Tjeders whisky

Bara whisky

Bloggarfatet har fyllts!

Det har blivit dags att berätta för er om bloggarfatet. När jag i maj tillsammans med andra whiskybloggare besökte Box inför lanseringen av The Explorer fick vi smaka oss igenom en lina ruggigt bra whisky från Box. Eller, allt var inte ens whisky än. Någon gång ska jag skriva mer detaljerat om den provningen, som innehöll The Explorer, tre fatprover från olika sorters Box whisky från deras fyrtiolitersfat (ankare), och en whisky som till 98% kan beskrivas som The Festival 2014 (lite annan alkoholhalt och ett fat mindre i mixen i jämförelse med The Festival 2014). (Info om whiskyn vi drack hittar du här.) Box orökiga recept på bourbonfat, nummer tre i linan, vann provningen överlägset – och den hade inte fyllt whisky än, med en ålder på bara två och ett halv år! Varianter på ”Alltså, trean är så JÄVLA god!” yttrades från många munnar under den provningen.

Alla bloggare som gick ihop och köpte ett fat. Övre raden: Hassen Nilsson på Box, Kent Thorn, Samuel Karlsson, destillerichef Roger Melander, Roland Johansson, Patrik Barkevall, Bennie Nylén. Undre raden: Frida Birkehede, David Tjeder, Fredrik Strömberg, Martin Korinth. Copyright för bilden Martin Korinth.

Alla bloggare som gick ihop och köpte ett fat. Övre raden: Hasse Nilsson på Box, Kent Thorn, Samuel Karlsson, destillerichef Roger Melander, Roland Johansson, Patrik Barkevall, Bennie Nylén. Undre raden: Frida Birkehede, David Tjeder, Fredrik Strömberg, Martin Korinth. Copyright  Martin Korinth.

Vi enades ganska snabbt om att whiskyn var så imponerande att vi borde gå ihop och köpa ett fat tillsammans, och valet var givet: det orökiga receptet på bourbonfat. Vi som köpte ett fat ihop är:

Patrik Barkevall (tastenote.se), Frida Birkehede (änglarnas andel), Roland Johansson (tastenote), Samuel Karlsson (SamuelWhisky), Martin Korinth (peat.se), Bennie Nylén (tastenote), Fredrik Strömberg (Veckans fredagswhisky), Kent Thorn (whiskytower) och jag själv.

Nio personer från sju olika whiskybloggar på ett och samma fat. Det ska bli mycket intressant att jämföra våra smaknoter på fatprover liksom hur vi bedömer den buteljerade whiskyn när den väl är färdig. Namnet på fatet var givet: Bloggarfatet. Kanske kommer whiskyn få heta ”The blogger” när fatet är redo att buteljeras.

Och nu har alltså fatet fyllts. Under Box whiskyfestival i helgen ringde Patrik Barkevall, som bodde ihop med mig och några andra whiskyentusiaster i min släkts sommarstuga i destilleriets närhet. Han hade just pratat med Peter Söderlind på Box, och ville att vi skulle ses på en gång. Det fanns nämligen en möjlighet för oss att få fylla vårt ankare om vi gjorde det NU, på en gång. Sagt och gjort, jag fick störta från det intressanta samtalet med tunnbindaremästaren Johan Thorslund från Thorslunds kagge och möta upp med Patrik för en oplanerad och underbar upplevelse i Box fatfyllningsrum. Detta blev en oväntad höjdpunkt på festivalen. Det blev många ”första gången” i det rummet: första gången jag slog på ett fat för att lyckas få bort den där jättekorken som på engelska heter bung. Första gången jag fick ägna mig åt den ljuvliga aktivitet som – på riktigt, inget skämt! – faktiskt heter ”bung hole sniffing”. (Det finns till och med en Facebookgrupp, Bung hole sniffers, med folk som lägger upp bilder på när de doftar på fat.) Första gången jag fick fylla ett fat. De foton som min vän Mathias Elovsson tog talar sitt tydliga språk: jag och Patrik är som två kossor som stått stilla hela vintern och nu släpps ut ur ladan på våren, så kul var det. Notera hur vi båda omedvetet spärrar ut händerna, som ville vi omfamna hela fatet med kärlek. Och vilka intensiva, komplexa dofter ur fatet! Vanilj, kola, kryddor, mullrande ek!

Jag och Patrik Barkevall prövar dofterna i fatet.

Popping my bung-hole sniffing cherry.

Patrik njuter av intensiva toner av bourbon och ek.

Jepp, den här tar vi!

Jepp, den här tar vi!

Sedan var det bara att genomföra fyllningen tillsammans, toppfylla, och sedan med rejält våld smacka igen bungen. Patrik spikade fast den lilla mässingsplåten. Det blev en hel del bilder tagna även under denna fyllning, men ingen fångade vår upphetsning som Peter Söderlind, med den här bilden.

Fatet är fyllt! Foto taget av Peter Söderlind, hämtad från Box Facebookflöde.

Fatet är fyllt! Foto taget av Peter Söderlind, hämtad från Box Facebookflöde.

Så var bloggarfatet, ankare nummer 2015–1031, fyllt. Detta är varken det första eller sista fat jag har andelar i på Box, men det är det mest spännande fatet. Få fat i Box lagerhus kommer vid buteljering att ha analyserats så noggrant av så många olika näsor. Under åren som kommer kommer ni få höra mer om detta fat och om spritens långsamma väg mot whisky, från mig och från de andra bloggarna.

Ankare 2015–1031, aka Bloggarfatet. Denna ska bli *mycket* intressant att följa!

Ankare 2015–1031, aka Bloggarfatet. Denna ska bli *mycket* intressant att följa!

Ett litet PS den 3 juli: idag kom mejl från Peter Söderlind igen, om att ankaret idag kördes in i lagerhuset. Han skickade även en del bilder, vilket jag och de andra bloggarna är mycket tacksamma för. Såhär tjusigt ser fatet ut när man fotar med en riktig kamera istället för en ajfån:

Bloggarfatet på plats.

Bloggarfatet på plats.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. Thomas Johamsson 30 juni 2015

    Låter som en helt fantastisk upplevelse. Kan ju säga att jag är något avundsjuk.
    Följer en del av bloggarna men gläds nu att jag har fler att följa.

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén