Tjeders whisky

Bara whisky

Ardbeg Supernova 2019

För några dagar sedan släpptes Ardbeg Supernova, serien som de lade ned med förra utgåvan 2015 men som nu tydligen fortsätts ändå, på Systembolaget. 1499 kronor, bourbonlagrad, NAS, 53,8%. Den sålde slut på den tid det tar dig att säga Ardbeg Supernova. Supernova är Ardbegs rökigaste ”expression”, som det heter på engelska. Den görs på extra hårt rökt malt. Storleken på utgåvan är förstås okänd, så är det sedan länge med Ardbegs whiskies.

Doft: nu var det länge sedan jag provade en Supernova, men den här känns mer som en ”klassisk” Ardbeg än Ardbeg på röksteroider. Jag menar det i positiv mening. Härlig blandning av citron och grapefrukt; drejarlera; sjögräs à la sushirulle. Kanske antydan till musslor och/eller ostron. Absolut rökig, förstås, men i samma balanserade stil som Ardbeg TEN, plus ett stänk asfalt. Jag vill minnas tidigare Supernovor som mer extrema i doftprofilen. Inte våldsamt komplext precis, men fint.

Smak: mycket torv i inledningen; alkoholhalt som stör med vissa råa inslag i den, i alla fall vid de första två–tre sipparna; smutsigare, havigare än doften. Lite gyttrigt, och en något störande beska. Den är på ”bara” 53,8% och den känns något ung i smaken, gissningsvis en åtta–tio år. Det ger en maffig käftsmäll, men också viss enkelspårig omogenhet. Härlig rök som bolmar i bakgrunden, men torven och en lite dyig lera spelar förstafiol. Härligt, men inte fantastiskt.

Eftersmak: ordentligt oljig, kraftig citron – något slags citronolja – som följs av torv, asfalt och en ordentligt tjock rök (tänk höstbrasa med blöta löv). Ganska kort, men ljuvligt rå. Det unga funkade inte riktigt i smaken, men här i eftersmaken liksom på doften är det härligt. För mig är eftersmaken bäst såhär långt.

Med vatten: ah, bättre. Mintiga toner kommer fram, mer skaldjur, och nypressad citronjuice. Smaken är även den bättre, om än det är svårt att komma längre än till saker som rök, torv och med lite citrus i bakgrunden. I gommen är detta liksom tidigare en väldigt enkelspårig whisky. Eftersmaken är fortsatt härlig, med mer torkad mynta ihop med asfalt, spillolja och mullrande rökmatta. Det är på doften och eftersmaken denna whisky visar upp sina starkaste sidor.

Sammanfattning: nittonåringen Traigh Bhan släpptes helt nyss. Det är omöjligt att inte ha den i åtanke såhär kort efteråt. Traigh Bhan är – precis som Supernova, jag har väldigt väldigt svårt att tro att 53,8% är fatstyrka – nedvattnad, men till en lägre alkoholhalt. Traigh Bhan kostade 1799 kronor. Den är ljusår bättre än whiskyn jag har i glaset. Gillar man torvbomber och rökbomber är 2019 års upplaga av Supernova en vinnare. Jag gillar torvbomber och rökbomber. Och visst, detta är en god rökare, absolut: Ardbeg kokar sjukt bra sprit och de har inte dribblat bort den i konstiga fat, den här gången. Men det är ganska endimensionellt, detta. Det finns hur mycket whisky som helst i den här skolan. 84 poäng. (Om jag skulle räkna in priset i mina värderingar skulle betyget sjunka rejält, eftersom detta är rätt långt ifrån 1500 kronor gott.) Så, en god och godkänd rökare från Ardbeg, men vi är långt ifrån amazing.

Sidenote: i alla pressreleaser pratar Ardbeg via sina största namn Bill Lumsden och Mickey Heads om hur detta är den femte Supernovan som har släppts. Eftersom matematik inte verkar vara deras starkaste sida precis, låt oss bli tydliga: detta är den sjätte Supernovan från Ardbeg. Här är de:

1. Ardbeg Supernova Committe Release, 58,9%, 3000 flaskor (2400 enligt whiskybase men något säger mig att Tim Puett på Ardbeg Project har bäst koll), buteljerad 9/12 2008.
2. Ardbeg Supernova (2009 release, kallas ibland Stellar Release), 58,9%, 18000 flaskor, buteljerad under nio dagar i mars 2009. Notera att alkoholhalten är exakt densamma. Men denna whisky är buteljerad tre månader senare än Committe Release: detta är inte samma whisky, utan måste ha blandats samman från andra fat.
3. Ardbeg Supernova SN 2010, 60,1%.
4. Ardbeg Supernova SN 2014, 55,0%.
5. Ardbeg Supernova SN 2015, 54,3%.
6. Ardbeg Supernova SN 2019, 53,8%.

Ingenstans i informationen om whiskyn sägs denna gång, som man sade med 2015 års utgåva, att detta är den sista Ardbeg Supernova. Så, håll ut, ni många många många många många som inte fick tag i en flaska: om något eller några år lär det bli dags igen för samma gamla härliga klickhysteri. Och ni kan säkert jaga denna utgåva på auktioner utan att bli skinnade.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén