Tjeders whisky

Bara whisky

En Laffe på trött sherryfat

Fatstark Laffe på refill sherry? Vad kan gå fel? Whiskyn i fråga är denna, en 16 YO single cask från Signatory Vintage med fatnummer 292 och alkoholstyrka 55,4%, buteljerad 2013.

Doft: härligt: mycket rök ihop med alger/sjögräskladd, survedsbrasa, sockervatten. Lime, inte grapefrukt som jag annars brukar hitta i Laffe. Tjära. Jag fick en gång dofta på TCP och minns det som något åt det här hållet. Sockerkaka? Maräng? Något är det men jag vet inte riktigt vad. Känner noll av sherryfat här, men inte gör det något: härlig doft!

Smak: svagt av svartpeppar; sot och smuts; järn. En hel del choklad, särskilt med lite tid i munnen. Härligt enkelsidig: rök som börjat lugna ned sig efter längre tid på ett lagom trött fat.

Eftersmak: chokladmousse möter järn, rost och tjock rök.

Med vatten: vad heter de där röda godisarna formade som en apa? Zoo! Svagare rök, mildare torvighet. I smaken är det också mycket snällare: svag rök, sockervatten, lite smuts…väldigt tyst och försiktig med vatten, denna. Eftersmaken är lite mer medicinal men igen just försiktig. Mjae, denna föredrog jag helt klart ovattnad.

Sammanfattning: en skön rökare från ett sannolikt ganska trött fat, om färgen är något att gå efter. Visst, det finns sherry som inte är mörk i färgen men de faten är mycket ovanliga i skotsk whiskyindustri, och detta doftar och smakar inte som att det skulle ha legat på konstifika sherryfat som Fino eller Manzanilla. Gott men inget spektakulärt i min bok. 84 poäng.

Men lyssna inte på mig ni! Serge Valentin satte galna 91 poäng på den här. Ruben Luyten på whiskynotes har den på 87.

Tack för samplet Stefan L!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén