Tjeders whisky

Bara whisky

Men jösses!

Den som researchar whiskybok kan stöta på saker. Som när man försöker beta av alla destillerier på planeten, och får nys på destilleriprojekt. Då kan man till exempel ramla på The Belfast Distillery Company. Vars grundare Peter Lavery vann 10,2 miljoner pund på Lotto 1996 och drog sådär en tio år senare igång, bland en del andra saker, projektet att bygga ett destilleri i Belfast. Det verkar ha gått lite so-so, vid snabb och småslö men ofrivilligt skitrolig googling. 2011 skrev Belfast Telegraph att han släppte en ny whiskey med namnet Titanic, på dagen 100 år efter att Titanic seglade ut från Belfast. Det handlar, som så ofta på Irland, om en så kallad ”sourced” whiskey, alltså inte något som producerats av det destilleri han då stod i begrepp att dra igång. I artikeln står följande:

Derek Hardy of the Belfast Distillery Company said: ”We felt it was important for Belfast to take huge pride in its great history of shipbuilding and whiskey distilling – and what better way to celebrate this than with the launch of a new whiskey brand from Belfast bearing the Titanic name.”

Vi har alltså en lottomiljonär som sparkar igång ett destilleri. Som lanserar en whiskey som heter Titanic. Och en nisse på företaget som tycker att en whiskey som heter Titanic är ett bra sätt att visa stolthet över Belfasts historia vad gäller skeppsbyggande. Det är liksom för bra för att vara sant. Själv funtar jag fett på att släppa en svensk virre som ska heta Regalskeppet Vasa för att visa hur otroligt duktiga vi svenskar varit på att bygga båtar.

But wait, there is more. Här är bilden på vår lottomiljonär vid lanseringen av Titanic.

 

This really happened.

Det du ser är Peter Lavery ihop med en irländsk supermodell som heter Kellyanne McKendry hållande en flaska Titanic whisky. Yup. Det är PRECIIIIIIIIIIIIIIIIIS den här typen av grejer whiskybranschen behöver mer av, modeller som ler mot kameran med en flaska whisky i handen ihop med män med alltför gott om pengar. NOT! NOT! NOT! NOT!

Jag googlar lite förstrött och ser att destilleriet ska (skulle?) byggas i ett fängelse (2012); att företaget har noll följare på LinkedIn men två anställda (2018); att destilleriet ska börja byggas och att Darryl McNally från Bushmill’s jobbar på projektet (2015), där det heter att Lavery numera ska spela ”an ambassadorial role”; jag hittar destilleriet FB-sida, där det senaste inlägget gjordes 2013. Jag hittar en artikel där det heter att de håller på att bygga destilleriet från 2016.

Det kanske blir ett destilleri, jag har ingen insyn i whiskybranschen på det sättet; projektet ska ha dragit in en jävla massa cash, säger Lavery 2014 i ytterligare en artikel. Det känns ju inte sådär galet sannolikt, precis, men okej. Men bilden av Peter Lavery med Kellyanne McKendry och en flaska whiskey som heter Titanic som ska visa på Belfasts stolta båtbyggarhistoria, alltså. Jag letar efter Titanic-whiskeyn online, ser att den är ”discontinued”, skrattar så jag gråter över dumheten, och gråter över innehållet i bilden.

Så, nu ska jag återgå till att skriva på min whiskybok.

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. hasse hedlund 26 februari 2018

    Får kolla upp det nu när jag åker till Irland i mars. Kan tänka mig träffa dem bägge!!!!

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén