Tjeders whisky

Bara whisky

Mackmyra släpper en tolvåring!

Mackmyra har släppt hur många bra whiskies som helst. Allra bäst har de, tycker jag, varit i sin serie Moment. Snart kommer något riktigt intressant i Momentserien. Mackmyra ger: svensk whiskys första tolvåring!

Svensk whiskys första tolvåring. Mäktigt!

Släppet är förstås riktigt, riktigt intressant. För nästan två år sedan skrev jag på denna blogg: ”hur svarar Mackmyra mot de nya utmaningarna som andra uppstickare på den svenska whiskyscenen utgör?” Mackmyra har ju ett försprång mot i det att de har så mycket gammal (med svenska mått mätt) whisky i lagerhusen. Mackmyra Moment Tolv blir intressant att prova, av flera skäl. Dels för att den är ett exempel på vad jag resonerade kring där i mars 2015: den kan ses som ett svar på en ökad konkurrens från andra svenska destillerier. Dels för att faten lagrats i Bodås gruva, ett lager som i whiskynördkretsar gärna problematiseras. Det sägs att det är för jämn temperatur där; för lite händer i faten då; för lite interaktion mellan sprit och ek; dålig luftning. (Tja, jo. Kanske är det helt sant. Men om jämn temperatur i sig skulle vara ett problem för whisky och dess mognad kanske man kunde peka på ett rätt stort whiskyland västerut, där det är väääääääääääldigt jämn temperatur i många lagerhus. Ni vet? Det där landet norr om England öster om Irland där befolkningen inte ville ha Brexit? Lite sådär småkänt för whiskyproduktion?) Så frågan kommer onekligen bli: hur tolvårigt smakar Mackmyra Moment Tolv?

Mackmyra Moment Tolv har tagits från sex first-fill bourbonfat (med 99% sannolikhet barrels på 190–200 liter). Av Mackmyras egna smaknoter att döma handlar det om en orökig whisky.

I pressreleasen står det lite kryptiskt att ”några av Mackmyras första fat” flyttades till Bodås hösten 2004:

Under september–november 2004 flyttades och placerades några av Mackmyras första fat till whiskylagret 50 meter under jord i Bodås Gruva. Där har de lagrats på sex fina first fill bourbonfat av amerikansk vit ek från Jack Daniels […]

Mja, njäe. Det låter som att faten som flyttades till Bodås kanske hade några år på nacken när de flyttade in i Bodås, tycker ni inte? Men om det verkligen hade varit några av Mackmyras första fat skulle whiskyn liksom knappast vara tolv år gammal, utan bra mycket äldre än så. (2004 hade Mackmyra redan varit igång med produktion i fem år.) På etiketten på flaskan är informationen klarare:

Denna whisky från 2004 kommer från några av de första fat som flyttade in i Bodås gruva.

Det handlar sålunda om fat som fyllts 2004 och inget annat.

Två avslutande reflektioner, en om Mackmyra och en om denna blogg.

§1. Ja, jag vet, åsikten man ska ha som whiskynörd är 1) Mackmyra är inte gott men 2) privatfaten är jättegoda. Det är en inställning som är snobbig, Jantemässig, märklig och totalt orimlig: varför skulle samma sprit på privatfat bli skitbra men dålig på stora fat? För min del tror jag den standardåsikten enligt formulär 1A har mindre att göra med whiskyn och mer att göra med att 1) när hundra pers har sagt något kommer nästa 500 pers säga samma sak utan att ens någonsin ha provat en ”myra” från privatfat och 2) det är ett sätt att (låtsas?) vara så inne i whiskyvärlden att en har provat ett gäng olika Mackmyra från privatfat. Har Mackmyra släppt en del dålig whisky? Jepp (jag säger bara: MACK). Men det har ju å andra sidan Ardbeg, Laprhoaig och Bowmore och alla andra stora giganter också gjort. Finns det skitbra Mackmyra från privatfat? Jepp (för mina egna erfarenheter, kolla här och här). Kan vi från detta dra slutsatsen att all officiellt utgiven Mackmyra är dålig och privatfaten är bra? Nä.

§2. Jag hade lovat mig själv att aldrig skriva texter enbart baserade på pressreleaser. Att inte låta denna blogg nyttjas för ren reklam för branschen. Denna gång gjorde jag ett undantag för att jag tyckte att pressreleasen om en tolvårig Mackmyra är intressant från flera perspektiv: den svenska whiskyns och whiskybranschens, inte minst.

Upplagan på Mackmyra Moment Tolv är begränsad till bara 1500 flaskor (se bilden). Artikelnumret är 40042–01, alkoholhalten 47%. Priset är 1195 kronor. Som tidigare Momentutgåvor är flaskan på 700 ml. Lanseringsdatum på Systembolaget är 16 februari 2017. Värm upp klickfingrarna – i februari skrivs svensk whiskyhistoria!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2025 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén