Tjeders whisky

Bara whisky

Andra försöket med Laphroaig Select

Jag minns faktiskt inte i vilket sammanhang jag petade i mig en Laphroaig Select. Jag tyckte då inte alls om den, men det var mer en whisky jag drack än en whisky jag provade, den gången. Nu när den kommit till Systembolaget till det facila priset av 389 kronor tänkte jag att det kunde vara värt att ge den ett till försök. Det handlar om en whisky lagrad delvis på sherryfat, som vattnats ned ända till 40%. Redan där börjar saftblandarlamporna signalera varning för mig, men ok, jag sa att jag skulle ge den en chans, och det ska jag.

Doft: svag mjuk rök med sherrytoner i sig; väldigt lite rökig faktiskt. Söt frukt. Diskret, lite blaskig doft. Apelsiner, kanske lite äpple. Huvudintrycket är, mycket oväntat för en Laffe, att det doftar…lite. Efter en tid i glaset: bättre doft, mer kraftig; apelsinerna flyttar fram, brända mandlar. Med vatten: bättre, mer apelsin ändå, de lite djupare sherrytonerna glider bakåt och en touch av Laffes signum, den där medicinala tonen som är så underbar och kraftig i Laphroaig 10. Svagare rök, förstås.

Nej tack, inte den här heller.

I think I’ll pass.

Smak: konserverad aprikos på burk; russin; hårt rostade mandlar; ingen citrus längre, svag men mer behaglig rök än i doften. Med vatten: doften blev bättre men gommen vann inte på vattning, det något blaskiga intrycket förstärks.

Eftersmak: ingen. Först. Sedan en touch av det där brända sockret jag gillar så mycket; rostat bröd; frukter i honung som körts länge i ugnen. Först var eftersmaken nästan stendöd någon sekund, sedan hände oväntat mycket. Ändå rätt kort avslut. Med vatten: lite mer honung och en hint av kryddor, särskilt mynta. En lång tid efter att min glas är tömt ligger en uttorkad och tråkig smak kvar i munnen: sur och besk på samma gång. Inte roligt.

 

Sammanfattning: i valet mellan den av mig absolut ratade Laphroaig QA cask och Select tar jag Select alla dagar i veckan. I valet mellan Select och alla andra buteljeringar av Laphroaig jag någonsin smakat väljer jag vad som helst av alla det andra. Detta är en anonym och lätt tråkig whisky. Den hamnar långt långt ned i katalogen av släpp som detta underbara destilleri har gett oss.

Historien bakom Select är att den är vinnaren av sex olika varianter och valdes av medlemmar i Laphroaigs stora vänförening Friends of Laphroaig. Man undrar ju hur illa de andra fem varianterna smakade. Nej, Laphroaig, nu får ni ta och sluta bombardera oss konsumenter med undermåliga NAS-whiskies och höja nivån på era släpp! Skärpning!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén