En del destillerier erbjuder privatpersoner att köpa hela fat med (blivande) whisky. Det finns många saker att tänka på vid fatköp. Eftersom jag själv har köpt på mig (andelar i) mer fat än vad som är sunt för en normalt funtad människa – nej, det är inte tresiffrigt än, men om jag inte lägger av snart kommer jag hamna där inom ett par år – och därmed har lärt mig en del om hur det hela fungerar tänkte jag här sammanfatta min samlade visdom i frågan.
Innan du köper ditt fat
Den första frågan du behöver ställa till dig själv är: varför vill du köpa ett helt fat whisky? Är det en investering? Är det för att det är en kul grej att få ha din egen whisky med ditt namn på etiketten längre fram i tiden? Vill du köpa fatet helt själv, eller tillsammans med polare och/eller bekanta? Vad ska du göra med alla de där stora mängderna flaskor? Känns det för mycket att köpa ett helt fat själv? Lösningen är enkel, gå med i Facebookgruppen ”Köp del i whiskyfat”, där är vi ett stort gäng entusiaster som köper fat tillsammans. Det handlar ju ändå om ordentligt många flaskor med exakt likadan whisky som du kommer att sitta på i slutändan, särskilt om du köper fat i Skottland, där det nästan uteslutande är de traditionella storlekarna på fat (barrels och hogsheads på runt 200 respektive runt 250 liter) som erbjuds.
När du väl bestämt dig för att du vill köpa ett fat, läs igenom destilleriets ”terms and conditions” mycket, mycket noggrant. Se här några punkter som är viktiga att ha koll på:
- Exakt hur lång lagringstid ingår i priset? Denna kan variera från allt mellan tre till tio år.
- Vad tar destilleriet för avgift för ytterligare lagring efter den lagringstid som ingår, om du vill lagra längre? Variationerna mellan destillerier därvidlag är enorma. Det kan handla om ungefär en krona per flaska och år till betydligt dyrare, och ytterligare lagring kan behöva köpas i tvåårsblock eller så läggs en avgift varje år; det finns också destillerier som lägger på all ytterligare lagring på slutet när du väl ska buteljera.
- Ingår det fysiska fatet eller inte? (Det sägs kosta runt tusen spänn att få hem det tömda fatet från Skottland, om du nu vill ha det kvar för egen del; har du köpt fat på ett svenskt destilleri kan du helt sonika hämta upp det tömda fatet på plats utan kostnad.)
- Vad ingår i försäkringen om fatet till exempel visar sig läcka mycket eller om whiskyn visar sig smaka riktigt riktigt illa?
- Har destilleriet begränsningar vad gäller när du har tillåtelse att buteljera ditt fat? Igen, det finns stora skillnader mellan olika destillerier vad gäller detta. För nya destillerier gäller i princip alltid att du inte har rätt att buteljera ditt fat förrän destilleriet själv släppt sin första single malt whisky.
- När du räknar på vad priset för fatet kommer att bli, använd alltid bankernas valutakurser, inte till exempel currency converter online. Detta är viktigt, eftersom det gör en viss skillnad om du köper ett fat för säg 3000 pund om växlingkursen än x eller x plus 1 krona; bankernas valutakurser är förstås de som kommer gälla när du gör din överföring. (En viss avgift för internationell överföring tillkommer också, men det handlar bara om ett par hundra kronor.)
- Var petig i dina frågor om faten: är det refill eller first-fill? (Observera att first-fill inte behöver betyda att det i sig är bättre, det handlar mest om olika stilar av whisky. Min erfarenhet är att de flesta destillerier kör first-fill när de säljer till privata kunder.) Om det är sherry, vilket slags sherry har legat på fatet innan? (Nästan alltid oloroso, men ibland PX, och skillnaderna mellan olrosolagringar och PX-lagringar är mycket stor.) Hur länge har sherry legat på fatet innan det tömdes? Om det är ett bourbonfat, har det skickats helt från USA eller plockats isär och sedan satts ihop på till exempel Speyside cooperage? Fatet är extremt viktigt för hur din whisky kommer smaka och det finns ingen anledning att inte maximera din kunskap om precis vilket slags fat just din whisky ligger på.
- Har du rätt att göra din egen etikett för whiskyn eller inte? För det mesta har man som fatägare rätt att skriva något på en del av etiketten, inte att utforma en helt egen etikett för sina flaskor.
- Finns det några hinder för dig att sätta ut destilleriets namn på etiketterna eller inte? Detta är nästan aldrig ett problem, men ibland får man inte det och det bör man ha klart för sig vid fatköp.
- Hur ser destilleriets regler ut kring att få prova samples ur fatet? Hur stora samples får man ta ut? Hur ofta får man ta ut dem? Vem får ta ut dem? Vart får de skickas? Detta är mycket viktigt särskilt när det närmar sig buteljering och alldeles särskilt om du köpt ett mindre fat där det kan bli lite bråttom att ta fatet innan det blir överlagrat.
- Vilka fringisar ingår för dig som fatägare? Har du rätt att besöka destilleriet på särskilda dagar arrangerade just för fatägare? Finns det särskilda buteljeringar som bara görs tillgängliga just för dig?
När du har betalat ditt fat
Ett ord: tålamod. Mycket tålamod. Tålamodet behövs i tre steg, varav det första och det sista är de viktigaste.
Tålamod 1.0. Det krävs ett enormt mått av tålamod under den period då du har betalt fatet tills dess det har fyllts. Andas in genom näsan och ut genom munnen, sätt dig i lotusställning och säg de här sakerna till dig själv femton gånger:
- Du är bara en av sannolikt flera hundra kunder som köpt fat hos destilleriet.
- Destilleriet behöver också fylla fat för sin egen produktion.
- Från destilleriets perspektiv är du en kund, visst, men en obetydligt liten del av hela kundkretsen.
- Destilleriet har ungefär tusen saker att göra som är viktigare än att fylla just precis ditt specifika fat.
- Spriten ska ändå ligga på det där fatet i många många år, så vad gör några månaders väntan såhär i början?
- Slutsats: det är okej, förståeligt och helt i sin ordning att det dröjer innan fatet fylls.
Du kommer vilja skicka ett mejl varannan dag där det står ”har fatet fyllts än?” Gör inte det. De kommer ändå bara svara ”vi kommer fylla det när som helst”, och så gör de inte det, och din frustration bara stiger. Visst, ett par destillerier i Skottland har jag ledsnat på ordentligt, där har det snart gått ett år sedan faten betalades och de är fortfarande inte fyllda. Kommer jag köpa fler fat hos just de destillerierna? Nä. Annars är min erfarenhet att det tar allt mellan en vecka (hysteriskt snabbt) till runt ett halvår innan ens fat fylls. Har man riktig tur lyckas man få köpa ett fat som redan legat i något år eller ett halvår, men det är ovanligt.
Tålamod 2.0. Tålamodet från det att destilleriet sagt att de fyllt ditt fat tills dess att du fått ett intyg hem där det står att ditt fat har fyllts. Här är inget destilleri Usain Bolt, precis. Det kommer ta ett par månader, lätt, innan du får hem ett intyg där det står att du äger fat så-och-så fyllt med så-och-så mycket sprit.
Tålamod 3.0 är det tålamod du behöver ha medan spriten ligger i sitt fat och mognar. Det här kommer ta tid. Imorgon är en speciell dag för min egen del: ett av faten jag är medägare fyller ett år då. Det känns som länge sedan det fylldes. Jag vill att det ska bli klart. Jag är nyfiken på hur det smakar. Men vi pratar om en barrel, och jag får ändå inte buteljera just det där fatet förrän destilleriet själva släppt sin första whisky. Det är osannolikt att det buteljeras före år 2025. Det finns absolut inget annat jag kan göra än att låta tiden gå.
Hur vet du när det är dags att buteljera?
Åren har gått. Du har nu fått prova ditt fat ett par gånger, sannolikt fler. Det börjar närma sig dags att buteljera. Hur vet du det? Genom att inte vara ensam om att prova ditt fat. Du kommer nämligen tycka att ditt fat smakar skitbra. När jag var på Box whiskyfestival förra året pratade jag med minst tio personer som alla sa att den bästa whisky (eller snartsky, om den inte fyllt tre år än) de drack på hela festivalen kom från deras eget fat. Just deras fat var nämligen helt unikt tokbra. Så nä, du är ingen bra person att lita till när det gäller att prova ditt eget fat. Be om ett större sample ur fatet och skicka mindre samples till några skarpa näsor du känner och inhämta deras kommentarer. En del destillerier erbjuder också assistans och råd kring om de tycker att det är dags att ta fatet eller inte.
Hur gör man när det är dags att buteljera?
Hur gör du då, rent praktiskt, när det är dags för buteljering och uthämtning av dina flaskor? Mitt intryck är att de flesta sätter sig i sin bil, kör till Danmark eller Tyskland och hämtar ut sina flaskor på till exempel Juuls i Köpenhamn. Sedan kör de glada i hågen hem med allt mellan trettio och hundrafemtio flaskor i bakluckan (eller lastbilen?).
Om du låter skicka allt till Danmark eller Tyskland ska du betala dansk eller tysk alkoholskatt på den. Den är som bekant betydligt lägre än den svenska. Fatet kan buteljeras och hållas ”under bond” i Skottland utan att du betalar brittisk alkoholskatt, den ska betalas i det land som spriten förs till. Kostnaden för buteljering, frakt till Danmark, alkoholskatt i Danmark, uthämtning på t ex Juuls i Danmark brukar enligt andras erfarenheter landa på i runda slängar 250 spänn flaskan, men det beror också på varifrån frakten skett, förstås; det kan bli både runt lite lägre men också högre beroende på.
En fara med att ta bilen till kontintenten och köra hem med allt är om gränspolisen kollar din bil när du åker över till Sverige och har, säg, 300 flaskor whisky i bilen som det ska betalas svensk alkoholskatt för när det hela förs in i Sverige. Du behöver då kunna övertyga dem om att allt detta faktiskt är ett privatfat, för privat bruk – onekligen lättare för de som buteljerar sitt trettiolitersfat med Mackmyra än för en hel barrel eller hogshead. Risken att bli stoppad är minimal, rent praktiskt, men den finns och redan risken att det händer är ju rätt skrämmande. Jag har själv aldrig hämtat ett fat på det sättet och skulle vara rätt ordentligt nervös över att föra in en massa whisky över nationsgränserna så. Det är dock det absolut vanligaste sättet folk verkar lösa ut sina fat på, men som sagt, då handlar det ju nästan alltid om mindre fat. Det finns också krångliga försäkringsfrågor med att köra till till exempel Danmark och köra hem igen; krockar du och hela lasten förstörs är du helt oförsäkrad. Det är ju liksom inte direkt en hundralapp du tappar på E4:an i det läget.
Du kan också köra hela fatet som privatimport och hämta ut precis varenda flaska på Systembolaget. Dyrare, men 100% säkert och 100% försäkrat. På detta sätt betalar du mer, men slipper vara skräckslagen för oväntade olyckor. Du kan också vända dig till professionella importörer och svenska oberoende buteljerare som har erfarenhet av att hjälpa privatpersoner och whiskyklubbar när dessa hämtar hem hela fat till exempel från Skottland. Det finns väldigt gott om whiskyentusiaster i Sverige som har gjort klubbuteljeringar från egna fat, och Facebook är en bra plats att efterfråga dem på.
När du köpt (andelar i) flera fat
Jag får ibland propåer från whiskyvänner som köpt andelar i fat jag administrerar, med detta innehåll: vilka fat har jag andel i? Och visst, jag kan kolla upp det. Men en god idé den sekund du köpt ett fat eller fler, eller andelar i fler fat än ett, är: excelfil. Det finns inte en chans att du kommer komma ihåg om du hade 1/10 eller 1/12 i det där fatet som den eller den administrerade, om det var ett eller två Box-ankare du köpte, när det har gått ett par år. Det är som när du fyllt en sampleflaska och tror att du kommer komma ihåg vad du fyllde den med – det kommer du inte att göra. Använd Excel och fyll i allt, precis allt, du vet om fatet. Min Excelfil har följande kategorier, i denna ordning:
Destilleri – Fatnummer – Fattyp – Alkoholstyrka vid fatfyllning – Recept (alltså rökigt eller orökigt) – Fatfylld den (datum) – Fatfyllningsgrad – Fatet betalt (datum) – Summa – Ungefärlig buteljeringstid – Återstår att betala (skattat) – Storlek på andel – Ungefärligt antal buteljer – Fatadministratör (vem som håller i fatköpet) – Namn på FB-grupp – Anteckning.
Glöm inte fatfyllningsgraden. Tro inte att barrel betyder 200 liter, hogshead 250; det varierar mycket. Min excelfil gör att jag kan se bilden nedan och veta att detta är en first-fill bourbon barrel nummer 12/2015, fylld med 196 liter orökig sprit på 63,5% alkoholstyrka den 3 april 2015, att den är tänkt att buteljeras sådär i runda slängar runt år 2030 eftersom vi vid köp av detta fat sagt att det skulle ligga minst 15 år så länge det inte blir överlagrat innan dess; jag ser att jag äger 1/20 av hela fatet och jag vet genast precis vilken FB-grupp jag använder för att administrera just detta fat. Utan Excel skulle jag veta det här: åh, Ardnamurchan, fat 12/2015. Vad var nu det för ett fat?
Jaha, men var kan jag köpa fat, då?
Detta är en fråga som ständigt förändras och där det gäller att följa med i destilleriernas nyhetsflöden. Generellt kan sägas att nordiska destillerier erbjuder fat, och att helt nya destillerier i Skottland ofta erbjuder fat just under den period då de startar upp sin verksamhet. I skrivande stund erbjuder destilleriet Dornoch oktavfat. 46 har sålts, 54 är kvar, när de är slut är det slut, då går det inte att köpa fat längre. I Norden erbjuder de flesta destillerier möjlighet att köpa mindre fat, ofta mindre än oktaver, vilket är trevligt eftersom väntan på att whiskyn ska bli klar blir mycket kortare, säg en fyra till sex år eller så.
Att sälja fat till privatpersoner möjliggör för destillerier att få in pengar i en verksamhet som under startåren länge, länge inte får in något vidare med pengar. Av etablerade destillerier har nästan alla lagt ner sina fatförsäljarprogram; vad jag vet är det bara Arran distillery som fortfarande säljer fat. Springbank, Bruichladdich, Kilchoman och, tills precis alldeles nyss, Glengoyne hör till den stora mängd destillerier som tidigare erbjudit fat till privata kunder. Alla andra som erbjuder fat är helt eller relativt nystartade destillerier. Om skotsk whiskyförsäljning av single malt skulle störtdyka kommer säkert många destillerier börja sälja hela fat igen, men som det är nu får man titta efter destillerier som startar upp.
Det finns bara en sak att tillägga: lycka till med ditt fatköp!
Thomas 23 mars 2016
Bra oversikt, David. Jeg publiserte for noen uker siden en oversikt over hva slags fat du kan kjøpe på de nordiske destilleriene, om det skulle være interessant.
Sláinte!
Ebbe Wahlund 6 mars 2019
Väldigt trevlig genomgång detta. Jag fick en andel i ett Glengoynefat 2006 till min 60-årsdag. Tyvärr extremt dålig kon takt med säljaren Wolfgang Hess, ”Whiskymaster”. Kom ett mail idag där han vill ha 350 kr per flaska ( 9 st) + 2000 kr för något oklart. Samt arrangerar en resa för upphämtning i Tyskland. Vi har inte fått svar på några mail, inga samples mm. .. Som det låter på din beskrivning bör jag ju i alla fall försöka ta vara på denna fatandel eftersom möjligheterna är i avtagande. Vänliga hälsningar Ebbe W.
David Tjeder 7 mars 2019 — Postförfattare
Hej Ebbe!: Inga samples är inte förvånande eftersom den som administrerar ett fat får samples som är på max 10 cl, vilket ju knappast räcker till alla som är med i fatet. Förstår om buteljering sker nu såhär sekunder före Brexit som trasslar till en del…! Det finns ju också ett gäng andra kostnader som till exempel åkandet till Danmark om det är så fatet ska hämtas ut. En kompis till mig har just buteljerat ett fat där jag var med, där var påslagen mindre men jag var med och betalade bensin- och resekostnader för de som åkte ner till Danmark – fullt rimligt, tycker jag. 350 per flaska låter lite högt om det inte tas in via SB, men jag har ingen egen erfarenhet av uthämtning av just Glengoynefat. Att kostnaderna som i ditt fall nu skulle landa på 572 kronor per flaska låter spontant som lite mycket, även om pundet just nu står högt.