Tjeders whisky

Bara whisky

En Amrut för Sverige från Blackadder

Idag, en rejält alkoholstark single cask Amrut från den oberoende buteljaren Blackadder. Denna ligger på 63,4% och buteljerades 2012 exklusivt för Sverige. Länk till whiskybase här. Blackadder har en särskild relation till Amrut. Ingen annan stor oberoende buteljerare får tillgång till deras fat. Jag brukar verkligen gilla Amrut, och är så glad att de gjort sådana framsteg på marknaden. De gör riktigt bra whisky.

Doft: min första tanke är fascination inför alkoholhalten: det här doftar fatstarkt, men inte i närheten av så starkt som det är. Det är ett gott tecken, man vill inte ha kraftiga alkostick i doften på en whisky. En stängd doft, detta. Kalksten, bränd ek. Svag lakrits. Linolja. Någon svag mintton som inte är spearmint och inte torkad mynta heller, utan mer som svagt av liniment.

Foto: Dennis Steckel.

Smak: oerhört stängt och svårt utan vatten, även med minimala sippar. Med naturlig nedvattning av att ha den i munnen kommer en kraftig härlig sötma (smält socker/kandisocker), sommaräng (mycket ovanligt för Amrut!), grillad apelsin.

Eftersmak: matoljig, lite smutsig ton med en fruktighet som är som nästan övermogen mango; mörk sirap. Detta är en whisky som formligen vrålar efter att få vattnas, på fatstyrka är den hur stängd som helst.

Med vatten (rejäl skvätt): koppar, svag mynta/den där linimenttonen. Fortfarande ganska stängd. Smaken är förstås betydligt bättre nu, men fortfarande stängd: ljusare sirap, lite smutsig vanilj, fläderblom en bit bak. Ytterligare vatten gör whiskyn lite oljigare och kryddigare. Apelsin. Eftersmaken inleds nu underbart med koppartoner, men det svårt att låsa upp det som följer: svag chili i botten, ljusare fruktighet (röda äpplen). Med ännu mer vatten tillkommer en lite ettrig kryddighet som inte är helt lyckad.

Sammanfattning: jag kom inte riktigt överens med denna Blackadder. Eller: jag brukar göra vågen när jag provar Amrut, och den här gången var det mer ”bara” en standardgod whisky. Givetvis stängd på den galet höga fatstyrkan, men även flera olika vattningar lockar inte fram den vanliga magin som Amrut brukar ge mig. 83 poäng.

*

Tack till Dennis S som skickade mig ett sample på denna!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén