Tjeders whisky

Bara whisky

Glengoyne Teapot dram batch 4

På Glengoyne har man sedan 2011 återkommande buteljerat en serie whiskies som de kallar Teapot dram, som bara kan köpas på destilleriet. Idag i glaset är den version som buteljerades i maj 2015, batch 4. Den lagrades på first-fill oloroso sherryfat och ligger på mastiga 58,7%. Den saknar åldersbestämning. Upplagan är på behändigt jämna 3178 flaskor. Jag vet inte vad den kostade när den fanns att tillgå på destilleriet, men just denna batch verkar gå loss på omkring €200 idag.

…fast om detta visste jag absolut ingenting, eftersom jag provade whiskyn blint. Som vanligt vid blindprovade whiskies är mina noter nedan oredigerade, så alla resonemang om vad som kan vara i glaset är kvar.

Doft: why, hello there, sherry! Fatstark, klassiskt liksom ”modern” sherrybomb, där dofterna formligen hoppar ut ur och glaset och attackerar dig. Ändå viss ålder på denna tror jag, så något lugnare: svagt av krut, oljig fisk (!), sötlakrits, torkad persika. Rostade hasselnötter, mandlar. Kakao, eller bara mörka praliner.

Smak: söt inledning (strösocker/hermesetas), men övergår snabbt i kaffe, kakaobeska och lite ljusare fruktighet (röda ugnsbakade äpplen, kanske aprikos, eller om det är nektarin). Svag hint av svavel, ”på ett bra sätt”. Med tiden väldigt mycket mörk choklad i munnen. Runt säg 55%, under 15 år, över åtta.

Eftersmak: svavelrökig, finns det ordet? När rök från faten/den brända eken möter den allra svagaste touch av svavel/torrt krut. Sedan uttorkande, och mer på torkad fruktighet: russin, fikon. Kanel, stjärnanis.

Med vatten: smörigare, och nästan extrema mängder kanel och mörk choklad nu. Ställ nybakad nästan smörkladdig kanelbulle bredvid nybakad kladdkaka och du får detta. Härligt, kanske lite ensidigt om man ska vara gnällig, men varför gnälla liksom? I munnen är det inledningsvis O’boy, sedan svagt av kaffe, de där rostade hasselnötterna – nästan snarare hasselnötskäm. Sötlakrits. Kryddighet långt därunder som är kanske anis, trött mynta, herbes de provence. Eftersmaken fortsatt lite äggigt rökig, kraftigare nu, och med spearmint och grapefrukt som lagts till de tidigare tonerna. Detta är paradiset för den som gillar sherrybomber. För mig är det en mäktig vrålare, samtidigt som jag kan tycka att det finns rätt mycket whisky som doftar och smakar precis just såhär.

Sammanfattning: jag tror detta är över tio år gammalt och under femton, väldigt tydligt i den moderna sherryskolan. Jag drar lite slött till med gissning på the usual suspect, GlenDronach. Single cask, first-fill oloroso, någonstans mellan 55–60%. För en sherryälskare sannolikt en 89–90 poäng, kanske någon poäng högre. För mig är detta en häftig, skitgod whisky, en riktigt bra sherrybomb. 86 eller 87 poäng.

*

Tack till Roy Å som hade denna i sin blindkalender 2015. Jag må ha väntat väl länge med den kalendern, men jävlar vad jag ligger i nu!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén