Tjeders whisky

Bara whisky

Martin Ahlquist gästbloggar om Box whiskyakademi: Dag ett

Detta är en den första dagen av fem då Tjeders whisky tas över av Martin Ahlquist, som annars skriver om whisky på MartinsMalts på instagram. Martin har helt nyss gått Box whiskyakademi och jag bad honom skriva om sin upplevelse och om akademin. Texten var så bra och så detaljerad och intressant att jag ville att ni skulle få njuta av den stegvis: en text per dag i dagarna fem blir det. Vi får följa Martins upplevelser och erfarenheter på whiskyakademin dag för dag. Påsken 2016 firas alltså på Tjeders whisky med en eminent gästbloggare och i Boxwhiskyns tecken! Håll till godo! /David.

 

Söndagen den 13/3 lämnade jag vårens Uppsala och for norrut. När jag klev av tåget i Kramfors kl. 17:25 slogs jag av, om än föga förvånad, att vintern dröjde sig kvar här uppe. Även om jag hade nog av vintern redan för ett par månader sedan fanns inget som kunde få mig på dåligt humör just nu. Box Destilleri och dess whiskyakademi väntade.

Anders från Länsmansgården hämtade upp mig och på resan mot Ådalen pratade vi whisky. Mycket Islay men också Box, förstås, eftersom det var dit vi var på väg.

Väl framme vid boendet konstaterade jag snart att Länsmansgården som är en större tvåplansvilla eller nästan som en mindre herrgård är ’the place to be’. Anledningen är inte bara husets charmiga karaktär utan även den glansiga mässingsskylten vänster om husets entré: Ardbeg Consulate.

Välkommen till Länsmansgården! © för denna och alla andra bilder: Martin Ahlquist.

Välkommen till Länsmansgården! © för denna och alla andra bilder: Martin Ahlquist.

Direkt inne i hallen står ett glasskåp med några dyrare whiskyflaskor i fokus, samt ett par Box. Ja, nu var det helt solklart att jag hade kommit rätt!

Söndag kväll, dagen innan Box Whiskyakademi ska dra igång och med tofflor på fötterna som fanns till låns nere i farstun och lugn musik i högtalarna från allrummet känner jag mig hemma direkt. Efter att ha ställt upp mina väskor på rummet, tar jag mig tillbaka ner till allrummet och dess whiskybar. Jag ägnar en stund åt att botanisera bland alla trevliga flaskor…

Med min dator i handen slog jag mig sedan ner i den klart mysigaste fåtöljen i ena hörnet av rummet och medan datorn uppdaterades hade jag tid till att bara vara.
Anders kom och frågade om jag ville ha något att dricka och efter en stunds övervägande tog jag mig en tvåa Ardbeg Airigh Nam Beist (2008). Med denna ypperliga whisky satt jag sedan i skenet av en av få ljuskällor i rummet, fåtöljens egen läslampa, och läste en stund i Malt Whisky Yearbook 2016. I den fann jag ett par intressanta artiklar som behandlade Mackmyras maltrökningsanläggning och Bruichladdichs tänk om ”Terroir matters”.

En uppdatering som sig bör för min MartinsMalts-sida på Instagram och några rader till whiskyvänner på Facebook innan jag lägger ifrån mig mobilen för att bara njuta av stillheten, den lugna musiken och den goda whiskyn. Detta kommer bli en mycket bra vecka.

En whisky i fåtöljen på Länsmansgården.

En whisky i fåtöljen på Länsmansgården.

Box whiskyakademi, dag 1: teori och rundvandring
Vi har förvisso sovmorgon, men jag vaknar redan vid halv femtiden på morgonen och nojar för hurvida jag kommer att fixa examinationen på fredag eller inte. Försöker skingra tankarna så jag kollar av telefonen och ser att David Tjeder har skrivit. Alltid trevligt att höras och denna gång rör frågan om jag vill göra ett gästspel på hans blogg, så jag skickar genast ett ”Ja, va kul!” till svar och tar därefter fram datorn och börjar skriva. Vilken glädje och ära. David skriver alltid intressanta och läsvärda inlägg och jag har ingen aning om jag kan bidra med något läsvärdigt i samma grad, men jag har inte tid att noja över ytterligare en sak! Bäst att få gårdagen på pränt.

Efter att ha skrivit ner mina tankar går jag ner för en eminent frukost och äter mig ordentligt mätt. Av någon anledning känns det som att det kommer att behövas. Har inte suttit i ”skolbänken” på sex år, så det är lika bra är att ladda grundligt. Har ju som sagt hört något om att inte alla klarar denna kurs och jag vill helt klart hellre sälla mig till skaran av utexaminerade elever än omvänt.

Vi är i god tid på destilleriet och jag hinner bekanta mig med mina kurskamrater Anders, Calle och Gillis, prata med Box-kock Catarina och äta en andra mindre frukost innan Roger Melander dyker upp. Vi kör igång direkt varför vi inte hinner med mer än ett kort hej ute i besökscentrat. Vi börjar dock med en kort presentation och det är tydligt att vi är på Akademin av rätt olika skäl.

När det kommer till Box har jag tidigare mest pratat med Hasse, Tord, Peter eller VD:n Thomas, men jag behöver inte många minuter in i lektionen innan jag förstår att Roger är minst sagt påläst och kunnig i ämnet whisky och dess många aspekter och således rätt man på rätt plats.

Idag fokuserar vi på teori varför block och penna hela tiden hålls nära till hands. Det finns nästan hela tiden något intressant att anteckna från det Roger berättar och sakta börjar jag inse att mina kunskaper om whisky är än mindre än det lilla jag trodde mig kunna. Nåja, jag är här för att lära så det är bara att gasa!

Dags att prova washen – varmt öl, i princip.

Dags att prova washen – varmt öl, i princip.

Vi behandlar korn, malt, mältning, malning, sockerarter, kolbindningar, enzymer, mäskning, jäst, destillering och mycket mer. Vi går ett varv i destilleriet och doftar och smakar oss igenom de olika processerna. Roger öser på med fakta och jag försöker så gott jag kan att hinna med med pennan. Det är tempo skulle man kunna säga, så medan jag antecknar viktiga fakta missar jag annat som sägs…

Plötsligt konstaterar jag att dagen har gått fort och vid 16–17-tiden börjar huvudet bli rätt fullt. Både hunger och trötthet gör sig gällande. Det är dock inget som känns övermäktigt – mer än att jag lite smått skräms över hur fort dagen har gått! En mycket trevlig dag, så snabbt till ända. Hur fort ska denna vecka passera när idag bara sa ”poff”!? Jag tar några bilder innan vi beger oss från destilleriet.

Det vackra Box destilleri.

Det vackra Box destilleri.

På Länsmansgården får vi kvällsfika innan det absolut sista momentet på kursen för idag: whiskyprovning. Fyra sorters whisky väntar på oss och alltmedan vi tar oss igenom provningen fortsätter Roger leverera ömsom intressanta, nyttiga och roliga fakta. Uppdraget för provningen ligger i att peka ut fattyp, abv (%) samt ålder.

Inte lätt! Denna typ av provning har jag bara haft någon enstaka gång förut. När vi väl tagit oss igenom provningen och jag kunnat peka ut de två sherry- respektive de två bourbonlagringarna samt 3-åringen och en korrekt % på en av de fyra är jag ändå bara halvvägs (6 rätt av 12) på denna grundläggande provning. Vinnarskallen i mig håller sig lugn, jag vet att jag är långt ifrån bra på detta, men oron över fredagens prov gror…

Min analytiska sida påminner mig dock åter om att vara ödmjuk inför det faktum att whisky är lika svårt som det är fantastiskt fascinerande gott och mångfacetterat.

Det blir säkert bra, jag menar, intresset är det ju inget fel på!
Nu återstår bara att sova.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

3 Kommentarer

 1. Thomas Johansson 26 mars 2016

  Kanon att läsa. Ser fram emot fortsättningen Martin (och David).

  • Mattias Thurfjell 26 mars 2016

   Hej! Roligt att läsa och minnas. Jag gick Wiskyakademin 2014.

 2. Hasse 27 mars 2016

  Nice gick den också 2012 mkt bra

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén