Tjeders whisky

Bara whisky

Initium: en ny svensk whiskyskandal?

Vi har tidigare uppmärksammat det lilla destilleriet Nordmarkens destilleri här på Tjeders whisky. De har nu, som de skrev på sin Facebookvägg igår, sin ”första whiskyprodukt, med namnet ’Initium’, klar för leverans”. Den kan beställas via privatimport på Systembolagets hemsida.

Såhär ser flaskan och etiketten ut:

Initium: att det är whisky vet vi, men sedan tar det stopp.

Initium: en whisky som inte kommer från Nordmarkens destilleri.

Jag har ett par allvarliga invändningar mot hur Nordmarkens destilleri väljer att marknadsföra denna produkt och framför allt mot designen på etikett och kartong. Som Ingmar Karls förklarade för mig i en intervju i februari är Initium en oberoende buteljering av whisky, inte whisky som destilleriet själva producerat:

Vi kommer dock redan i år, planerat för månadsskiftet mars/april, att släppa vår första whisky som oberoende buteljerare.
Det blir en single malt whisky med medelrökt sherryfatskaraktär. Vi släpper den ej kylfiltrerad och utan färgämnen vid 48% och på 50cl flaska. Den kommer att säljas via systembolagets privatimport. Namnet kommer att vara ”Initium” som betyder ”uppstart, första utgåva, begynnelse” på latin.

Det säger sig självt, för den som är initierad i Nordmarkens destilleri, att Initium inte är en whisky de själva framställt – de har ingen whisky själva än, eftersom de inte har varit igång ens i närheten av tre år. De har ett par (eller bara en?) mindre spritpannor som de kokar sprit i sedan mycket kort tid tillbaka, men deras ”riktiga” pot stills har inte sparkats igång än. Från intervjun i februari igen:

Planen är att nya lokalerna för destilleri och besökscentrum skall vara färdiga så att vi kan börja installera destilleriet under september 2016. Planen är att de första dropparna newmake från det nya destilleriet skall levereras i slutet på året. Under tiden kör vi vår ”lillpanna” som redan nu är igång och levererar mindre mängder newmake.

Så, om man verkligen har benkoll på läget förstår man att Initium inte kan vara en svensk whisky destillerad på Nordmarkens destilleri. Men förstår man verkligen det om man tittar på flaskan och etiketten? Nej, det gör man inte. Där står det ju både att det handlar om ”En kvalitetsprodukt från Värmland” och över märket Initium ”Nordmarkens single malt whisky”. Det är framför allt detta sista jag har invändningar mot. På vad sätt är detta en whisky som är ”Nordmarkens single malt whisky”? Det är single malt whisky, ja; men det är inte Nordmarkens single malt whisky, utan en single malt whisky buteljerad av Nordmarkens destilleri. Det är lika lite ”Nordmarkens single malt whisky” som det är ”Ardbeg single malt whisky”.

Får man göra såhär? Ja, jo, det får man faktiskt, berättar Systembolagets kundtjänst när jag ringer upp dem. För privatimport gäller att Systembolaget inte har något alls med varan som sådan att göra, och ingen granskning av innehåll eller etikett sker därför. Om buteljeringen skulle ha lagts in i Systembolagets beställningssortiment gäller istället andra regler. Då granskar Systembolaget etikett och vara och ser efter om de överensstämmer med rådande regler. På kundtjänst vill de förstås inte på rak arm säga om denna etikett skulle falla eller inte på en sådan granskning, men för det sätt som varan nu lanseras på, genom privatimport, gäller i princip inga regler alls.

Märk väl: jag har inga invändningar mot Systembolagets regler. Min invändning rör att Nordmarkens destilleri i sitt första släpp som oberoende buteljerare låter påskina att de gör ett släpp av whisky från Nordmarkens destilleri, whisky som inte finns än.

Att det vidare rör sig om en NAS-whisky; att det inte framgår hur många flaskor som finns, dvs hur stor upplagan är; om det är en single cask eller inte; vilken region eller ens vilket land (sannolikt Skottland, men inte ens det framgår) är förstås också problematiskt. Det finns förvisso gott om whisky där destilleriets namn inte är utsatt, där det står saker som Distilled in a Speyside distillery. Men i och med att namnet på ett destilleri är utsatt på etiketten på Initium luras kunderna att tro att detta är whisky från Nordmarkens destilleri.

Jag har kontaktat destilleriet i frågan på ett par olika sätt. Dessa frågor ställde jag som kommentar på destilleriets Facebookpost om Initium:

Med tanke på att denna whisky är en oberoende buteljering av whisky och inte något ni destillerat på Nordmarkens destilleri, hur kan det då stå ”Nordmarkens single malt whisky” på etiketten, och på vilket sätt är detta ”En kvalitetsprodukt från Värmland”? Det är ju liksom inte er whisky i flaskorna…?

Jag har också skrivit ett lite utförligare mejl till destilleriet där jag frågar om vad jag tycker är vilseledande marknadsföring, samt efterfrågat lite mer information om själva whiskyn. Det har ju bara gått fyra timmar sedan jag mejlade, så det är helt okej för min del att jag inte har fått svar än, även om en kunde tycka att de kunde reagera med någon form av kommentar på Facebook. Jag väntar med spänning på klargörande svar.

Vad gäller Systembolaget är deras expert vad gäller whisky och etiketter och förordningar åter på sitt jobb på onsdag och ska återkomma till mig då, i frågan om han tror att detta skulle ha godkänts om det hade varit en vara som lanserades av Systembolaget istället för såldes genom privatimport. Så, fortsättning följer.

Det känns jättetråkigt och sorgligt att behöva komma med hård kritik mot ett nytt svenskt destilleriprojekt. Jag gillar verkligen att det byggs destillerier, och känner stor entusiasm inför de många olika projekten, inkluderat Nordmarkens destilleri. Men de har inte inlett sin karriär som whiskyförsäljare på ett bra sätt. Det hade varit hur enkelt som helst för dem att skriva att de släppte en (skotsk?) whisky som oberoende buteljerare; istället, detta släpp som lätt kan misstas för att vara en svensk whisky som de själva framställt. Flera av de som beställt Initium har också meddelat att de inte hade förstått att detta inte är whisky från Nordmarkens destilleri.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén