Lite ettrigare med tid i gommen – en lite spretig och spritig pepprighet. Hm. Pepprigheten men inget annat i whiskyn ropar Talisker.

Eftersmak: viss spritighet i inledningen, så måste nog sänka åldern på denna lite. Gräsig, en del spearmint, sötlakrits i bakgrunden; är detta kanske till och med en blended? De här tonerna drar lite åt (en bättre) blended. Whiskyn är en trestegsraket i fel riktning: riktigt härlig doft, okej i smaken, inte så kul i eftersmaken.

Med vatten: doften fortsatt maffig och härlig, något äppligare nu (ugnsbakade äpplen). Smaken känns väldigt blaskig även efter bara lite vatten, så kanske 40% ändå. Svårfångad i smaken, om än jag hittar ljus sirap och päron. Eftersmaken har en antydan till rökighet (från faten?) inledningsvis, men dör sedan ganska snabbt i en ganska ettrig pepprighet. Kvar hänger den vita saften när man brutit en maskrosstjälk – never a good sign.

Sammanfattning: mja, näe. Eller, inte näe, men denna whisky lovade ju mycket gott på doften, medan resten inte var lika bra. På doften trodde jag att jag skulle landa någonstans där mellan 86–89 poäng. Jag tror detta är en 15 år, kanske en blended men de brukar inte ha sherryfat med i mixen, 40–43%. Godkänt, absolut, men inget som håller för lite djupare analys. 82 poäng.

Jaha, så detta var då alltså en oberoende buteljering av arton år gammal, sherrylagrad Glenlivet. Detta var en first-fill sherry butt buteljerad 2014, med fatnummer 165160. Fatet gav hela 818 buteljer, vilket inte är så konstigt eftersom en butt är på 500 liter och whiskyn är nedvattnad till 46%. Den är utgiven i deras serie The Un-Chillfiltered Collection.

*

Tack Roy Å för att du samplade denna till din kalender 2015.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén