Tjeders whisky

Bara whisky

En viiiiiiiiidrig whisky, blindprovad

En whisky, blindprovad. Read it and weep, vänner.

Doft: vidrig. Unken köttbuljongstärning, uppblött läder och – dare I say it? – bajs. Bajs som i hur jag tänker mig att det borde lukta när människobajs torkat lite. Någon slags apelsinton som är apelsin plus mögel. Gyttrig. Det doftar inte rökigt, men det doftar som att någon destillerat efter rökiga skärningspunkter, alltså de där mycket grova tonerna som kommer sent i destilleringen och som man gärna undviker när man kör orökigt. Typ en 46%?

Smak: Eller bara 43%? Gödsel/komocka, fadd, omogen och väldigt, väldigt unken. Otroligt dålig sprit. Jag tror detta är Penderyn Peated.

Eftersmak: faktiskt något, något bättre: torv/stall utan rök. Unken choklad, som att någon tagit choklad och blandat med lite malkulor. Kvar hänger lite handsprit. Fy satan vad dåligt.

Med vatten: dör förstås. Sönderkokta rotfrukter. Smaken säger att detta var på 40%. Herrgud, måste vaska, orkar inte leta smaker i denna hemskhet… Eftersmaken är barmhärtigt kort.

Sammanfattning: Under 60 poäng alla gånger, under 50 också. Ja, jag kryper under 40 någonstans. Detta är en kriminellt dålig whisky.

Vad var det då? Detta:

(Är det inte helt amazing jätteroligt att man sätter upp ”bottling strength” så stort på etiketten, förresten?)

En Reisetbauer, alltså. Jaså, ni kände inte till Reisetbauer? Det är ett österrikiskt destilleri. Ni behöver inte veta mer. Den är lagrad på vitvinsfat: Chardonnayfat och fat som lagrat ett österrikiskt sött vin med det romantiskt klingande namnet Trockenbeerenauslese. Sju år gammal? Jösses, jag hade trott hälften, om ens det. Här har du whiskyn i whiskybase. Frida Birkehede provade en tidigare batch av denna för några år sedan. Hon var inte heller imponerad.

Slutreflektioner: Svenska whiskyakademiens nyaste ledamot heter Paul Larsson. Han är den som tog med denna whisky som blindprov i akademien. Paul, i egenskap av akademiens ständige sekreterare meddelar jag härmed att förhandlingar om uteslutning har inletts, liksom förstås en rättsprocess kring den fara du utsatt dina bröder och systrar i akademien för. Vill det sig riktigt illa kan det bli så att jag pratar med akademiens yttersta beskyddare – du vet mycket väl vem jag talar om – och Han får ta ett så kallat korrigerande samtal med dig.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén