Tjeders whisky

Bara whisky

En härlig Imperial 18 YO från Signatory Vintage

En gång för ett tag sedan fick jag ett sample från vännen Peter L, tillika ledamot av tjusiga Svenska whiskyakademien. Det handlar som synes om en Imperial från Signatory Vintage. Mer detaljer längre ned.

Doft: kraftigt alkostick, vi låter den lugna sig lite i glaset… [Bara fem minuter senare:] En helt annan doft! Tidigare var det alkoattack, nu är det mer klassisk refill bourbon med mediumkaxigt destillat. Så, mossa snarare än gräs; hasselnötter; Brio (godiset); kolabönor. Ljung, honung (vilket är något annat än ljunghonung). Lite fuktig skog möter syntetiska godistoner. Härligt.

Smak: ljusfruktigare, väldigt väldigt fruktigt och godissyntetiskt: pärontuggummi, gult äpple, mogen kiwi (stora mängder). Svag Clynelishig vaxighet efter en tid i munnen. Lätt bränt bröd, herbes de provence (nästan salvia faktiskt) i botten. Härlig, riktigt god.

Eftersmak: inleds med svag honungssötma, övergår mer till citrus (nästan citronzest), torrt gräs, äppelskal, grapefrukt, tuttifruttigodisar om de samtidigt tänks vara ordentligt syrliga.

Med vatten: väldigt rå och ung just efter vattning, vi väntar lite igen… Ah: om jag säger ”kalkigt vitt vin”, förstår någon då? Nästan lite som kritor för svarta tavlan, plus sockervatten på det. Därunder krusbär, vita vinbär, Granny Smith-äpplen. Smaken är helt underbar vattnad, så mycket ljusfruktigare: godiset sockerbitar; tuttifrutti; svagt, svagt av kolabönor; någon syrlig suggodis med citronsmak… Underbar smak vattnad! Eftersmaken inleds nu med ett dovt kryddmuller med ett stänk kaffe, övergår i en rejält ettrig spearmint som hänger kvar lite för länge. Okej, så eftersmaken vann inte på vattning, men smaken, jösses!

Sammanfattning: en härlig, karaktärsfull orökig bourbonlagring. Jag landar på 86 poäng, med häng på 87. Detta är whisky au naturel. En härlig bekantskap. Denna 18 YO Imperial från Signatory Vintage buteljerades 2014 och är vad jag skulle vilja kalla ”äkta small batch”: bara två fat (bourbon hogsheads) fyllda 1995 har blandats samman, fat 50284 och 50285. Den är buteljerad på 46% i Signatory Vintages serie The Un-Chillfiltered Collection och utgåvan var på 711 flaskor. Här har du länk till whiskybase för exakta detaljer. Låt mig bara tillägga att The Un-Chillfiltered Collection innehåller en hel del dolda juveler. Jag har inte provat många whiskies i serien, men mina erfarenheter är att en del saker är småtråkiga, medan annat är fantastiskt bra. De är ofta väldigt prisvärda, eftersom whiskyvärlden är tokbesatt av två saker som dessa whiskies inte är: single cask och på fatstyrka. Sådana här små ihopblandningar kan många gånger vara bra mycket bättre än single cask, cask strength-whiskies.

Tydligen är detta den första Imperial jag har provat för bloggen. Roligt! Om destilleriet är obekant: det är ett nedlagt Speysidedestilleri som gick i graven så sent som 1998, numera med ett nytt destilleri, Dalmunach, byggt på samma plats som det gamla.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén