Tjeders whisky

Bara whisky

En Ardnamurchan för Sverige

Det har kommit en ny Ardnamurchan som är exklusiv för Sverige. Det handlar inte om en single cask eller ett litet släpp utan om en whisky i det fasta sortimentet. Den ligger på 50%, heter Sherry cask peated eller om man ska vara petig AD/Sherry cask, peated – tänk vad skönt att de skippat de där konstiga siffrorna på sina buteljeringar! Sherry cask peated släpptes 1 december och kostar 650 kronor (plus två, den har gått upp tre kronor sedan december). Ska vi lita till whiskybase är denna första batch på 10000 flaskor. Samtliga ingående fat är sherry, inte alla ingående fat är rökiga. Köper du en flaska kommer du få all upptänklig information om whiskyn via flaskans QR-kod. Eftersom vi är på fasta sortimentet: säljer alla flaskorna slut kommer Ardnamurchan buteljera mera i en ny batch.

Då ger vi oss in i denna whisky!

Doft: kraftiga sherryinfluenser, mycket välbalanserat. Hemkokad kola med mycket kakao i; julkryddor i massor, varav jag kan identifiera kanel och muskotnöt men det finns mycket mer än så här. Jag känner egentligen nästan ingen rök alls, men det finns en fin och metallisk, närmast rostig ton i doften som jag associerar till whisky gjord på rökmalt. Sirap. Är det för att jag provar denna omkring juletid som jag tänker vörtbröd?

Jag har en skvätt av whisky i ett alternativ glas från Spiegelau som jag köpte när jag besökte Ardnamurchan i höstas. Här fanns först massor av torv, men det är helt borta nu, istället är det russin och hasselnötskräm. Jag har provat denna whisky tidigare och vet att den är klart rökig på smaken men nosar man noga utan att alls ha smakat känns den närmast helt orökig. En mycket fin välbalanserad sherrylagring. (När jag går tillbaka till att nosa efter att ha smakat whiskyn finns det mycket mer rök i här i doften.)

Smak: det där konglomeratet av kakao och mörka frukter som ofta finns i sherrylagrad whisky, här är det särskilt svårt att särskilja vilka frukter: svartvinbärsblad, dadlar, något mer. Chokladkaka. En bit bak mycket tydliga röktoner, men helt utan vrål. Salmiak möter lite bränt nötkött och en fin, smörigt fet rökighet. Alltså, så härlig. Ta större sippar och håll kvar whiskyn i munnen lite, och en rejält markerad rökighet kommer fram, nästan som en varmkörd gammal dieselmotor.

Eftersmak: torv/jordiga toner inleder; mild och fin rökighet; tobak/mycket söt cigarr. Med tiden kommer mer brutal rök, elakare, lite surare röktoner. Inte som whisky från Islay, mer som…Talisker. Mycket hav dessutom. En del chili hänger kvar. Imponerande eftersmak, elakare och avsevärt mer brutal men underbar.

Med vatten: lite mer rök i doften, men mest är det faktiskt sötlakrits och något slags kladdig massa av russin och smält kakaostark choklad jag känner. Chokladmousse som man sprinklat lite lakritspulver på, samt en balanserad men något elakare rökighet än tidigare. Härligt. Smaken har fått lite ”yngre” smaker i sig nu, det spretar mera: rök, sherryfrukt, limejuice, chokladen hänger kvar. Den var mer balanserad ovattnad men häftigare och härligare nu med vatten. Eftersmaken har fått spearmint, rosépeppar och den där läckert råa röken.

Sammanfattning: denna whisky är en NAS. Den som följer QR-koden (eller bara kollar på whiskybase) får dock reda på att all ingående whisky för denna utgåva lades på fat 2018 och buteljerades 2023. Det är enerverande och omöjligt att denna whisky bara är fem år gammal och dessutom lagrad på stora fat. Okej att sherry och rök döljer ungdom, men detta är ju helt löjligt. Det kan liksom inte vara så ung whisky. Om något förutom ett slags amerikanskt ”I can’t believe it’s not older!” utmärker sig i denna smöriga sherrybomb är det chokladen. Massor av choklad. Och visst finns här rök, men den är balanserad och, för den som brukar dricka Islaywhisky, återhållen. Som sagt, mer som Talisker.

En mycket imponerande ungwhisky. Vad ska vi säga? 86 kanske? Kanske tillochmed 87? En whisky som kan anbefallas alla som gillar sherrybomber, och alla som kan tänka sig att rökig whisky inte måste smaka precis som Islaywhisky. Hur de fortsätter konsekvent trolla fram såhär bra ungwhisky på Ardnamurchan är inget mindre än ett mirakel.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén