Tjeders whisky

Bara whisky

Mackmyra Moment Brukswhisky DLX

Mackmyra har släppt en variant av sin Brukswhisky, men med högre ålder. Samma fatrecept således, men whiskyn i Moment Brukswhisky DLX är 9–14 år gammal. DLX ska förstås som deluxe, fattade jag efter att ha sett Mackmyras sköna video om whiskyn. Upplagan är liten och torde utgöra en liten blinkning till när Mackmyra kom i produktion: 1999 flaskor totalt. Alkoholhalten ligger på 46,6%. Här är den i whiskybase. Priset är på 1200 kronor och innan du suckar om högt pris: det är som en flaska på 50 centiliter för 857 kronor. Det är knappast ögonbrynshöjande för runt tio år gammal svensk whisky.

Vad är då fatreceptet för brukswhiskyn, som här har fått mogna och åldras längre? Mackmyras produktblad för Brukswhiskyn preciserar följande fatsorter: first-fill bourbon, first-fill svensk ek, first-fill sherry och ex-bourbon med röksvans. Röksvans är destilleriets benämning för körning av deras eleganta alltså orökiga recept som körs efter att de gjort rökig whisky. Det betyder att det då finns en hel del rökig sprit i lågvinstanken som blandas med orökigt lågvin och destilleras ihop i spritpannan.

Här är Mackmyras detaljerade info om de ingående faten för Brukswhisky DLX (klicka på ”fat” till höger om filmen en bit ner):

Ex-Bourbon (200 L), elegant destillat, 14 YO.
Nymättade olorosofat (128 L) fyllda med whisky som lagrats i fyra år på bourbonfat. Total ålder 9–11 YO.
Svensk ek (100 L), fyllda med whisky som lagrats i fyra år på bourbonfat. Total ålder 9–11 YO.
Ex-Bourbon (100 L), fyllt med röksvans från 2010. 11 YO.

Jag undrar alltid vad ”nymättad” betyder. Är det mackmyraska för first-fill? Det verkar så, eller hur?

Nå iallafall – då kör vi då!

 

Doft: äppelskal från Granny Smith. Även röda äpplen, och äppelskrott. Mandelpasta, kan det vara det svenska ordet för almond paste? Päron, sådana där väldigt blöta. En mild blommighet som jag associerar till klöver som i kanske rödklöver? En svag, svag antydan till lakrits.

Ibland blir whisky från Mackmyra så nätt och lätt att det känns som att de ska kunna gå sönder när en doftar på dem. Så är inte fallet här, detta är kraftigare och mer välintegrerat.

Smak: päron, nästan päronlikör med tanke på den tydliga honungs- och farinsockriga sötman. En del spearmint/mynta. Mogna frasiga äpplen. Kraftigare än orökiga ”myror” brukar vara. Någon svårbestämbar smörig ton.

Eftersmak: svag sprittouch inleder, en lite rå alkohol. Följer så en nästan rökig kryddighet, om det är begripligt: kanel, framför allt, men också vad mer det nu finns för kryddor i glögg. Även apelsinzest. Hänger kvar länge och blir syrligare med tiden, mer som krusbär möter mandarin.

Med vatten: det drar åt många håll här: någon ljus citrus, sommaräng, svag vanilj och något lite liksom surbeskt jag inte riktigt kommer överens med. Avsevärt bättre med lite mer tid i glaset, då det blommiga blommar ut (höhö) och blir härligt parfymigt. Smaken är mindre söt än tidigare. Äpple (äppelmos nästan), päron, ingefära, svårbeskrivbar blommighet. Fin. Eftersmaken som tidigare inte denna whiskys bästa sida, fortfarande något spritig och spretig: beska toner som det vita på en grapefrukt, lite märklig apart kryddighet kommer in.

Sammanfattning: en bra lite spretig Mackmyra som känns igen på den nätta husstilen och de många fattyperna. För mig är eftersmaken ett minus. 83 poäng kanske? Det är inte ett lågt betyg i min bok, utan betyder ungefär: klart godkänt, schysst whisky, god whisky, någon invändning finns.

En reflektion utifrån Mackmyras beskrivning av de ingående faten för deras brukswhisky och hur denna Brukswhisky DLX smakar. Tonerna i whiskyn är mycket mer nätta och försiktiga, även om de här har djupnat mycket mer än i deras brukswhisky, än vad en någonsin kunde vänta sig av first-fillfat. Detta doftar och smakar second-fill tycker jag. Jag menar det inte som kritik: first-fillfat är inte bättre än second-fill. Borde inte fatet av svensk ek vråla besinningslöst i den här blandningen, och borde inte first-fill bourbon och sherry ha dränkt Mackmyras sprit i kola och vanilj, dadlar och russin? Bara en fråga.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén