Tjeders whisky

Bara whisky

Initium: en oberoende buteljering av Grythyttan single malt whisky

Efter min kritik av den bristfälliga informationen angående Nordmarkens släpp av Initium igår har ett svar har inkommit från Nordmarkens destilleri, som klargör vad gäller vad det egentligen är för whisky. Sent igår kväll skrev de följande på sin Facebookvägg:

”Hejsan,
Vi har varit frånvarande under dagen men har förstått att det finns frågetecken kring vår lanserade whiskyprodukt, Initium.
Vi har i tidigare fb inlägg varit tydliga med att det handlar om en oberoende buteljering och ber om ursäkt för att vi varit otydliga i den senaste informationen från igår.
Här kommer mer detaljer om vår produkt, Initium.

Initium består av några mindre ex-sherryfat med orökt och rökt whisky (destillerat mellan 2011-2012 av Grythyttan Whisky AB, Sverige) inköpta av Nordmarkens Destilleri AB från Grythyttan Whisky AB under hösten 2015.
Whiskyn giftes ihop och slutlagrades av oss, Nordmarkens Destilleri AB, i ett större ex-bourbon fat och buteljerades under våren 2016.

Därav är det svensk single malt whisky och Nordmarkens Destilleri AB står för slutprodukten och dess kvalitet.
På flaskans baksidesetikett framgår delar av ovanstående information inkl att det är en oberoende buteljering.”

Ett klargörande från Nordmarkens destilleri.

Ett klargörande från Nordmarkens destilleri.

Ett stort tack för informationen och genomskinligheten! Den kom rätt långt efter grevens tid, men nu vet vi i alla fall vad det är i de 400 flaskor som lanserades via privatimport på Systembolaget.

Jag tycker fortfarande destilleriet glider lite i sin information. För vad betyder det att ”Nordmarkens Destilleri AB står för slutprodukten och dess kvalitet”? Tja, samma sak som att Svenska Eldvatten står för slutprodukten och dess kvalitet när de släpper en single cask från Islay: de har gett ut en whisky. De har inte kokat den, de har inte lagrat den (mer än slutlagrat) – de har gett ut den. Det finns absolut inget fel i det, och det är dessutom roligt att det är whisky från Grythyttan. Men eftersom det är en oberoende buteljering av whisky från Grythyttan, varför var man så väldigt otydlig omkring det då? Varför ger man ut den och skriver ”Nordmarkens single malt whisky” på etikett och kartong, när det inte är Nordmarkens single malt whisky, utan Grythyttan single malt whisky?

Låt oss vidare undersöka påståendet om att destilleriet i tidigare FB-inlägg ”har varit tydliga med att det handlar om en oberoende buteljering”. Jag letar bakåt, och finner ett tydligt mönster: Nordmarkens destilleri var till en början mycket tydliga med att de skulle släppa en whisky som oberoende buteljerare, men ju längre tiden gått, desto mer har detta blivit till deras whisky.

Första gången whiskyn nämns på destilleriets FB-vägg är den 10 oktober förra året. Det heter då: ”Vi kan stolt berätta att vi lanserar vår första whisky som oberoende buteljerare på Carlstad Beer & Whisky Festival […] Den har legat på Oloroso sherry-fat under hela lagringstiden och är mediumrökig.” En månad senare, 8 november, är man också tydlig med att detta inte är en produkt från det egna destilleriet: ”Vi har en mycket trevlig Double Wood whisky som vi kommer att släppa som oberoende buteljerare […]” Samma sak en dryg månad senare igen, just före jul: ”Just nu jobbar vi också på att färdigställa vårt första whiskysläpp som oberoende buteljerare.” Mycket klart och tydligt, alltså.

Sedan blir det 2016 och januari, och små glidningar uppstår i informationen. Den 10 januari heter det:

Under dec och jan har vi genomfört ett antal trevliga whiskyprovningar där vi med stor stolthet vill berätta att vår 5 åriga doublewood med sherry/medelrök karaktär vunnit provsmakningar hos erfarna whiskyklubbar där whisky från bla Tallisker, Ardbeg, Springbank , Aberlour och Kilchoman funnits i glasen.
Passa på att förhandsboka flaskor av vår omtyckta doublewood via info@nordmarkensdestilleri.se så att du inte missar vår första whiskyprodukt som oberoende buteljerare.

Det finns en glidning här. Whiskyn har blivit ”vår 5 åriga doublewood”. På slutet nämns bara helt kort att det är ”vår första whiskyprodukt som oberoende buteljerare”. Om man inte har koll på vad en oberoende buteljering av en whisky är kan man tro att Nordmarkens destilleri haft något alls med framställandet av denna whisky att göra.

Initium: att det är whisky vet vi, men sedan tar det stopp.

Initium: 400 mångomtalade flaskor.

Ett par veckor senare, den sista januari, har omvandlingen bort från en oberoende buteljering gått längre: ”Vi provade vår råsprit, våra olika 6 månaders förlagringar och vår första whisky, en doublewood med sherryfatskaraktär.” Här blir sammanblandningen mellan det man kokat själva och det man ger ut som oberoende buteljerare komplett: du går från råsprit via unga fatprover och hoppar över till en femårig whisky från ett annat destilleri. Tänk dig att du är på Springbank distillery. De bjuder på sin råsprit, några fatprover på två år gammal Springbank och en sextonårig Mortlach buteljerad av Cadenhead’s, som ägs av Springbank. Det är knappast så att det kan beskrivas som ”Springbank bjöd på sin råsprit, ett tvåårigt spritprov och sin sextonåriga whisky på bourbonfat.”

Den 7 februari har blivit dags att avslöja namnet på den kommande whiskyn:

Vi har nu glädjen att presentera att vår första whisky kommer att heta – Initium – (latin för uppstart, första utgåva, begynnelse).
Det är en mediumrökt 5-åring, sherrylagrad under hela sin mognadsperiod. 2 år på 250 liters-fat och 3 år på 50 liters-fat.
Den har fått mycket bra omdömen och har varit omtyckt på de provningar där vi presenterat den.
Den kommer inom kort att kunna beställas på Systembolagets privatimport. Exakt hur beställning går till och pris återkommer vi till när vi släpper den.

Igen har orden om oberoende buteljering glömts bort (eller ”glömts bort”). Whiskyn har blivit en Nordmarkens destilleri-produkt. Det är ”vår första whisky”, inte ”en whisky vi ger ut som oberoende buteljerare”.

Orden om en oberoende buteljering kläms in helt en passant den 3 april: ”Vår första whisky, med namn Initium, som oberoende buteljerare är nu buteljerad.” Men några veckor senare är Initium Nordmarkens igen, då nämns ”vår första whisky” missvisande och en passant på destilleriets FB-vägg:

Provningstema var våra egna förlagringar, vår första Whisky – Initium, vår råsprit samt en skotsk referenswhisky.

Efter detta är det tyst om Initium fram till i förrgår kväll, när produktens lansering kom ut på destilleriets vägg, den lansering som jag kritiserade igår. Efter det har alltså Nordmarkens destilleri gått ut med informationen om att det handlar om whisky från Grythyttan. På vilket sätt kan ett destilleri hävda att en whisky som de ger ut är ”vår första whisky”? Det är mig fullständigt obegripligt.

För att sammanfatta: har Nordmarkens destilleri varit tydliga med att det handlar om en oberoende buteljering? Ja, under 2015; för 2016 års del, absolut inte. Vad gäller kartong och etikett: definitivt inte. Det är verkligen inte bara i ”den senaste informationen”, som de skrev sent igår, som informationen har varit bristfällig. Framför allt gör den nya informationen etiketten och designen, åtminstone de delar som visades för den möjliga kundkretsen, nästan ännu mer problematiska. Baksidesetiketten som nämns som ska tydliggöra att det handlar om en oberoende buteljering räddar liksom inte att etikett och kartong är så missvisande. Om det skulle stå ”Springbank single malt whisky” och ”A product of Campbeltown” på kartong och etikett medan det på en baksidesetikett skulle framgå att det är Mortlach i flaskan skulle vi knappast säga ”jaha, men då är det ju hur tydligt som helst att det är en oberoende buteljering, detta”.

Det Nordmarkens destilleri har gjort är att som oberoende buteljerare släppa en whisky från Grythyttan. Det är lika lite Nordmarkens i flaskan som det är en Smögenwhisky när Pär Caldenby väljer att buteljera ett fat från Bunnahabhain. I provningar som destilleriet har gjort där man börjat med råsprit, fortsatt med unga fatlagringar och sedan provat Initium kunde man faktiskt lika gärna avsluta med en Speyburn 10 YO, eftersom den har lika lite med Nordmarkens destilleri att göra som Initium.

En person kan ha flera hattar, men när man ger ut en whisky från ett annat destilleri är det just det man gör. ”Nordmarkens single malt whisky” och ”En kvalitetsprodukt från Värmland” har alltså inget på etikett och kartong att göra, eftersom whiskyn i flaskan är varken det ena eller det andra.

Jag tycker egentligen det är skitkul att Initium är whisky från Grythyttan. Grythyttan har ännu inte hunnit göra något släpp på Systembolaget som varit tillgängligt för vem som helst att köpa, och de stora ekonomiska problemen där gör att många som sitter på privatfat hos Grythyttan har svårt att få buteljera sina fat. De var bara on stream under fyra år, 2010–2013. Jag kan bara inte för mitt liv förstå att någon, vem som helst, som får möjligheten att göra en oberoende buteljering av whisky från Grythyttan skapar en design som låter påskina att innehållet kommer från de egna pannorna eller är en egen produkt.

*

Ett tillägg efter att jag just lagt upp denna bloggpost: destilleriet har flera gånger kallat denna whisky för femårig. Om destillatet lagts på fat under 2011 och 2012 är denna information felaktig: den är antingen fyraårig, om faten/fatet från 2012 fylldes tidigt på året, eller treårig, om faten/fatet från 2012 fylldes senare på året än då buteljering skedde 2016.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén