Tjeders whisky

Bara whisky

En sketatrôkig whisky

En blindprovad whisky som inte imponerade, med ett litet Lamotte-efterspel när jag insåg att den givits 89 poäng av Whisky & Bourbon. Här mina noter.

Doft: spontant är denna lite weird… Låt oss låta den stå i glaset ett tag till… Den är stängd, sannolikt sherrylagring, har mycket farinsocker och den typ av sötma som snarare hör rom till. Nya sneakers. En touch av champinjoner. Mycket stängd, kommer inte längre än så. När jag återkommer till doften efter att ha smakat – något som brukar ge massor av mer noter – känner jag mest typ svag vanilj, svagt av äpple.

Smak: otroligt lätt, kanske bara 40%, i munnen. Väldigt grainig, hur man nu beskriver det i smaknoter. Den smakar otroligt lite, måste jag säga. Neutral sprit som legat på fat icke tillräckligt länge. Det är inte äckligt, men smakar för lite – nästan inget alls.

Eftersmak: detta torde vara single grain eller blended med i princip bara grain i. Lite lätt stickig alkohol, de där nästan medicinala kryddorna som grain ger: typ allmän pepprighet möter sjukhuskorridor möter ren alkohol. Väldigt stängd, fortfarande.

Med vatten: bara några droppar. Stendött. Seriöst, det doftar ingenting. Smaken har mindre av grain nu, men bara en allmänt söt smak som är helt meningslös. Eftersmaken lite spritig, mest.

Sammanfattning: om detta är dyrt blir jag upprörd; detta bara måste vara en synnerligen billig whisky. Överfärgad billig blended eller MACK by Mackmyra gissar jag på; det senare säger jag för att jag en gång blindprovat den och funnit att den doftade och smakade i princip ingenting, men tror den är bättre än detta jag har i glaset. Sätter man single malt som standard är denna framför allt otroligt tråkig. Säg 70 poäng, så som skalan används. Som sagt inte äcklig, men 100% meningslös.

Detta visade sig vara J. P. Wiser’s 10 YO Triple barrel, en blended kanadensisk whisky buteljerad på 40%. Den släpptes i Sverige 2018, och ett helrör går loss på 231 kronor på bolaget. Det finns också ett halvrör för 126 kronor. De har buteljerats i PET-flaskor. Det där med Triple känns lite skruvat, för de tre sortens fat är nyek, bourbonfat och fat som innehållit kanadensisk whisky. I skotska termer alltså nyek, first-fill och refillfat… Men men.

En billig, massproducerad whisky som i princip helt saknar karaktär, således.

Jag kan inte undlåta att resonera lite kring en recension av denna whisky som finns på sajten Livets goda. Där har man – tidskriften Whisky & Bourbon – blindprovat denna whisky, och funnit den klart rekommenderbar och härlig, och landar på betyget 89 poäng.

89. Poäng.

Nog för att Whisky & Bourbon är kända för att deras betyg ligger lite högt (minst sagt), men åttionio poäng??? Jag tittar igenom när denna whisky blindprovades av Svenska whiskyakademien, ett tillfälle jag missade, och hur väldigt många i den tråden pratar om att whiskyn är omogen och för ung och ofärdig. Ingen är inne på spåret att de verkligen vill köpa en flaska. Jag tittar på WhiskyTowers recension och konstaterar att deras normalt höga entusiasm är minst sagt dämpad. Jag tittar på Whiskybase, vars sammansatta poäng man förvisso ska behandla med stor försiktighet men som ändå kan ge en mycket grov fingervisning. Där har denna whisky ett snitt på just över 72 poäng. Det är förfärande lågt.

Givetvis har vi alla olika preferenser vad gäller sprit, och det är precis som det ska vara. Dock bör det finnas något slags rimlighetens gränser. Att ge denna whisky 89 poäng är ett hån mot allt vad seriös whiskyjournalistik heter.

*

Tack Peter L för att du använde denna i Svenska whiskyakademien.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

6 Kommentarer

 1. Kjell 30 maj 2020

  Hoppas att referensen till Lamotte är ironisk och avståndstagande. Framförallt med tanke på att du gör recensioner av whisky helt i min smak, på flera sätt, så det vore tråkigt att överge din blogg.

  • David Tjeder 3 juni 2020 — Postförfattare

   Tro mig, referensen är SYNNERLIGEN avståndstagande och sarkastisk. Maken till vilseledande jubelåsna finnes nästan icke.

 2. Kjell Svanström 3 juni 2020

  Skönt att höra!
  Då kan jag med glädje fortsätta att läsa din blogg och fylla på min egen samling med tips från dig!
  Att jag upptäckte Bergslagen Whiskys alldeles ypperliga whiskeys är helt din förtjänst! Troll är bland de bästa whisky jag provat, trots sin ringa ålder!
  Så roligt med dom och bl.a. High Coast som visar att man kan göra högkvalitativ whisky även här. Ser fram emot när dessa svenska destillerier också får längre lagrad whisky, kan bli fantastiskt bra!

 3. Aris 9 juli 2020

  Skönt att det förtydligades. Har precis hittat podden och är imponerad av upplägget och referenserna/fördjupningen som länkas under varje avsnitt. Tack!

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén