Tjeders whisky

Bara whisky

Inget mindre än en skandal!

Den 4 december släpps en ”svensk” whisky i begränsad upplaga: 977 flaskor till priset av 977 kronor.

…fast så stod det i pressmeddelandet som bolaget skickade ut igår. När jag nu kollar upp varan på bolaget står det förbryllande nog att säljstart är redan imorgon, den 27 november.

Märkligt. Det är som vi ska få se mycket som är märkligt med denna vara.

Whiskyn kommer från ett riktigt doldisdestilleri i Skåne, Skånska Spritfabriken, som släppte whiskyn W för fyra år sedan. Såhär ser den nya whiskyn ut:

Bildkälla: pressmeddelandet, länkat nedan.

Detta skulle kunna vara en häftig nyhet. En ”skånsk single malt whisky handgjord i Sverige”, som det står på etiketten. Wow! Mäktigt! Whiskyn är fyra år gammal och buteljerad på 50,1%. Den är gjord på lokalt odlat korn dessutom, förklarar destilleriets master blender Jan Rothman i pressmeddelandet: ”förstklassigt korn från Skåne”. Truls Lindholm som är sommelier [!] på destilleriet säger något liknande: ”Jag tycker att det hantverk vi står för och den närodlade malten får ta plats på ett sätt som jag sällan upplever hos andra destillerier”.

Det där med ”närodlad” beror ju lite grann på hur nära det är från råvara till platsen där råvarorna destilleras, tänker jag. Som vi ska se är det i själva verket mer än 1000 kilometer från råvara till panna.

Det finns några ögonbrynshöjande frågetecken i pressreleasen. ”Att göra whiskyn omedelbart drickbar utan att vattna ned den och ändå behålla möjligheten att förändra smaken var inte lätt” är ett minst sagt förbryllande yttrande från Rothman. Vad var svårt med att buteljera en whisky på en alkoholstyrka där den lirar som den är men också kan vattnas? Det torde väl ändå gälla för alla styrkor från säg 55 ned till typ 43?

Det står också att ”Hos Skånska Spritfabriken destillerar man endast en gång, detta för att behålla så mycket av råvarans smak som möjligt. Det kräver en speciell panna och mycket goda råvaror.” Hur då en gång? Vad är det för en panna som man kan destillera i en gång? Kan destilleriet krossa de fysikaliska lagarna, eller har de bara helt enkelt en riktigt hög kolonnpanna? (Det har de inte, som ni ska få se.) Det är nämligen fysikaliskt omöjligt att destillera mäsk (öl) i en traditionell kopparpanna och få ut råsprit till whisky ur pannan.

Det mest förbluffande i pressmeddelandet står dock efter att texten om den nya whiskyn, Gwhisky stout cask, är färdig. Där står nämligen att läsa angående företaget att ”Vi vill stå för renhet, friskhet, enkelhet och etik”.

Det är förbluffande eftersom det finns en sådan våldsam diskrepans mellan vad företaget vill stå för och vad de gör. Yttrandet om att destilleriet vill stå för etik är som jag ska via ungefär lika träffande som om ett visitkort från Harvey Weinstein skulle ha texten ”I fight for women’s rights” på sig.

Det är en föga etisk produkt som Skånska spritfabriken ämnar lansera på Systembolaget.

Backa bandet till den 22 februari 2018. Då publicerade LandLantbruk en artikel om Skånska spritfabriken, med en intervju med Jan Rothman. Där står det om deras första whisky som de släppte 2015 att detta var ”en skånsk whiskey tillverkad på malt från nordöstra Skåne. Både den och äppelspriten destilleras i Frankrike.” Följer så ett foto där Jan Rothman är på besök vid destilleriet i Frankrike, ett fotografi som även återfinns på destilleriets hemsida här. Rothman säger i intervjun att ”Jag är glad att vi inte byggde eget bränneri från början”, och den anställde Ulf Wellmar pratar i artikeln om hur det kommer bli ”när bränneriet är klart”, alltså det i Södra Sandby.

Skånska spritfabrikens ”svenska” whisky är alltså inte alls det, utan en fransk whisky.

OK. Så om det inte fanns ett destilleri i Södra Sandby i februari 2018 och om malten destilleras i Frankrike, hur kunde de lansera en svensk whisky 2015 och hur kan en fyra år gammal whisky släppas 2019 och sägas vara både skånsk och handgjord i Sverige? Om den nya whiskyn är kokad 2015 eller sent 2014 på något destilleri i Frankrike, hur kan Rothman i en intervju 2017 tala, angående Skånska spritfabrikens äppelbrandy, om hur ”Vi började därför med att testa olika äppelsorter och jäsmetoder samt  provade olika destilleringsapparater” och ”efter att vi hade lyckats med äppelbrandyn så ville vi lägga samma ambition i att ta fram en whisky; att få fram en fin smak av söt kornmalt. Vi experimenterade lite och landade  till slut i en ganska naturlig whisky” – utan att i det sammanhanget berätta att produktionen inte skett i Skåne? Än mer bevis: Södra Sandbys hemsida, 9 november 2017:

Hittills har all destillering skett i Frankrike men till nästa år ska det även byggas produktionsanläggning (med möjlighet till besök!) här i vår by.

Det där destilleriet i Södra Sandby verkar i rätt många år nu vara på gång ”nästa år”. I dabas.com, där tiotusentals svenska livsmedel registreras, återfinns Skånska spritfabrikens whisky som ska passera som svensk. Där har Rothmans företag själva lämnat uppgifter om produkten. De har fallit offer för särskrivningens förbannelse och anger att produkten har fyra ingredienser, ”Korn malt vatten jäst”, och anger som tillverkningsland: Sverige. Eh…nej. Så väldigt, väldigt nej.

destilleriets hemsida står vidare följande uppenbart lögnaktiga information:

Eftersom texten är löjligt liten: det står ”Skånska Spritfabriken producerar Äppelbrandy, Pommeau, Gin och Single Malt Whisky i Södra Sandby sedan 2009. Våra produkter är autentiska och handgjorda. Enbart lokal råvara används i våra produkter.” Klicka på bilden för att zooma.

Bolaget grundades vad jag har kunnat se 2011, men det är väl hugget som stucket i sammanhanget. De har hur som inte producerat sprit i Södra Sandby sedan 2009, eftersom de inte haft några pannor att producera sprit i. Igen, om de inte hade något destilleri i februari 2018 kan de knappast ha producerat något alls i Södra Sandby förrän tidigast…well, efter februari 2018.

Så, vad finns där egentligen, i Södra Sandby? Finns det några pannor överhuvudtaget? Det finns i alla fall inga pannor som kokat råsprit till den whisky som nu ska lanseras som om de själva kokat den på plats, och inte heller några pannor där som kunde ha kokat den whisky som lanserades 2015. Så det spelar ju egentligen ingen roll om där finns några pannor idag eller inte. Om jag får leka gissningsleken gissar jag att nej, där finns sannolikt inga pannor ens idag. En bekant som besökt platsen beskriver dessutom Skånska spritfabriken för mig som att ”det [destilleriet] är inte färdigbyggt på långa vägar”. Så nej, Skånska spritfabriken är inte ett destilleri.

Det är onekligen en intressant tidsmaskin och en synnerligen intressant enkelpanna han har, Rothman. Hans produkter, hävdar han flera gånger om i flera av de artiklar som är länkade i denna text liksom som vi sett i pressmeddelandet, smakar så mycket för att de bara är destillerade en enda gång i en pot still. Det är en uppenbar lögn, eftersom det som jag nämnde är fysikaliskt omöjligt att destillera öl (wash) i en traditionell kopparpanna och av detta direkt få fram råsprit till whisky: ens med ett rejält alkoholstarkt ohumlat öl skulle destillatet som kom ur pannan – lågvin – hålla långt under 40%, och den skulle inte vara extra smakrik utan tvärtom smaka vidrigt och vara giftig och därför farlig att konsumera.

Så många lögner och så mycket lurendrejeri. Detta är helt enkelt inte ett seriöst företag.

Ett par grejer till. Skånska spritfabriken talar också om terroir, både på sin hemsida (”riktigt bra sprit är resultatet av tradition, terroir, yrkeskunnande, teknik, massor av tålamod och lite tur”) och i intervjuer. Tobias Pryssander på dinvinguide.se som besökt Skånska Spritfabriken 2018 och skriver att de ”arbetar idag med singeldestillation i en Alembic pot still” utan att nämna att den där magiska pannan som lyckas koka gin på över 40% i en enda batchdestillering inte finns på plats utan i Frankrike, drar denna slutsats: ”Det som jag framför allt högaktar är Skånska Spritfabrikens applicering av traditionella hantverksmässiga framställningsmetoder, terroir-märkning av lokala råvaror och att påvisa att återvinning kan innebära förädling.”

Visst, för någon som håller på med vin ligger terroir definitivt i råvarorna. Men för de av oss som håller på med destillerade drycker tror jag nog att vi kan konstatera att det inte knappast är terroir och inte heller att köra med lokala råvaror om man har 1000 kilometer eller mer mellan råvara och destilleri.

Du kan inte tro det och har väl redan baxnat färdigt, men: det finns mera. Det finns saker som plagierade texter från andra destillerier vad gäller faterbjudanden. Det finns till och med ett internt dokument jag fått ta del av där det explicit står att Skånska spritfabriken bara ska ta upp frågan om var de destillerar om de får frågan och att ”annars får folk gärna tro att vi destillerar i sandby” – vilket väl om nu någon fortfarande undrade är det slutgiltiga beviset på vilka skojare vi har att göra med.

Dessutom: det finns flera människor som upprepade gånger hört av sig till Skånska spritfabriken med frågor om var deras destilleriutrustning finns och som har mötts med komplett tystnad. (Vill du också fråga? Berätta gärna för mig hur det gick, om du fick svar! Kontaktuppgifter här. Kom dock ihåg att drev är otrevliga ting. Denna min text må vara polemisk och sur. Kontaktar man någon i en fråga finns det dock ingen som helst anledning att vara just polemisk och sur, eller otrevlig. Fråga bara. Jag har i ett tidigare liv som historiker mötts av enstaka hat- och hotmejl, och vid ett tillfälle av en rejäl hatstorm där folk bland annat uttryckte förhoppningar om att mina barn – då ännu inte födda – skulle dö i cancer. Det var inte roligt på en fläck. Så, fråga gärna om du vill, men fråga hövligt.)

Så att det inte råder något som helst missförstånd: i whiskyvärlden gäller att platsen där spriten kokas avgör en whiskys nationalitet. Visst, det finns enstaka länder där detta inte är reglerat, och därför omfattande upprördhet över skrupelfria företag som utnyttjar detta. Men tar du sprit som du destillerar i Frankrike och sedan lagrar spriten i Sverige är inte whiskyn svensk, eller skånsk, eller från Skånska spritfabriken, som av allt att döma inte är en fabrik för sprit utan en plats där sprit lagras och blandas till.

Ett slutord, en uppmaning, en bön: Gwhisky stout cask kostar alltså 977 kronor, och släpps i 977 exemplar. Det är nästan en miljon kronor totalt (ja, jag vet, i total omsättning, det är inte som att nästan en miljon kronor landar hos företaget). Istället för att du nu kanske tänker att du är jättenyfiken på hur detta smakar eller att det vore ju ändå häftigt att äga en flaska av denna skandalwhisky eller att tänk om priserna skjuter i höjden på grund av uppmärksamheten (och det kommer de inte göra, tro mig): snälla snälla snälla människor: bojkotta. Detta är en whisky som varje rättänkande man och kvinna bör bojkotta. Detta är en produkt höljd i lögner. Köper du den har du köpt en fyra år gammal fransk whisky lagrad i Sverige utgiven av ett företag som medvetet arbetar på att blåsa sina kunder. Lögner och missvisande information ska ingenstans belönas med att vi köper varan. Rösta med plånboken. Jag kommer inte beställa en. Jag kommer inte köpa ett sample. Får jag ett sample kommer jag vaska det.

Ja, detta är faktiskt en whisky som överhuvudtaget inte borde få säljas som en svensk whisky. Så en sista förmaning: Systembolaget, stoppa denna produkt!

*

Ett stort tack till den svenska whiskyentusiasten Peater som gick till botten med frågan om denna whisky, och som skakade fram många av de källor jag använder i denna text.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

9 Kommentarer

 1. Håkan Staaf 26 november 2019

  Riktigt bra skrivet.
  Jag är en av de personer som har mötts med total tystnad de gånger jag har ställt frågor om ursprung till dem

 2. Stellan Emrin 26 november 2019

  Bra skrivet! Jag är med på bojkott-tåget!

 3. Reine 26 november 2019

  Väl skrivet.

  Systembolaget tolkar dock EU reglementet kring ursprung något annorlunda. Själva reglementet säger så här:
  Förordning (EG) nr 110/2008
  ”Tillverkningsort
  Den plats eller region där den fas i framställningen av den färdiga produkten ägde rum som gav spritdrycken dess karaktär och väsentliga, slutliga egenskaper.”

  I ett svar till mig från Systembolaget om just denna dryck skriver de:
  ”Enligt gällande EU-förordning får leverantören kalla denna vara för svensk då det var lagringen i Sverige som gav den färdiga produkten sin karaktär och väsentliga, slutliga egenskaper.”

  Så deras tolkning är att den är Svensk om den lagrats i Sverige.

 4. Matts 26 november 2019

  Mycket bra skrivet. Här får du en annan liten historia. Vi har kontakt med en producent som har en intressant produkt för oss. Vi kommunicerade med dom och dom är intresserade. Vi sökte då på produkten på Google och fick upp den som BS registrerad på SB. Jag tittade på den leverantörens hemsida https://spritfabriken.webnode.se/ och mycket riktigt så finns den där utan att leverantören är informerad. Jag ställer då frågan till SB och får detta svar:
  De bör ha sålt till någon som de kommer ihåg? Leverantörer har rätt att lägga vad de vill i BS så länge allt är ok det är en godkänd leverantör. Så länge den redan finns så är det inget vi kan göra åt det. Däremot kan flera leverantörer ha samma produkt i BS så länge de inte har samma GTIN.

  Förutom detta så ligger det en uppmaning att kunder kan beställa från deras lista med gin och be om pris. Titta på den excelfilen. Den innehåller 449 gins från alla dom stora producenterna.
  Märkligt också att samma produkt kan registreras på BS av två olika leverantörer bara man använder två olika streckkoder.

  Inte lika uppseendeveckande som din historia men visar ändå på bristande seriositet i branschen. Matts Rydén/Auld Rare Whisky

 5. Gisse nisse 27 november 2019

  Skulle gissa på att de köper sprit från Frankrike och lagrar i skåne, Tveksamt om de bemödat sig med att transportera barley som de mältat någonstans.

 6. M 11 juni 2020

  Tack!! Bra skrivet och bra information. Jag är benägen att våra med på den kritiska sidan med det som framkommit! Framstår som en riktig potentiell stinkare !!

 7. Micke 17 mars 2021

  Tack för väldigt bra info ang detta bluff företag ?? Har själv väldigt dålig erfarenhet av detta företag och förstår inta att SB fortsätter att marknadsföra deras produkter !!!

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén