Tjeders whisky

Bara whisky

Box goes Islay och nästa Advanced masterclass

Jaha, så har jag suttit igenom en härlig pressfrukost med whiskyfolket från Box och fått äta haggis igen (asgott), lära mig mer om whisky, om fat, och om whiskyindustrin. Frågan var: vad har nu Box whisky hittat på för kul? Det blev nämligen rätt stor upphetsning bland mina whiskynördar till vänner (och ja, hos mig med) när Hasse Nilsson på Box för några dagar sedan la upp det här på sin Facebook-feed:

Vad kunde nu detta vara?

Vad kunde nu detta vara?

Kunde det månne handla om en double barrel, ett whiskyfat där man blandat Box med någon rökare från Islay? Eller kunde det vara ett nytt faterbjudande där man skulle kunna få köpa privatfat på Box med fat som innehållit Islaywhisky?

Det var det senare, skulle det visa sig. Från klockan tio i morse kan man numera beställa privatfat från Box med fat som tidigare innehållit rökig whisky från Islay. Box kan inte bombsäkert veta att faten bara fyllts med whisky en enda gång, men de har full koll på att det inte handlar om ypperligt trötta refillfat. Faten har köpts in och binds om till ankare (mindre fat på 39,25 liter) av Johan Thorslund på Thorslunds kagge. Vill man ha rejäl rök fyller man det redan rökiga fatet med rökig malt, men även om du fyller ett Islayfat med orökig sprit kommer det smaka rejält rökigt även efter många år – det kan jag intyga efter att ha smakat en tjugofyraårig single cask Old Pulteney som legat på ett Islayfat.

Nu undrar ni säkert: men från vilket destilleri har man köpt faten? Det vill det skotska destilleriet inte att Box avslöjar, och Box har ingen avsikt att bryta det löftet. Men jag har en kvalificerad gissning jag inte kan hålla inne med. Såhär mycket kunde Box whisky avslöja på den lilla pressträffen: det handlar om ett destilleri på Islays sydkust. Ardbeg, Laphroaig eller Lagavulin, således. Vilket destilleri skulle aldrig släppa fat ifrån sig? Jag gissar att svaret på den frågan är überhypade och lätt storhetsvansinniga Ardbeg. Vilket destilleri använder ohemult mycket refillfat? Lagavulin. Vilket av de tre destillerierna på Islays sydkust har mest stenhård fatpolicy vad gäller att inte köra trötta fat på det de buteljerar som single malt? Laphroaig. Från vilket destilleri finns det redan några fat i Box lagerrum, för den som har ögonen på skaft när man promenerar där? Laphroaig. (Observera att just dessa fat är barrels, inte de fat som nu erbjuds som privatfat.)

Barrels från Laphroaig finns redan hos Box. Foto av yours truly.

Barrels från Laphroaig finns redan hos Box. Foto av yours truly från whiskyfestivalen i somras.

Så, givet alla dessa fakta, där har ni min gissning i frågan: faten torde vara Laphroaigfat. Men jag vet inte, och jag tänker inte försöka få någon på Box att bekräfta min kvalificerade gissning, heller. Det handlar om fat som innehållit rökig whisky från Islay, mer än så kanske vi inte behöver veta. Kanske…

På pressträffen talade Jan Groth om hur unikt detta fatsamarbete är; Johan Thorslund berättade om hur han gör när han binder om fat; Roger Melander berättade lite om kommande nyheter (mer om det snart); och oefterhärmliga Hasse Nilsson pratade om svenskarnas förkärlek för rökig whisky och hur ”röken har pyrt in i våra gener” genom all korvgrilling, kaviar och rökt ål.

En till intressant nyhet släppte Roger Melander också på träffen: Box nästa Advanced master class, den andra i ordningen, släpps den 29 oktober som webbsläpp i 1500 exemplar och heter The middle cut. Den handlar om hur man skär hjärtat vid destilleringen, ”vad man behåller [hjärtat] och vad man ratar” (huvud och svans), och har en hel del fokus på fenoler och rök (de är inte samma sak).

Så, ett nytt faterbjudande! En ny Advanced masterclass för oss som vill nörda ner oss ordentligt i frågan om hur whisky tillverkas! Stockholm beer and whisky festival har börjat riktigt, riktigt bra!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén